Олег Гарагонич: "Живопис — як ревнива коханка..."

У галереї "Ужгород" обласного центру Закарпаття відкрилася персональна виставка члена національної Спілки художників України Олега Гарагонича, яка триватиме до 18 вересня. Після 9-річної перерви ужгородці та гості міста знову отримали можливість поринути у різнобарвний карпатський світ мукачівського художника-сонцелюба (так його влучно назвала мистецтвознавець Людмила Біксей).

Адже це воно, сонце, створює таке розмаїття кольорів: тут і «Червона вода», і «Рожеве каміння»... Художник, котрий до того ж є і професійним музикантом, передає їх так, що всі полотна зливаються в одну радісну симфонію. Мабуть, за всіх часів потрібно, щоб хтось стояв на варті радості, з якою ми, попри все, дивимось на нашу таку гарну землю.

На запитання, що відбулося за час «перерви», митець розповів, що брав участь у всеукраїнських художніх виставках. «Особливо радий, що моїтвори були експоновані на трьох всеукраїнських трієнале живопису в Києві (1998, 2001, цього року). Це престижні мистецькі акції, на які дуже жорсткий відбір картин. Я єдиний від Закарпаття учасник усіх трьох. У творчості намагаюся досягти максимальної виразності, легкості, виртуозності письма.Це закладено у слові «живопис» - писати живо, з вогнем. Вимучені, «засушені» роботи деяких авторів.наводять на мене сум. Працюй хоч усе життя, але в результаті покажи оту високу і складну простоту виконання, якої прагне кожен митець, - каже Олег Гарагонич. - Хоча живопис - як ревнива коханка, що вимагає всього чоловіка. Художник по суті дуже самотня людина, яка більшість часу проводить біля мольберта. Але яке щастя, коли картина пишеться легко, невимушено, ніби сама по собі! Глядачі й не здогадуються, які муки і радощі, злети і падіння переживає художник під час роботи. Велике покликання митця - зробити видимими невидимі відчуття. Мені дуже близькі слова Огюста Родена: «Найголовніше для художника - бути схвильованим, любити, надіятися, трепетати і жити».

Олега Гарагонича називають художником, який не помічає чорного кольору. Своїй позиції митець залишається вірним. «Взагалі колір таїть у собі ще не розгадану, більш могутню силу, ніж зазвичай думають. Колір - в кожній молекулі життя. Колір - це ставлення до життя, до світу, це — живий образ! Я вважаю, що чорна барва вбиває картину. Навіть сутінки на полотні мають світитися теплом.

Найголовніше в живописі — співзвучність барв. Це — як велике поле різнобарвних квітів, де є маки й волошки, але трапляються і будяк, і лобода. Але все разом утворює безліч напрямів і стилів сучасного образотворчого мистецтва», — резюмує митець.

P.S. Художник запрошує любителів мистецтва на свою персональну виставку, яка відкриється 20 вересня о 16-й годині в Мукачівській картинній галереї.

Наталя Дяченко, м.Ужгород
14 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини