В Ужгороді вшанували бійців 15-го батальйону (ФОТО, ВІДЕО)

Мінімум офіціозу, максимум емоцій. У такому стилі відбулося вшанування бійців 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону у складі 128-ї механізованої бригади – основного військового формування Закарпаття у четвер, 2 жовтня.

В Ужгороді вшанували бійців 15-го батальйону (ФОТО, ВІДЕО)

Головні учасники події – військові, які півроку провели у пеклі АТО, на передовій збройного конфлікту на Сході України. За це їм подяка, честь і шана. Саме це різними словами підкреслювали люди, які відвідали Закарпатський обласний музично-драматичний театр, аби привітати і потиснути руки Героям.

Почалося дійство із виконання державного гімну, який в один голос співала вся зала. Відтак – тужлива хвилина, під час якої згадали кожного закарпатця, який загинув, беручи участь в АТО. А їх, за оперативними даними, уже 26... Ці імена назавжди увійдуть у пам'ять Закарпаття, але, як не прикро, аж ніяк не можна бути певним, що сумний список не поповнюватиметься.

Саме тому голова Закарпатської облдержадміністрації Василь Губаль, виступаючи на події, спершу наголосив: «Не можна стримати обурення від дій держави, яка роками називала себе сусідом, а нас – братами, й нині діє як агресор». Відтак Василь Іванович звернувся до військових: «Ми вклоняємося вам: тим, хто зараз тут, тим, хто відновлює сили, тим, хто і тепер у зоні проведення АТО, і тим, кого, на жаль, уже не побачимо. Закарпатцям нерідко дорікають: мовляв, тяжко піднімалися на Майдан, не завжди активні у політичних процесах… Але наша 128-ма бригада довела: закарпатці – патріоти, закарпатці здатні оборонити Україну. Ви - Герої, і ми вами пишаємося!». Керівник краю попросив вибачення у бійців від імені усієї влади -за те, з чим не впоралися, за те, чим не вдалося забезпечити. І сказав, що у подальшому працюватиме над тим, аби оборонці держави завжди відчували підтримку обласного керівництва. Те саме стосується і родин, які втратили  рідних… Відтак голова ОДА вручив подяки та цінні подарунки бійцям. Василь Губаль висловив вдячність і волонтерам - за їхню благородну відданість справі та ефективну роботу, привітавши жінок (а у рядах помічників їх - більшість) квітами.

Маючи слово перед бійцями, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога сказав: «За краще життя треба боротися. Усі області України висловили бажання жити як провідні країни світу – й саме за це з нами воюють, аби перешкодити цим прагненням». Іван Іванович подякував усім військовим за патріотизм і мужність, а також усім небайдужим, які долучилися до справи допомоги армії. Відтак від обласної ради вручили воякам грамоти і цінні подарунки.

Простий і водночас емоційний виступ мав і в. о. Ужгородського міського голови Віктор Щадей, відзначивши мужність чоловіків, які ризикують життям на передовій, обороняючи державу, й також привітав бійців від міської ради.

До привітань 15-му батальйону долучилися представники СБУ та УМВС в Закарпатській області. Своєю чергою, Закарпатський військовий комісар Іван Васильцюн наголосив: підрозділ, який нині вшановуємо, ще у 2013-му році був визнаний кращим у сухопутних військах України. Нині ж закарпатські гірські піхотинці довели – заслуговують цього звання у повні, ба більше – є справжніми Героями. Слова ж «Героям слава!» цього вечора нерідко звучали у залі…

Чи не найемоційнішим моментом був виступ командира 15-го батальйону – Василя Зубанича, який разом зі своїми бійцями провів гарячі місяці на Сході. Пан майор звертався не так до вояків, як до тих, хто у тилу: «Дякуємо всім, хто допомагав. У народі кажуть: не бійся лінивого, не бійся дурного, бійся – байдужого…». Нам потрібно об’єднатися! Армія без народу - неможлива» - наголосив командир. Він мав честь вручити орден «За мужність» прапорщику Козаку й ордени ім. Б. Хмельницького старшому лейтенантові Журавському та старшому прапорщику Базаєві, зазначивши: це – не крайні нагороди, адже подання на відзначення закарпатців  уже у Києві.

Ініціатор Руху підтримки закарпатських військових журналістка Галина Ярцева, якій неодноразово дякували представники влади, а головне, військові, не приховуючи емоцій, сказала воякам просто: «Спасибі за те, що живі»…

Вечір був прикрашений музичними номерами, відтак спілкування тривало у неформальній обстановці. А волонтери подбали про додаткову пам'ятку: бійці отримали обереги – жовто-блакитні браслети, сплетені з любов’ю та побажанням завжди вертатися додому…

Прес-служба Закарпатської ОДА

03 жовтня 2014р.

Теги: батальйон, бригада, військо

Коментарі

Ivan 2014-10-26 / 18:58:23
smert ruskim okupantam, smert kolaborantam

Остап 2014-10-03 / 22:10:04
Честь і шана!

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини