Ужгородська влада дозволила "Водоканалу" вийти на "стежку війни" з ужгородцями

Комунальники Ужгорода запроваджують новий метод боротьби із неплатниками за водопостачаня – відтепер відключатимуть боржникам не лише воду, а й каналізацію.

Ужгородська влада дозволила "Водоканалу" вийти  на "стежку війни" з ужгородцямиПроте, передбачили усі можливі наслідки такого кроку неможливо. Якщо відключити воду в одній окремо взятій квартирі є вельми проблематично, то законсервувати каналізаційний злив – жодних труднощів не представляє.

Здійснюватимуть цю “операцію” будуть працівники “Полтаваоблводоканалу”, яких запросили до Закарпаття саме для таких “каральних” дій. Ноу-хау, автором і винадником якого є токар “Полтаваоблводоканалу” Олег Гнєздов переконаний – його чудо-пристрій примусить боржників погасити борги. Проте, дізнатися про особливості “каналізаційного блокіратору” не вдалося. Автор разом із полтавською бригадою ревно охороняють свій винахід і працюють з ним тільки самі . Хоча принцип роботи обладнання за словами директора комунального підприємства “Водоканал” м. Ужгород Юрія Омеляненко вельми зрозумілий: “Телекамера йде по каналізаційній трубі, доходить до потрібного стояка, а потім і квартири. Далі йде механічна операція, ставиться втулка, яка блокує злив в каналізаційну мережу”. Варто зазначити, що ніяких візитів по квартирах не буде – Вся операція здійснюватимется через згальний стояк, доступ до якого є в кожному підвальному приміщенні багатоповерхівки. Наслідки такого блокування каналізаційного зливу на думку комунальників більш дієві ніж звичне відключення води. По-перше, можна “карати” тільки тих, хто, дійсно, не платить за спожиті послуги, по-друге, фізіологічні потреби (вибачайте за надмірну деталізацію) як-не як треба справляти, а “відходи харчового споживання” не буде куди діти, і по-третє – один раз зазнавши такої профілактики боржник миттю розрахується і вже навряд чи наважиться потрапити в аналогічну ситуацію. Разом з тим комунальники переконані, що без скандалів, криків та численого роду претензій не обійдеться, тому разом із бригадою по відключненю працюватимуть і мілілціонери, які охоронятимуть від гніву людського метикуватих полтавчан.
Протягом тільки одного дня бригада зможе відключити до 20 квартир. Причому боржник повинен буде оплатити не тільки свої борги за водопостачання, але й послуги бригади. Неважко порахувати в яку копійчину вилетить ця акція. Один день роботи полтавчан, згідно договіру, оцінений у 7 тис. 200 грн. Якщо сюди додати витрати на транспорт, проживання та харчування, то сума відповідно зросте до 8 тис. грн. Фактично кожен боржник додатково повинен буде уплатити близько 400 грн.. Також до цієї суми будуть додаватись витрати підприємства по підключенню...
Застосувати таких надзвичайних методів роботи з населенням Ужгородський водоканал вирішив після численних марних звернень з проханням справно платити за воду.
В обласному центрі зараз нараховується 39 тис. абонентів, з яких 9 тис. мають заборгованість понад 300 грн. Загальний борг населелення за воду становить 9 млн. грн. Всім боржникам водоканал надіслав повідомлення про відключення і того, хто ігорував попредження і не виплатив борг, будуть відключати без попердження. Серед підприємств, установ та організацій у списку злісних хронічних неплатників – Коритнянська сільрада (понад 800 тис.грн.), АТП-12107 (30 тис. грн.), механічний завод (понад 120 тис.грн.), ужгородська тепломережа та інші.

Ось як прокоментував ситуацію з водопостачанням в місті директор комунального підприємства “Водоканал” м. Ужгород Юрій Омеляненко:
“Населення ніяк не може зрозуміти, що вода такий саме товар як хліб, ковбаса, молоко.
Уряд дав офіційний дозвіл відключати водоканали від енергопостачання за заборгованність. Вже маємо прецеденти – у Дніпропетровську дві доби 2 млн. мешканців були без води, в Луганській області – 300 тисяч...
Свідомо за воду платять до 70 % громадян. Хоча, наприклад, за травень по населенню був збір на рівні 105 %. Але переконаний, що це намагання розрахуватись по боргах не усвідомлене. Просто люди перелякались – гарячу воду відключили, а від холодної – 5 травня місто було відключено від води на півдня. Показово, що багато тих, хто боргує– далеко не бідні люди.
Щомісця ми подаємо 80 справ в суд на боржників. Практично всі вони 100 % вирішуються на користь водоканалу. Нагадаю, що хоча суд і встановлює обмеження – виплати борг тільки за останні три роки, проте ніхто не списує боргові “хвости” більш пізнього строку давнини. Якщо людина хоче продати чи приватизувати квартиру, вона повинна повністю розрахуватись, інакше я не видам довідку. Ніхто не примусить мене списати заборговність, яка існує за межами позовної давнини.
Зараз ми поінфомували населення про відключення боржників. Було розіслано 9 тис. повідомлень. Відключати будемо по всьому місті. Причому бригада буде працювати як в Мукачево, так і в Ужгороді.
Окремо стоїть питання і про зношеність основних фондів водоканалу. Адже саме через це втрати в мережах водопостачання становлять 34 %. Фактично третина води витікає в нікуди. Нагадаю, що протяжність водопровідних сіток міста становить 295 км, з них 43 % знаходяться в аварійному стані. Якщо (первоначально) вартість водоканалу становила 37 млн. грн, то зараз – 17 млн.грн. Для того, щоб відновити роботу водоканалу в нормальному режимі, щоб змінити застріле і надзвичайно енергоємне обладнання встановлене ще в 70-ї роки, щоб зробити цілодобове постачання води в місті, потрібно 260 млн. грн. Звісно таких коштів не має ані в державі, ані в обласному, ані тим більше в місцевому бюджеті. Зараз робота водоканалу спрямована на підтримання в робочому режимі, справно технічному стані основних засобів водокналу. Вихід з цієї ситуації один – вкладання коштів у підприємство інвестором. Але обв’язково повинні бути пільгові умови для інвестора. Кого ж можна сюди “заманити” якщо заборгованність підприємства тільки за енергопостачання становить 23 млн. грн.? Інвестор повинен знати, що якщо він вкладає кошти, то не платить податок на прибуток, має низку інших податкових пільг. Якщо він уклав угоду на оренду підприємства і весь цей період дотримується угоди, то і влада повинна гарнтувати дотримання законодавчих актів. Ситуація зі скасуванням пільг як у вільних економічних зонах не повинна повторюватись”.

P.S. Нагадуємо, що з 10 липня в місті починає працювати бригада з відключенням боржників по водопостачанню. Тому, щоб не потрапити в неприємну ситуацію і не витрачати додаткові кошти за відключення- підключення, які в окремих випадках перевищуватимуть саму суму боргу, наполегливо радимо всім 9 тисяч боржникам розрахуватись за спожиті послуги.

Олена Туманова, "Європа-Центр"
24 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини