На Закарпатті планують розмістити підприємства з переробки деревини, ягід та грибів

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 819-р, затверджено план заходів щодо забезпечення сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів української частини українсько-словацько-німецького природного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

На Закарпатті планують розмістити підприємства з переробки деревини, ягід та грибів

Зобов’язано міністерства, інші центральні органи виконавчої влади та Закарпатську облдержадміністрацію, подавати щороку до 25 січня Міністерству економічного розвитку і торгівлі інформацію про стан виконання плану заходів, затвердженого цим розпорядженням, для її узагальнення і подання щороку до 20 лютого до Кабінету Міністрів України.

Треба нагадати, що це надзвичайно важливе та довгоочікуване урядове рішення, прийняте на виконання підготовленого нами, та прийнятого за сприяння народного депутата України Віктора Балоги та подання Закарпатської обласної ради від 21 грудня 2012 року, Доручення  Президента України (№ 1 – 1/749 від 2 квітня 2013 року) з питань збереження букових пралісів Карпат, забезпечення сталого розвитку та благоустрою гірських населених пунктів Закарпатської області, що знаходяться у зоні їх розташування.

Цим Розпорядження Кабміну, доручено Мінінфраструктури, Мінрегіону, Мінприроди, Мінекономрозвитку, Мінагрополітики, Міненерговугілля, Укравтодору, Держводагенству, Держтуризмкурорту та Закарпатській облдержадміністрації на протязі 2014 та наступних років, здійснити комплекс заходів щодо збереження букових пралісів та сталого розвитку і благоустрою гірських населених пунктів, особливо створення умов для розвитку туристичних ресурсів Закарпатської області.

На перше місце поставлено питання визначення переліку автомобільних доріг місцевого значення в Закарпатській області, які ведуть до Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку, для затвердження їх Кабміном дорогами державного значення. Має бути проведений також ремонт та забезпечення утримання дорожньої інфраструктури в межах Карпатського біосферного заповідника та Ужанського національного природного парку т а забезпечено переоснащення систем опалення адміністративних та житлових будинків державної і комунальної форм  власності, які розміщені в зоні української частини природного об’кта «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини».

На протязі 2014-2016 років Закарпатська ОДА, Мінрегіон, Мінприроди та Держводагенство має забезпечечити проектування та виконання робіт з берегоукріплення річок і здійснення протизсувних заходів, реконструкцію очисних споруд та водозабору, будівництво каналізаційних мереж, мереж централізованого і нецентралізованого питного водопостачання в м. Рахові, селищах міського типу Кобилецька Поляна та Ясіня Закарпатської області.

Закарпатська ОДА, Мінрегіон та Мінприроди в цьому та наступному році повинні організувати розроблення схеми планування територій Великоберезнянського, Перечинського, Рахівського, Тячівського та Хустського районів, вирішити питання щодо збирання й  видалення побутових відходів.

Надзвичайно важливим є пункт 8 Заходів, яким доручається Закарпатській ОДА, Мінекономрозвитку, Мінприроди та Мінагрополітики в 2015-2016 роках розглянути питання щодо залучення інвестицій для розміщення у Великоберезнянському, Рахівському, Тячівському і Хустському райнах Закарпатської області підприємств, що здійснюють глибоку переробку деревини, дикорослих плодів, ягід, грибів та інших природних ресурсів.

В плані заходів великий блок питань присв’ячений розвитку туристично-рнкреаційного потенціалу на Закарпатті.

По-перше, передбачається провести оцінку стану туристичних ресурсів гірської частини Закарпаття. По-друге, розробити регіональну програму охорони і раціонального використання туристичних ресурсів. По-третє, забезпечити утворення туристично-інформаційних центрів та сприяти розвитку сільського туризму.

З метою популяризації природного об’єкта  «Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини» доручено Держтуризмкурорту забезпечити поширення відповідної інформації на національному туристичному порталі «Завітайте в Україну». І нам кінець, Закарпатська ОДА та Мінекономрозвитку повинні постійно сприяти транскордонному співробітництву в рамках Карпатського регіону.

Будемо сподіватись, що це справді доленосне  рішення Кабінету Міністрів України, при підтримці місцевих органів державної влади, місцевого самоврядування та громадсткості, поліпшить життя горянам та сприятиме збереженню унікальної природної та культурної спадщини Закарпаття, повідомив Закарпаття онлайн Федір Гамор, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника.

  

 
17 вересня 2014р.

Теги: гірські населені пункти

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини