Сьогодні в Ужгороді дискутували, що таке преса — вільна трибуна чи засіб тиску на виборців?

11 вересня в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання на тему "Політичні партії і ЗМІ: використання преси як "вільної трибуни" чи тиск на виборців через пресу?".

Сьогодні в Ужгороді дискутували, що таке преса — вільна трибуна чи засіб тиску на виборців?

Власне бачення ролі ЗМІ у виборчій кампанії висвітлили Віталій Ящищак, головний редактор газети «Новини Закарпаття», депутат Закарпатської обласної ради від Блоку «Наша Україна», Андрій Сербайло, керівник фракції БЮТ в обласній раді, заступник голови обласної організації партії «Батьківщина» та Петро Гойс, головний редактор газети «РІО», депутат обласної ради, член Народної фракції.

Віталій Ящищак вважає, що не слід протиставляти можливі ролі преси, оскільки сьогодні вона є одночасно і трибуною, і засобом тиску, і джерелом інформування виборців. Редактор також наголосив, що із раніше заангажованої комунальної газети «Новини Закарпаття» нині перетворилися на засіб масової інформації, який є трибуною для усіх охочих учасників виборчого процесу. «Нема жодної партії, якій би ми відмовили у розміщенні реклами ні на минулих виборах, ні цього року, — заявив Віталій Ящищак. — Я б віддав належне засновникам, оскільки не відчуваю жодного тиску з їхнього боку». Проте останні 2 номери газети вже продані партіям наперед. Отже, тим, хто запізнився, таки доведеться відмовити.
Роль ЗМІ особливо важливою розглядають представники БЮТу. За словами Андрія Сербайла, інформаційній галузі присвячена третя лінія Українського прориву (усього програма БЮТу вміщує 12 напрямів). Політик стверджує, що усю рекламу Блок розміщує виключно на договірній основі.

А. Сербайло висловив жаль з приводу фіаско ідеї створення суспільного телебачення. А також висловив обурення з того приводу, що недобросовісні інформаційні сайти друкують анонімні огульні матеріали із звинуваченнями, потім їх передруковують газети і «спробуй доведи протилежне». Така ситуація нагадує політикові історію з попом, у якого не було дочки, проте її проголосили особою вільної поведінки. Крім того, Андрій Сербайло незадоволений, що приїзд на Закарпаття Юлії Тимошенко більшість газет висвітлили на 12-й сторінці і далі. Проте на «чорний піар» політик все ж реагує по-філософськи: «собака гавкає, а караван іде».

Читач повинен знати, хто стоїть за конкретним виданням, — переконаний Андрій Сербайло. Він також висловися за підписання редакційних угод між колективом та власниками.

Насправді у редакції чимало правових «відмазок» від розміщення реклами несимпатичних їй партій, — щиро зізнався Петро Гойс. Наприклад, це пункти закону про проплату реклами за 5 днів до публікації (у передвиборчому поспіхові окремі обласні осередки ще навіть не мають окремих рахунків). А також вимога закону про те, що політична реклама може займати лише 20 % площі газети. Останню норму газети активно порушують, адже щоб виконати інший закон і надати всім площу, розміщують рекламу понад норму. Це, у свою чергу не сприяє зацікавленню читача. Навпаки, редактори свідчать, що після виборчої кампанії важко повернути увагу читача, тому наперед готують цікаві матеріали. Підривають цікавість читача також «дармові» газети, які масово розповсюджуються краєм напередодні виборів.

Петро Гойс відмовив у публікації реклами Блокові Кучми. Оскільки партія запропонувала до друку сумнівний результат соціологічних опитувань невідомої фірми, за яким посідала мало не третє місце. Редакція послалася на пункт закону про недобросовісну рекламу.
Рекламну площу «Новини Закарпаття» розкуплено вже чи не до самих виборів, а «РІО» збільшило кількість сторінок, щоб умістити всі замовлення. Проте попри здавалося значний прибуток від політичної реклами, редактори в один голос запевняють, що поставили б крапку на кампанії вже сьогодні. «Добре було б, щоб вибори закінчилися якнайшвидше, бо ми втрачаємо читача, отже втрачаємо гроші на перспективу».

Щоб зацікавити виборців, партії вдаються до різноманітних «трюків», розповів П. Гойс. Так, у рекламних текстах пишуть не просто «ми найкращі», а, наприклад, піднімають болючі проблеми та в кінці обіцяють їх вирішити силами конкретної партії.

До дискусії приєдналися також журналісти сумських ЗМІ. У рамках проекту співпраці українських медівників, започаткованого Українським освітнім центром реформ, сумські журналісти приїхали до Закарпаття вивчити досвід колег та спільно обговорити ситуацію в регіональних медіа під час виборів.

Ужгородський прес-клуб
11 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини