Олег Гаваші: "Там, де сільські голови прагнуть щось робити для своїх сіл, там не стоять із простягнутою рукою"

У Виноградівському районі наприкінці минулого тижня відбулася виїзна колегія Закарпатської облдержадміністрації. Але спершу голова ОДА Олег Гаваші відвідав ряд соціальних об'єктів та підприємства з іноземними інвестиціями.

Олег Гаваші
Олег Гаваші
В селищі Вилок керівник краю ознайомився з ходом будівництва загальноосвітньої школи № 1, яка зможе прийняти до 320 учнів.. Будівництво розпочалося ще в 1994 році. Кошторисна вартість в цінах 2007 року – 8,7 млн. грн. Першу чергу заплановано здати ще цього місяця.

В селі Велика Паладь Олег Гаваші побував на підприємствах з іноземними інвестиціями – ТОВ "Тиса-Текс" та ТОВ "Карпат-Пак". Обидва є українсько-угорськими. Працюють відповідно з 2002 та 2003 років на давальницькій сировині. "Тиса-Текс" спеціалізується на виробництві трикотажних виробів. "Карпат-Пак" виробляє дитячі надувні майданчики та тару.

У Великій Паладі в 2005 році було викуплено будівлю, яка після реконструкції стане дитячим садком. Фінансування реконструкції, вартість якої становить близько 600 тис грн., взяла на себе районна та сільська влади, закордонні меценати. Також голова облдержадміністрації відвідав місцеву музичну школу, в якій навчаються до 75 дітей.

В рамках ініціативи "Кожній дитині - родину" у Виноградові керівники області та району взяли участь в урочистостях, присвячених відкриттю дитячого будинку сімейного типу. Сім'я Томащуків поповнилася відразу п’ятьма синами.

Розпочинаючи виїзну колегію облдержадміністрації Олег Гаваші відзначив, що на відміну від інших районів, де попервах треба вести розмову про розвиток економіки і наповнення бюджету, а вже потім вирішувати питання на що направляти кошти, Виноградівщина вже зараз досить успішно вирішує соціальні проблеми. З всього побаченого і почутого сьогодні видно, що керівництво району йде правильним шляхом, - зазначив Олег Олодарович.

Про роботу району доповідав голова райдержадміністрації Василь Якоб, який звітував про хід виконання Програми соціально-економічного розвитку району. За результатами обласного рейтингу Виноградівщина входить у першу п'ятірку. Як одне з основних завдань керівництво району розглядає збереження та нарощення промислового потенціалу. Обсяг промислового виробництва в районі за сім місяців цього року зріс на 124,8 відсотки. Значну роль відіграють підприємства з іноземними інвестиціями. В першому півріччі інвестиції у виробництво поступили з шести країн світу. Дві третини продукції виробляються на підприємствах з іноземним капіталом.

У сільському господарстві вдалося зберегти стабільну ситуацію та покращити основні показники. Ефективно впроваджується в життя програма підтримки фермерських господарств. До речі, нині їх 430.
В будівельній галузі є проблеми, пов'язані з тим, що більшість робіт ведуться підприємницькими структурами, які значні обсяги будівництва в приватному секторі виконують господарським методом, без залучення потужних будівельних організацій. Гальмує будівництво і ускладнена процедура тендерів. Будівельними організаціями району виконано підрядних робіт на суму 13,4 млн. грн. Але це менше, ніж у попередньому році.

У районі 94,8 відсотків підприємств працюють з позитивними фінансовими показниками. Активно розвивається мале підприємництво. Протягом звітного періоду створено 10 нових підприємств, на 11 відсотків зросла кількість суб'єктів підприємницької діяльності. Вони сплачують четверту частину податків та зборів до бюджетів всіх рівнів.

Намітилася тенденція до зростання середньомісячної заробітної плати. В липні вона становила 1111 гривень. Проблемним в районі є питання виплати заробітної плати у радгоспі - заводі “Виноградівський”, що належить Мінагрополітики.

В районі функціонують дві лікарні, які здатні прийняти понад півтисячі пацієнтів, 33 лікарські амбулаторії та 16 ФАПів. Голова РДА відзначив, що саме завдяки реалізації соціальних ініціатив Президента України район зможе вирішити проблему із забезпечення санітарним транспортом.

У своєму виступі начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов зупинився більше на негативних тенденціях розвитку району. Серед них ріст збитковості підприємств з початку року, підвищення рівня забрудненості навколишнього середовища. В торгівлі залишається невирішеною проблема санітарного стану ринків та ріст несанкціонованих ринків.

Інші виступаючі, серед яких були і керівники підприємств району, представники місцевого самоврядування, звертали увагу на стан розвитку інфраструктури району, нестачу кваліфікованої робочої сили тощо.

Голова облдержадміністрації зазначив, що велика кількість проблем як району, так і області, не може розв’язуватися на місцевому рівні, а уряд не завжди звертає увагу на проблеми регіонів, особливо їх специфіку. А щодо розвитку інфраструктури, Олег Олодарович звернув увагу на якість виконання ремонтних робіт на автошляхах.

На закінчення колегії Олег Гаваші відзначив, що Виноградівський район розвивається стабільно. Позитивним є те, що місцева влада активно співпрацює з релігійними організаціями, які допомагають у розв’язані соціальних проблем. Це в першу чергу співпраця при створення дитячих будинків сімейного типу, допомога у ремонті шкіл та дитсадків тощо.

— Там, де сільські голови прагнуть щось робити для своїх сіл, там не стоять з простягнутою рукою, — підсумував Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
11 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини