В Ужгороді після експертного обговорення прийнято резолюцію «Стратегія ЄС для Дунайського регіону та її реалізація в Україні»

В Ужгороді 8 вересня відбулись громадські слухання у форматі експертного обговорення на тему «Стратегія ЄС для Дунайського регіону та її реалізація в Україні». Захід організували і провели учасники Проекту ЄС «Посилення ролі громадянського суспільства у сприянні Уряду в процесі реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону».

В Ужгороді після експертного обговорення прийнято резолюцію «Стратегія ЄС для Дунайського регіону та її реалізація в Україні»

У громадських слуханнях взяли участь українські та зарубіжні експерти і практики, представники регіональної і місцевої влади та неурядових (громадських) організацій і медіа Закарпаття (всього близько 50 чол.). Важливою особливістю заходу стало те, що ключову інформаційну роль в ньому забезпечила участь повноважного представника пріоритетного напрямку 10 Дунайської стратегії ЄС «Інституційні можливості та співробітництво» з Магістрату м. Відня (Австрія) Йорга Мітля та президента Дунайського форуму громадянського суспільства, Директора Фонду посилення європейських регіонів «Foster Europe» Штефана Аугусто Лютгенау, а також – експерта з макрорегіонального європейського стратегічного планування Габора Шнайдера. Завдяки їхнім доповідям та участі у дискусіях закарпатські і одеські учасники громадських слухань з перших рук довідались про останні події і процеси, які відбуваються в рамках Дунайської стратегії ЄС, у тому числі, про потенційні можливості фінансування проектів в рамках реалізації завдань Дунайської стратегії ЄС.

З української сторони з короткими доповідями в рамках пленарного засідання на тему «Комплексне бачення реалізації Дунайської стратегії ЄС в Україні» виступили: Ігор Студенніков (м. Одеса) та представники Закарпаття – Олег Лукша, Андрій Варцаба, Михайло Токар, Іван Ревтій, Сергій Устич, Євгеній Лукша, Наталія Носа, Олександр Бокотей та Василь Матій. В обговореннях та дискусіях взяли участь практично всі учасники громадських слухань, які висловили низку рекомендацій і побажань щодо участі неурядових організацій України і зокрема Закарпаття в реалізації завдань Дунайської стратегії ЄС.

На завершення учасники громадських слухань прийняли резолюцію в якій відобразили головні і визначальні чинники і фактори комплексного бачення реалізації Дунайської стратегії ЄС в Україні з позицій представників громадянського суспільства (додається).

 

Резолюція

громадських слухань у м. Ужгороді Закарпатської області на тему «Стратегія ЄС для Дунайського регіону та її реалізація в Україні»

Громадські слухання відбулись у м. Ужгороді 8 вересня 2014 р. за участі близько 50 представників неурядових і громадських організацій та асоціацій органів місцевого самоврядування і регіональної державної влади Закарпатської та Одеської областей, а також – зарубіжних експертів та представників Стратегії ЄС для Дунайського регіону та Дунайського форуму громадянського суспільства (перелік учасників додається).

На двох сесійних засіданнях Громадських слухань за тематикою «Дунайська стратегія ЄС – макрорегіональна стратегія для різноманітного мегарегіону» та «Комплексне бачення реалізації Дунайської стратегії ЄС в Україні» заслухано і обговорено в дискусіях 12 доповідей та повідомлень, присвячених практичній участі неурядових та громадських організацій України і зокрема Закарпаття в реалізації завдань Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Учасники громадських слухань висловлюють вдячність головному виконавцю (ГО «Центр регіональних досліджень», м. Одеса) та партнеру (ГО Агентство місцевого розвитку «Європоліс», м. Ужгород) Проекту «Посилення ролі громадянського суспільства у сприянні Уряду в процесі реалізації Стратегій ЄС для Дунайського регіону», що фінансується ЄС, а також Проекту «Danube River Show», що фінансується урядом землі Баден-Вюртемберг (Німеччина) спільно із Фондом Баден-Вюртембергу – за запрошення і належне організаційне, методичне та інформаційне забезпечення проведення Громадських слухань у м. Ужгороді.

Учасники Громадських слухань у м. Ужгороді констатують таке:

  1. Стратегія ЄС для Дунайського регіону, до якої залучена і Україна, потенційно є важливим інструментом розвитку 4-х областей, які географічно входять до української частини Дунайського регіону (Одеська, Закарпатська, Чернівецька та Івано-Франківська області). В якості чинника цей інструмент спроможний позитивно вплинути на практичну реалізацію уже підписаної Україною Угоди про асоціацію з ЄС. В той же час, центральними владними структурами України, у т.ч. й Урядом, Стратегія ЄС для Дунайського регіону використовується вкрай недостатньо і обмежено для вирішення проблем розвитку територій та реалізації євроінтеграційних прагнень громад.

  2. Головними проблемами обмеженого використання в Україні можливостей Стратегій ЄС для Дунайського регіону є такі:

    • незалучення регіональних та місцевих органів влади, місцевого самоврядування та НУО України до транскордонного міжрегіонального і міжмуніципального партнерського співробітництва з регіонами та містами (селищами і селами) інших країн Дунайського регіону;

    • вкрай недостатнє позиціонування і просування Україною та її регіонами свого бачення та очікувань участі у реалізації завдань Дунайської стратегії;

    • нерозвиненість інституційних, інформаційно-комунікаційних та мережево-інституційних механізмів для реалізації завдань Дунайської стратегії.

  3. Закарпатська область України та її сектор громадянського суспільства потенційно мали б відігравати особливу роль у забезпечені реалізації завдань Дунайської стратегії, зокрема:

    • як єдиний регіон, у якому кордон України розташований на збігу з кордонами Угорщини, Словаччини і Румунії (країни Дунайського регіону), а також – Польщі;

    • як єдиний регіон в Україні басейну ріки Тиса – найбільшої притоки р. Дунай, що спричинює особливі обов’язки та місію Закарпаття у забезпечені збалансованого (сталого) розвитку всього Дунайського регіону у Європі в сенсі практичної інтеграції екологічної складової у розвиток територій.

  4. Україна загалом та її 4 області, що входять до Дунайського регіону зокрема, нині переживають найглибшу з часів здобуття у 1991 році незалежності глибоку суспільно-політичну, економічну і безпекову кризу, викликану незаконною анексією Російською Федерацією Криму та військовими діями сепаратистів і терористів на Сході України вкупі з агресією російських військ на територію суверенної України. Цей фактор перетворює будь-які практичні кроки та діяльність у сфері транскордонного співробітництва прикордонних регіонів України з країнами ЄС – у ще більш значимі та необхідні задля невідворотності та прискорення євроінтеграційних процесів.

Учасники громадських слухань у м. Ужгороді висловлюють такі рекомендації і пропозиції від представників громадянського суспільства Закарпаття:

  1. Органам центральної та регіональних влад і органам місцевого самоврядування та їх асоціаціям в українській частині Дунайського регіону, неурядовим і громадським організаціям слід сконцентрувати і об’єднати свої зусилля на якнайшвидше проведення справжніх системних реформ в Україні, спрямованих на успішне здійснення євроінтеграційного курсу країни, у т.ч. із ефективним використанням інструментарію Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

  2. Неурядовим і громадським організаціям Закарпаття – запропонувати активніше долучитись до інституційного розширення і зміцнення Української мережі Дунайського форуму громадянського суспільства, а також – до активної партнерської співпраці з неурядовими і громадськими організаціями інших країн Дунайського регіону та участі у заходах Дунайської стратегії. Завдяки цьому створити потужний національний механізм інституційної, експертної, проектної участі України у реалізації завдань Дунайської стратегії.

  3. Вийти з консолідованими пропозиціями від Української мережі Дунайського форуму громадянського суспільства до урядових та європейських структур, а також – до інших країн Дунайського регіону щодо здійснення постійної координації ресурсного та інформаційного забезпечення Стратегії ЄС для Дунайського регіону з іншими європейськими та мегарегіональними стратегіями і програмами (Східного Партнерства, ENPI, Карпатський простір, Карпатська стратегія та ін.).

  4. Запропонувати керівництву Дунайського форуму громадянського суспільства спільно з Українською мережею ДФГС уже у 2014 р. сформувати окрему, постійно-діючу Програму інформаційно-комунікаційної підтримки громадських організацій в Україні в розрізі активізації їх участі як у реалізації завдань Дунайської стратегії, так і в передачі європейського досвіду успішних системних реформ та євроінтеграційних процесів. 

09 вересня 2014р.

Теги: громадські слухання, резолюція

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини