В ужгородській "Ґражді" вийшла друком монографія про історію волейболу на Закарпатті

У видавництві «Ґражда» побачила світ монографія С. Поляка та О. Тріфана «М’ячеві ігри на Закарпатті. Волейбол». Автори книги – відомі серед істориків та шанувальників спорту, як і у власне спортивному середовищі, за попереднім виданням «Волейбол Закарпаття» (2007) та окремими публікаціями.

В ужгородській "Ґражді" вийшла друком монографія про історію волейболу на Закарпатті

Поляк Степан Степанович – кандидат фізико-математичних наук, доцент,  професор кафедри інформаційні управляючі системи і технології УжНУ. Тріфан Олександр Миколайович – старший викладач кафедри фізичного виховання УжНУ. 

І сьогодні найавторитетнішим виданням з історії становлення та розвитку спорту на Закарпатті залишається книга В. В. Федака «Закарпаття у спортивному вимірі». Автори пропонованої книги, віддаючи належне науковому доробку свого попередника, ставили собі за мету ширше з'ясувати питання про корені м'ячевих спортивних ігор на Закарпатті (футбол, гандбол, баскетбол та волейбол), які з часу їх появи у нашому краї стали найбільш популярними видами спорту серед населення. Історії процесів започаткування, становлення та розвитку цих ігор є тісно пов'язаними і переплітаються між собою. Спочатку ці процеси автори розглядають у футболі, гандболі та баскетболі, а далі провадять їх поглиблене детальне вивчення у волейболі.

Видання складають шість фундаментальних розділів: «Сторінки історії фізичної культури та спорту на Закарпатті», «Історія волейболу Закарпаття: перший етап – започаткування (1907-1944)», «Історія волейболу Закарпаття: другий етап – становлення (1945-1990)», «Історія волейболу Закарпаття: третій етап – розвиток (1991 – сьогодення)», «Сторінки історії волейболу Закарпаття у фотографіях».

Окремої уваги заслуговує «Розділ VІ. Сторінки історії волейболу Закарпаття в особах: майстри спорту, визначні волейболісти, тренери та організатори волейболу в Закарпатській області». Тут подана детальна інформація про видатних Закарпатських спортсменів-волейболістів, а це 21 персоналія: Скрябін Іван Іванович, Котобей Емеріх-Золтан Іванович, Нікіфоров Володимир Дмитрович, Герій Роман Романович, Даскалюк Андрій Михайлович, Сафронов Олександр Володимирович, Неймет (Бецанич)Ганна Іванівна, Букович Дмитро Михайлович, Гайдош Адальберт Іванович, Зарева Іван Іванович, Іванко Василь Володимирович, Керча Юрій Юрійович, Ковач Арпад Степанович, Кравець Володимир Іванович, Лисюк Михайло Сергійович, Мартин Віктор Іванович, Панков Володимир Андрійович, Пентя Іван Дмитрович, Русин Павло Павлович, Скукіс Василь Францисович, Шкрипецький Бертолон Бертолонович

Список використаних джерел та літератури становить 265 позицій. Тут раніше не публіковані матеріали Державного архіву Закарпатської області: Фонд № 28 Реферат Освіти Підкарпатської Русі в Ужгороді, Фонд Р-165 Закарпатский областной Отдел народного образования, Фонд Р-168 Областной Отдел здравоохранения Министерства здравоохранения УССР, Фонд Р-545 Ужгородский государственный университет, Фонд Р-1211 Комитет по делам физической культуры и спорта при исполкоме Закарпатского Совета депутатов трудящихся; річні звіти про роботу гімназій Ужгорода, Мукачева, Берегова, Хуста та Державної торговельної школи в Ужгороді; Матеріали архіву Ужгородського державного університету: накази ректора, особові справи; матеріали архіву Закарпатської обласної Федерації з волейболу, архуву Хустської райміськфедерації волейболу.

Авторами прискіпливо опрацьовано й опубліковані на сьогодні матеріали, зокрема: публікації в періодиці, особові справи волейболістів, проекти, листи, свідчення і, звичайно, фахові монографії, посібники, статті. 

У передмові до книги науковці зазначили, які нові матеріали про започаткування, становлення та розвиток волейболу на Закарпатті їм вдалося відшукати в 2007-2013 рр. Без сумніву, результати проведених пошуків поповнили відомості з історії волейболу Закарпаття. Однак не можна стверджувати, що вже не залишилося питань, вартих продовження дослідження. Авторам відомо, що в 1931 році волейбольна команда «Сокіл» (Ужгород) брала участь в чемпіонаті Словаччини, чемпіонаті Чехословаччини, що в 1933 році в Сваляві існувала команда волейбольного клубу ім. О. Духновича, у селі Нижнє Селище Хустського району в 1932, 1933 роках грала волейбольна команда вчителів. Варто б зайнятися пошуком документів про інші, ще невідомі команди на Закарпатті, які в тридцяті роки минулого століття разом із згаданими командами грали у волейбол. На Закарпатті таких документів поки що не виявлено. 

Є ще одна проблема: внаслідок певної безсистемності невдовзі важко буде знайти якісь документи і про волейбол сьогоднішній. Науковці роблять цілу низку пропозицій щодо форм збереження інформації про сьогоднішні волейбольні змагання на районному та обласному рівнях, зокрема наголошують, що без розширення переліку документів суворої звітності це питання вирішити не вдасться. 

Рецензували наукову працю Попик Ю. В., доктор фізико-математичних наук, професор, професор кафедри фізики напівпровідників УжНУ, чемпіон СРСР з волейболу серед професорсько-викладацьких команд вищих навчальних закладів Радянського Союзу та Тарасюк В. Ю., кандидат філологічних наук, доцент, доцент кафедри журналістики УжНУ, член Національної спілки журналістів України. 

Кнугу рекомендовано до друку Вченою радою УжНУ.

Автори сподіваються, що пропоноване видання сприятиме не лише популяризації в нашому краї спортивних ігор з м'ячем, але і їх поступальному розвитку, а Федерація волейболу Закарпаття висловлює свою щиру подяку всім добродіям за сприяння у виданні книги.

 
03 вересня 2014р.

Теги: волейбол, книга, історя

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини