Василь Кузьо: Ми готуємо міліціонерів-професіоналів

У першу п’ятницю вересня відзначається День професійної підготовки працівників міліції. Наскільки відповідають фаховим вимогам закарпатські правоохоронці — цікавимося у начальника відділення професійної підготовки при ВРП УМВС у закарпатській області капітана міліції Василя КУЗЯ.

Василь Кузьо: Ми готуємо міліціонерів-професіоналівВОНИ ГОТУЮТЬ ПРОФЕСІОНАЛІВ

ЩО ПОВИНЕН УМІТИ МІЛІЦІОНЕР
- Пане капітане! У чому специфіка очолюваної вами служби? Адже про ваше відділення мало хто знає.

- Ну, якраз про нас у міліції знають усі... Саме на нас покладено функції підготовки, навчання, інспектування та екзаменування особового складу і, так би мовити, вибракування тих, хто за своїми здібностями не здатний служити в органах внутрішніх справ та виконувати службові завдання.
Відділи професійної підготовки були створені в міліції ще за радянських часів. Добирали туди працівників із числа найдосвідченіших міліціонерів, найбільш фахово підготовлених людей, розвинутих і в фізичному, і в професійному плані. Професіоналів своєї справи, які спроможні передавати свої навички та вміння іншим працівникам органів правопорядку, на особистому прикладі показувати, до чого повинен прагнути правоохоронець.

- І які ж фахові вимоги до сучасного працівника міліції?

- Їх чимало. Ситуацій, у які щодня може потрапити працівник органів внутрішніх справ, дуже багато. І ми повинні навчити його, як фахово діяти у будь-якій з них, не перевищуючи тих повноважень, якими наділила правоохоронця держава.
Міліціонер повинен влучно стріляти, володіти прийомами самозахисту, розумітися на тактиці дій у типових та екстремальних ситуаціях. Скажімо, працівник патрульної служби повинен уміти вправно володіти гумовим кийком, якщо це потрібно для знешкодження хуліганів, нетверезих порушників громадського порядку тощо. Знати свої права на вулиці під час перевірки документів у підозрілих осіб, при потребі уміло застосовувати вогнепальну зброю, знати, коли це дозволено робити, а коли категорично заборонено. Повинен уміти водити автомобіль, віддавати команди службовому собаці, знешкоджувати вибухові пристрої. Повинен знати, як надати першу медичну допомогу потерпілим у ДТП, після ураження струмом, падіння тощо.

Дільничний інспектор міліції повинен знати Кримінальний, Адміністративний кодекси, інші нормативні акти, якими він керується в роботі. Працівники оперативних служб, того ж карного розшуку, повинні бути навчені, як діяти в екстремальних ситуаціях, як психологічно побудувати розмову з людиною так, аби, не образивши її, отримати максимум необхідної для розкриття злочину інформації.

Кожен працівник міліції повинен уміти поводитися в екстремальних ситуаціях: знати, як діяти з отруйними речовинами, захистити людей під час хімічного вибуху, як це було нещодавно на Львівщині з фосфором.

УМІЙ САМ — НАВЧИ ІНШОГО

— Аби навчити працівника міліції усім цим професійним тонкощам, ваші працівники самі повинні бути універсальними фахівцями: і юристами, і психологами, і майстрами з рукопашного бою, і саперами. Бо одна справа дати людині почитати відповідну літературу, і зовсім інше - показати все на практиці самому... Звідки набираєте необхідні кадри, яка чисельність вашої служби?

- У відділенні професійної підготовки працюють п’ять чоловік. Маємо ще свою спортивну команду в складі 4 чоловік. Окрім цього, у кожному міськрайоргані працюють інструктори з фізичної та вогневої підготовки. Цих фахівців готують у нашому міліцейському навчальному центрі -- так званій “Шипці” в Мукачеві.

Намагаємося підбирати різнопланових фахівців. Начальник нашої спортивної команди майор міліції Володимир Долгов перейшов в органи внутрішніх справ зі Збройних Сил України, він -- майстер спорту з рукопашного бою (східні єдиноборства), класичної боротьби та з гірських лиж. Займається підготовкою міліцейських груп захоплення, проводить змагання з різних видів спорту. З армії до нас перейшов і колишній кадровий військовий, а нині помічник коменданта гарнізону УМВС майор міліції Ярослав Гадевич.

Можемо похвалитися двома магістрами права: це, власне, начальник професійної підготовки, а також випускник Національної академії внутрішніх справ Андрій Даскалюк. Він ще й майстер спорту міжнародного класу з волейболу, член збірної МВС України. Нині Андрій готується до чемпіонату світу з волейболу серед поліцейських, який відбудеться у Москві.

Норматив майстра спорту з офіцерського триборства виконав Анатолій Малий. Плануємо залучити до нашої спортивної команди і його дружину Наталію -- члена збірної України з легкої атлетики.
Поповнили команду й два досвідчені фахівці: Федір Кормош та Олександр Чурей. Останній перейшов до нас із ВДСО і готує необхідну документацію та матеріали для навчального процесу. Кормош відповідає за навчання особового складу у вузах системи МВС.

А наша молода працівниця Наталія Песоцька взяла на себе весь тягар ведення необхідної документації. Без цього теж не обійтися.

СПОРТИВНІ ЗДОБУТКИ ЗАКАРПАТСЬКОЇ МІЛІЦІЇ

- А що можете сказати про фаховий рівень тих, кого навчаєте, себто про колектив УМВС? Як наші виглядають у професійному плані на фоні України?

- Нещодавно завершилася підсумкова перевірка всього колективу УМВС: від сержанта до начальника управління (тоді ще був генерал Максимов). Він отримав високу оцінку за професійну підготовку. А закарпатська міліція загалом вийшла на третє місце у системі МВС України, поступившись лише колегам з Одеси та Житомира.

Збірні спортивні команди УМВС - у першій десятці, а ще 2-3 роки тому не входили й у двадцятку. Троє чоловік виконали норматив майстра спорту. Скажімо, оперуповноважений Берегівського райвідділу Іван Гускі - зі стрільби з автомата (команда області зайняла 10-е місце по Україні). Трохи гірше з рукопашним боєм, хоча є хороші бійці у спецпідрозділах “Беркут”, “Сокіл”, серед оперативників карного розшуку, УБОЗ УМВС.

- І все ж часто громадяни звертають увагу на незадовільну фізичну підготовку наших міліціонерів. Мовляв, як той худенький сержантик-патрульний захистить інших, якщо й себе не здатний... Зате впадають в очі вгодовані начальники, ті ж “даішники”... Хіба вони здатні підтягнутися на турніку, крос пробігти?! А по них люди часто судять про всю міліцію...

- Люди, які приходять на службу з “гражданки” -- це сира маса, непідготовлені. Перед тим, як влаштуватися в ОВС, вони здають заліки з фізичної підготовки, проходять співбесіду у відділі комплектування, а також тестування в Центрі психологічної підготовки ВРП УМВС. Виходячи з результатів, ведеться підбір фахівців. На жаль, хороших кадрів приходить у міліції мало, дуже багато людей випадкових, які здебільшого потім самі відсіюються. Наше ж завдання -- різнопланово підготувати тих, хто є. Стосовно ж того, що ви кажете - фізичної підготовки міліціонерів, то мушу зізнатися, що, порівняно з радянськими часами та першими роками незалежності України, нормативи на підтягування, біг тощо нині суттєво знизилися. Дійшло до того, що береться за оцінку навіть “незадовільно”. Чому так, я не знаю...

Згідно з наказами 1444 та 1122 МВС України кожен працівник міліції повинен самостійно працювати над підвищенням свого фізичного та професійного рівнів. Але не завжди через рутинні будні професії їм це вдається. На роботі щодня нові завдання, вдома - сім’я, теж часу немає гантелі потягати. Прийшов на басейн відпочити, а до нього люди зі своїми бідами: у когось щось украли, хтось когось побив і т.д. У тир постріляти прийшов “опер” (я сам був свідком такого), а йому телефонує начальство і наказує негайно бігти на таку-то вулицю, бо там - розбійний напад...
Проте ми намагаємося залучати людей до спорту. Аби вони і в басейні поплавали, і щоб керівництво не ходило з великими черевами... Витягуємо і їх на спортивний майданчик, аби у волейбол, баскетбол, футбол пограли. Ряди спортсменів серед керівництва поповнилися з приходом на посаду першого заступника УМВС-начальника УБОЗ УМВС Ігоря Пилипчука, який є віце-президентом Федерації легкої атлетики України. Це потужний у минулому спортсмен, який і тепер, незважаючи на вік, бере участь у змаганнях з міні-футболу. До слова, я також входжу до керівництва спортивної федерації як віце-президент Закарпатської федерації тріатлону.

Щомісяця, інколи й двічі, проводимо різноманітні змагання, у тому числі й міжнародного рівня. Наш Анатолій Малий виграв змагання з бігу серед поліцейських із 20-ти країн у Словаччині. У травні були в Австрії, на змаганнях із легкоатлетичного кросу серед 18 команд, де також перемогли. Наші спортсмени брали участь у двох турнірах з міні-футболу за участі поліцейських із 4-х країн, і в обох перемогли. В Ужгороді торік відбувся міжнародний турнір з бігу на 10 кілометрів. Цьогоріч започатковано турнір із міні-футболу до Дня пам’яті загиблих міліціонерів, турнір із стрільби серед ветеранів. Після тривалої перерви відновлено участь міліцейської команди у чемпіонаті Ужгорода. Удруге поспіль виграли міський Кубок Куруца. Вперше на базі Мукачівського міськвідділу та Берегівського райвідділу ми організували чемпіонат МВС України з офіцерського триборства.

Співпрацюємо у спортивному плані і з іншими правоохоронними органами: СБУ, прикордонниками, митниками, податківцями. Уже вчетверте поспіль команда УМВС перемагає усіх своїх колег у спартакіаді облорганізації ФСТ “Динамо”, що проводиться з нагоди Дня фізкультурника.
Ну, а щодо перевірки фізичного стану та професіоналізму працівників міліції, то це здійснюється під час інспекторських перевірок, присвоєння чергових звань та переміщення на іншу посаду. Керівництво намагається різними методами заохочувати тих, хто показує хороші результати у службовій та фізичній підготовці.
Розмову вів Володимир Павлюх, "Відомості міліції"
08 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

Путин 2007-09-08 / 18:25:00
какая хвалебная ода....

фу

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини