Львівський суд повторно підтвердив скасування рішення облради про будівництво 360 міні-ГЕС на Закарпатті

19 серпня Львівським апеляційним адміністративним судом у 2-му засіданні, через 2 роки зволікання, нарешті була розглянута справа за апеляційною скаргою Закарпатської облради на постанову Закарпатського окружного адміністративного суду від 30.07.2012 р. за позовом 5-х громадських активістів – учасників Форуму екологічного порятунку Закарпаття. – Олега Лукші, Оксани Станкевич, Олександра Солонтая, Володимира Феськова та Валентина Волошина. Постановою апеляційного суду у Львові скасування неправового рішення Закарпатської облради за позовом громадськості залишено в силі!

Львівський суд повторно підтвердив скасування рішення облради про будівництво 360 міні-ГЕС на Закарпатті

Уперше в історії Закарпаття активісти у судах двох інстанцій домоглись скасування одіозного і корупційного рішення облради, яким з порушеннями 5-х законів України, без-якого обговорення, без схвалення жодним уповноваженим державним органом була затверджена Схема розташування 360 міні ГЕС на гірських річках Закарпаття. Натомість вкрай протизаконно органaм виконавчої влади директивно вказувалось на внесення 360 місць для МГЕС як у схеми планування 13 районів, так і у схему планування території Закарпатської області.

Таке рішення облради фактично відкрило шлях до масових, масштабних і нечуваних зловживань конгломерату влади та бізнесу із землею і природними ресурсами Закарпаття, не менше 50% яких є природно-заповідними або прилеглими до них територіями. І такі зловживання розпочались у 2011-2014 рр. в багатьох гірських районах Закарпатт, я частину з яких громадськості вдалось зупинити. А реалізація хоча б на чверть задуманої Схеми із 360 МГЕС уже привела б до екологічної катастрофи краю! Це підтвердили абсолютно усі академічні наукові інституції країни, у т.ч. зі Львова – Інститут екології Карпат НАНУ, Інститут регіональних досліджень НАНУ та Західний Науковий Центр НАНУ. Їхні висновки, як і громадські експертизи, докладені до судової справи.

Позовні вимоги активістів повністю підтримало ще у 2012 р. і залучена судом третя особа – Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, а також – Всеукраїнська екологічна ліга та Національна екологічна рада України.

Громадськість Закарпаття в особі Форуму екологічного порятунку Закарпаття (об’єднує 23 ГО екологічного спрямування) та всієї України провела дводенне пікетування Львівського апеляційного адміністративного суду напередодні повторного слухання з метою: привернути увагу суддів до резонансності   і суспільної і важливості цієї справи, неприпустимості подальшого зволікання з її розглядом (пройшло вже більше 2-х років), недопущення в подальшому грубих порушень законів України – заради чого й існує суддівська гілка влади в Україні, відновлення довіри до якої так необхідне особливо в нинішній кризовий період нашої держави і суспільства.

Громадськість і пересічні мешканці м. Львова активно підтримали пікетування суду представниками Форуму екологічного порятунку Закарпаття, який водночас є регіональним осередком Національної екологічної ради України. Організаційну допомогу надав Львівський офіс представництва Всесвітнього Фонду дикої природи в Україні (Анатолій Павелко та ін.), а інформаційну підтримку – Ужгородський прес-клуб (Ірина Бреза) та телестудія ZIK (Оксана Маруняк).

Важливо відзначити і те, що нинішня Закарпатська ОДА, на відміну від колишнього керівництва області, усього впродовж місяця зреагувала на звернення Форуму і створила своїм розпорядженням від 29 липня 2014 р. №223 Робочу групу з проблематики МГЕС в області з представників влади і екологічної громадськості та експертів, тоді як колишня влада навіть не реагувала на подібні ініціативи, які кілька разів вносились у 2012-2013 рр.

 
Співкоординатори Форуму Олег Лукша, Оксана Станкевич
20 серпня 2014р.

Теги: міні-ГЕС, суд, скасування, рішення

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 4
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини