Аутсайдери виборів на Закарпатті заявили про порушення, які вони не могли довести

6 вересня в Ужгородському прес-клубі реформ відбулося засідання за участю керівників штабів обласних осередків партій та блоків: Іван Мигович (КПУ), Михайло Сятиня (Блок Литвина), Іван Свистак (СПУ), які виголосили заяву та навели конкретні приклади порушення виборчого законодавства на Закарпатті.

Аутсайдери виборів на Закарпатті заявили про порушення, які вони не могли довестиІван Мигович заявив, що в області набули масового розповсюдження різноманітні порушення, які лідер закарпатських комуністів разом з колегами систематизували. Так, серед головних, політики виокремили масові підкупи виборців під виглядом благодійництва (що надається як в натуральній, так і в грошових формах); використання адміністративного та інформаційного ресурсу. В основному претензії доповідачів стосувалися виявлених ними порушень з боку Блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Іван Мигович стверджує, що ветеранам, малозабезпеченим людям надають гроші під розписку. Але ці відомості використовуються для внутрішніх потреб партій і побачити їх спостерігачам майже неможливо. Крім того, І. Мигович каже, що отримав інформацію про збір паспортів відсутніх нині громадян і є підозра, що за них голосуватимуть інші.

Політик також переконаний, що під виглядом розв’язання організаційно-технічних проблем області посадовці займаються «явною агітацією за свій блок», крім того, за державний кошт відвідують партійні заходи в Києві. А від керівництва держави і до низу вибудувана вертикаль адмінресурсу, який сьогодні працює на вибори.

Політики скаржаться, що у газетах чують відмову публікувати їхні рекламні матеріали. Так, соціалістам, за словами І. Свистака, відмовили у розміщенні партійних матеріалів усі видання Мукачева мотивуючи тим, що уся рекламна площа газет вже продана до кінця місяця.

Особливу небезпеку Іван Мигович вбачає у тому, що серед закарпатців панує масова бідність, низька політична культура і водночас висока моральність – люди вважають, що взявши допомогу повинні віддячити голосом на виборах. «Ці явища заважають розвитку демократії, руйнують суспільну мораль, формують психологію злодійства та цинізму», — підсумував І. Мигович.

Іван Свистак теж заявив про масові і грубі порушення. Зокрема, наголосив, що побутує явний підкуп виборців, коли інвалідам, наприклад, приносять додому 200 гривень матеріальної допомоги. А також пропонують не йти на вибори, а написати відповідну заяву і голосувати вдома. Навіть одному з секретарів в обласного комітеті
пропонували отримати гроші, оскільки він є інвалідом 1-ої групи. За інформацією Івана Свистака, Блок «Наша Україна – Народна самооборона» ставить перед собою завдання зібрати в області не менше 80 % і реалізовує його через виїзні колегії влади, на яких намагаються впливати на держслужбовців, погрожуючи звільненням.

Іван Мигович зауважив, що в області перешкоджають зустрічам громадян з лідерами політичних сил. Так, заступникові голови Верховної Ради Адамові Мартинюку під час його нещодавнього візиту відмовляли у надані приміщень (у Хусті районний будинок культури закрили на ремонт безпосередньо перед його приїздом), погрожували звільненням редакторові «районки», який опублікував інформацію про зустріч з Мартинюком.

Михайло Сятиня додав, що керівників районних органів влади змусили написати дві заяви – одна про відпустку, а друга про звільнення (у разі, якщо район дасть менше 50 % голосів). Головам сільських рад, за інформацією М. Сятині, обіцяють від 1 до 5 тисяч доларів за проведення «чесних і прозорих» виборів.

Районні ради перетворилися на штаби «Нашої України», вважає М. Сятиня. Він також зазначив, що є чимало людей, які готові засвідчити, що отримували кошти від політичної сили.

Політики звернулися до голови Центрвиборчкому та генерального прокурора України з проханням дати правову оцінку і вжити заходів, щоб припинити масові порушення на Закарпатті.
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

Ха-ха 2007-09-09 / 22:46:00
Безперечно, факти мають місце. Але чому жоден "чесний" голова сільради,головлікар чи керівник будь-якого рангу не заявив відкрито, що йому "такий-то давав гроші"? Чи шкода ті гроші повертати? Чи можливо всі вони занадто міцно тримаються за свої крісла? Так про що ж тоді говорити, якщо ЖОДЕН із закарпатців, кому тицькали гроші, не годен про це сказати привселюдно на камери журналістам?!!! Боягузи, та й тільки! Вистачає сміливості тільки на кухні за чаркою побалакати. Кому тоді потрібні такі пустолословні заяви?!!!

Хрюндель 2007-09-08 / 18:16:00
ага

ОПОРА 2007-09-07 / 14:50:00
Плагіат - хороша штука !!! :)

КВУ 2007-09-07 / 13:48:00



Що характерно, штаби ображених партій не проводять жодної роботи з фіксації та оскаржень таких порушень з боку опонентів чи до ОВК чи до суду



вони ж мають, законом надане право

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини