Яким курсом рухатиметься освіта міста Ужгорода в новому навчальному році

Нинішній Першовересень дав старт черговому навчальному марафону. Понад 14 тисяч ужгородських школярів долатимуть дистанцію завдовжки в 9 місяців. Для 1140 із них це буде останній етап, а майже 1300 лише на початку естафети знань, проте в усіх завдання успішно дістатися фінішу. І подбають про це досвідчені наставники.

Про те, які пріоритети визначено на цьому шляху, розмовляємо з начальником управління освіти Ужгородської міської ради Володимиром Огарем та його заступником Богданом Кіштулинцем.

Обидва керівники одразу зазначили, що святу Першого дзвоника передувала копітка робота всіх педагогічних колективів, наслідком якої стала 100-відсоткова готовність закладів до нового навчального року. Це констатувала створена на розпорядження мера Ужгорода комісія на чолі із заступником міського голови Володимиром Симуликом, яка протягом останньої передвересневої декади оглянула всі міські школи. А на традиційній серпневій нараді Сергій Ратушняк відзначив найкращих — грамоти від міської ради за високий рівень підготовки до нового навчального року отримали: педколектив ЗОШ № 6, директори ЗОШ №№ 3, 6, 7, 8, угорської гімназії.

Новий навчальний рік освіта Ужгорода зустріла із певними змінами в мережі освітніх установ. Вони торкнулися ЗОШ № 1, яку реорганізували в лінгвістичну гімназію, де навчатимуться учні 5—11(12) класів, а на базі 1—4 класів створили загальноосвітню школу І ступеня № 1. Навчальний комплекс із економічного ліцею та початкової школи з’явився внаслідок реорганізації ЗОШ № 9. Старша школа колишнього „Гранда” стала школою ІІ—ІІІ ст. „Ерудит”, а молодша — НВК „Веселка”. Це якісні зміни, які, на переконання Володимира Огара, дозволять підвищити рівень надання освітніх послуг жителям нашого міста.

Таким чином, 1 вересня в Ужгороді зустріли своїх вихованців 35 загальноосвітніх навчально-виховних закладів різних типів. Кожен із них, за словама Володимира Івановича, має своє обличчя і кожен створювався за наслідками вивчення попиту населення на освітні послуги. Серед них:

1 ЗОШ І ступеня — № 1;

2 ЗОШ І—ІІ ступенів — №№ 13, 14 (тут працюють класи вирівнювання для

2—4-класників);

12 ЗОШ І—ІІІ ступенів — №№ 3 (з поглибленим вивченням англійської мови), 4, 5 (з поглибленим вивченням англійської та французької мов), 6, 7, 8, 10, 12, 15, 16, 19 (з профільним вивченням з 5 класу окремих предметів), 21 (з поглибленим вивченням іноземних мов);

1 ЗОШ ІІ—ІІІ ступенів — „Ерудит” із поглибленим вивченням окремих предметів;

10 ЗОШ нового типу: АНВК культурологічного напряму, 3 гімназії: з фізико-математичним, еколого-природничим та гуманітарним профілями; лінгвістична, де, окрім обов’язкових англійської та німецької, вивчатимуться угорська, словацька, російська, французька, латинська, а також основи журналістики, ділова українська та англійська, риторика; й угорськомовна; 3 ліцеї: багатопрофільний ліцей „Інтелект” (на базі колишньої ЗОШ № 11) з поглибленим вивченням природничих дисциплін та допрофесійною підготовкою з автосправи учнів 10—11 класів; „Лідер” (колишня ЗОШ № 20) спортивного профілю та реабілітації дітей з особливими потребами й уже згадуваний економічний; 2 НВК: „Гармонія”, до складу якого входять дошкільна різновікова група та школа І—ІІІ ступенів; „Горяни” у складі дошкільної різновікової групи та ЗОШ І—ІІ ступенів;

1 школа для дорослих, т.зв. вечірня, ІІ—ІІІ ступенів з очною й заочною формами навчання, тут працює 3 групи для осіб із вадами слуху;

6 НВК з поглибленим вивченням іноземної мови типу „дошкільний заклад — школа

І ступеня”: „Веселка”, „Ялинка”, „Дзвіночок”, „Первоцвіт”, „Дивосвіт”, „Пролісок”;

1 НВК „Престиж” із поглибленим вивченням природничо-математичних дисциплін.

Щодо НВК, яких у місті загалом 10, Богдан Кіштулинець додає, що вони сповна виправдали себе. Дитина після дитсадка залишається в тому ж приміщенні, у комфортних, майже домашніх умовах, створених завдяки спонсорам, допомозі батьків, ізольована від подекуди негативного впливу старшокласників.

Для задоволення освітніх потреб національних меншин працюють: ЗОШ №№ 3, 4 з російською мовою навчання, № 10 — з угорською, № 21 з українською і словацькою, де викладання в початковій школі ведеться словацькою, а з 5-го й українською. Відкрито також угорськомовну гімназію, яка працюватиме на вул. Заньковецької в колишніх приміщеннях початкової школи ЗОШ № 10. Та ж, у свою чергу, „переїхала” в затісні для гімназії, проте підходящі для неї на пл. Петефі. Директори цих закладів здійснили велику роботу, аби з початком вересня повноцінно запустити навчальний процес, резюмує керівник освітян.

ПРО РЕЖИМ РОБОТИ, НАВЧАЛЬНІ МІСЦЯ Й ОПТИМІЗАЦІЮ

“Питання початку уроків у школі — це прерогатива її адміністрації. Проте ми не рекомендуємо, аби всі починали одночасно, бо виникне величезне навантаження на транспорт”. Кілька шкіл міста, зокрема ЗОШ №№ 3, 5, 8, 9, 15, працюватимуть і в цьому навчальному році в дві зміни. І не через дефіцит навчальних місць. Наразі їх більш ніж достатньо — наповнюваність класів у нас у середньому 26 учнів при нормі 30. Просто існує нерівномірний попит на різні заклади. Звідси й їхня пере- чи недозавантаженість. Однак ми не маємо права адміністративно перемістити класи в інші приміщення чи примусити батьків перевести дитину, — каже Володимир Огар. — А загалом у цей період наше завдання зберегти мережу, бо через 5 років нам ці приміщення знадобляться”. Саме тоді прогнозується спочатку стабілізація, а потім і поступове зростання кількості учнів. Наразі їх меншає. Так, 2005-го в школах Ужгорода навчалося 15303 школярі, минулого — 14521, а, за попередніми даними, цьогоріч їх буде ще на 300—400 менше. Щодо першокласників, то їх із кожним роком більшатиме. Вже нинішнього додасться 2 класи.

Наразі основне завдання — максимально раціональне використання приміщень, аби бюджетні кошти не йшли на опалення, освітлення порожніх площ. Тож після аналізу існуючої мережі в місті провели оптимізацію. Спочатку максимально заповнили садочки початковими класами. „Виникне згодом потреба в них, тоді порушуватимемо питання про будівництво нових корпусів. Розкіш будувати про запас ми собі дозволити не можемо”, — зазначає Б. Кіштулинець. А цього року прийнято рішення перевести ЗОШ № 4 у вільні приміщення ЗОШ № 9, „Ерудит” — у ЗОШ № 12.

ПРО ПІДТРИМКУ ВЛАДИ

Аби діти в школі взимку почувалися комфортно, першочерговим своїм завданням влада бачить облаштування в навчальних закладах автономного опалення. Наразі 18 шкіл мають свої котельні. До початку опалювального сезону планується побудувати такі в ЗОШ №№ 3, 7, 10, лінгвістичній гімназії. Подбають і про забезпечення закладів проточною холодною водою в безперервному режимі. „Там, де на перших поверхах є вода, встановимо підкачувальні насоси, щоб вона піднімалася вище; де вода за графіком — поставимо резервуари. Вони стоять уже в угорській гімназії, філії 10-ї школи на Петефі”, — говорить головний освітянин міста. Проблема дахів теж знайде вирішення. На часі добудова навчального корпусу ЗОШ № 10 та капітальний ремонт будівлі ЗОШ № 4.

Міська влада знайшла можливість профінансувати одноразове гаряче харчування всіх учнів 1—4 класів та соціально незахищених дітей шкільного віку. Небагато обласних центрів ідуть на такий крок, зазначив у своєму виступі на серпневій конференції освітян заступник міського голови Володимир Симулик.

Цьогоріч міська влада знову профінансувала й так звані „шкільні автобуси”, якими діти з віддалених районів діставатимуться до шкіл і назад додому. Вони курсуватимуть уже з понеділка за звичними графіком і 4-ма маршрутами. Так само збережеться 50-відсоткова знижка для учнів за проїзд в автобусах середньої та великої місткості.

ПРО ШКІЛЬНУ ФОРМУ

ТА МОБІЛЬНІ ТЕЛЕФОНИ

Улітку знову жваво обговорювалося питання шкільної форми. Щодо цього в управлінні освіти відповіли, що наразі немає жодного документа, який би зобов’язував вимагати учнівську форму. Тому кожен навчальний заклад виходить зі своїх можливостей. У місті є окремі школи, де робляться спроби певним чином уніфікувати зовнішній вигляд своїх учнів, щоб не кидалося в очі соціальне розшарування в класі та не панував несмак. При цьому зважають, аби це було фінансово зручно батькам. Так, дирекція 19-ї школи рекомендує варіант світлого верху, темного низу плюс безрукавка чи піджак. Угорськомовні гімназисти при білому верхові і темному низі носять ще й краватки із логотипом закладу. Школа не має права грубо втручатися в процес упровадження форми, проте рекомендувати, вчити, роз’яснювати повинна, констатує начальник управління освіти.

Щодо мобільних телефонів існує наказ МОН про заборону користуватися ними під час уроків. Оскільки юридична база ще не забезпечена, то освітяни діятимуть таким чином: педколективи проінформують батьків про те, що за порушення спочатку буде усне попередження, затим — письмове, а потім телефон вилучатимуть і повертатимуть одному з батьків.

ПРО ПРОФІЛЬНЕ НАВЧАННЯ

Й ІНФОРМАТИЗАЦІЮ

Головний акцент робиться на профілізації старшої школи. Навчальні програми перевантажені (до речі, на цьому наголошував і міністр освіти), тож дитина всього добре засвоїти не може. Тому і виникла потреба в профільному навчанні. А оскільки в 9 класі вже видно нахили учнів, то, навчаючись за одним із вибраних профілів: лінгвістичним, філологічним, природничим, вони зможуть розвинути їх.

Богдан Михайлович каже: в Ужгороді профілізацією займаються не перший рік, тож у нас уже чітко вимальовуються заклади за напрямами, залежно від їхньої кадрової, матеріально-технічної та методичної забезпеченості. Відповідно і батьки при визначенні закладу мають вибір. Профільним навчанням охоплено 96% учнів при середньообласному 56,9%.

Заклади нового типу вимагають відповідно підготовлених кадрів. Окремих спеціалістів, наприклад, для економічного ліцею, „Інтелекта”, не вистачає, на їхню підготовку потрібен час. Тому до викладання тут поки залучатимуться працівники вузів, благо, Ужгород має такі можливості завдяки двом солідним вузам.

Сприяє втіленню профілізації й поліпшенню якості освіти інформатизація навчального процесу. Через обласне управління освіти та науки місто отримало 21 комплект комп’ютерних класів. Таким чином нині школи міста на 90,4% укомплектовані комп’ютерами. 18 із них завдяки ініціативі групи міських депутатів підключені до мережі Інтернет. На часі забезпечення навчального процесу мультимедійними засобами. Поступово й воно відбудеться. „Дивлюся в майбутнє оптимістично, — каже заступник начальника управління. — Коли під час перебування в 2002 році у США побачив комп’ютери в кожному класі, думав, ніколи до цього в нас не доживу. А нині ми в усіх школах маємо комп’ютерні класи. Подекуди й не один”. Комп’ютеризуються також бібліотеки. А завдяки входженню Закарпатської області до міжнародної системи бібліотек з’явиться можливість користування послугами електронних бібліотек європейських навчальних закладів.

Тож паралельно виникне необхідність опанування комп’ютером учителями і бібліотечними працівниками. „Бо якщо педагог не володітиме комп’ютером, він буде поза процесом нових педагогічних технологій”, — зазначає Володимир Огар. І над цим працюватимуть в управлінні освіти із залученням спеціалістів Інституту післядипломної освіти.

ПРО МОТИВАЦІЮ ДО НАВЧАННЯ

Аби виробити в учнів мотивацію до навчання, саме вчителі повинні зробити перший крок у напрямку до змін, переконаний Михайло Мегеш, директор лінгвістичної гімназії. „Сірий учитель може виховати лише посереднього учня, не може нетворчий педагог навчити творчості дитину, — зазначив він у своєму виступі на серпневій конференції. — Все, що нам треба, це реанімувати, оживити наші уроки, доповнити чимось незвичним — буде цікаво і нам, і учням”. Про те, що слід ламати звичну урочну систему, кажуть і керівники управління освіти. Через методоб’єднання, семінари впроваджуються інтерактивні технології, які спонукають учнів ставати дієвими учасниками навчального процесу.

Незалежне зовнішнє оцінювання також покликане сприяти виробленню мотивації до навчання. Його переваги щодо об’єктивності оцінювання незаперечні. Це зазначав міністр освіти на минулотижневій зустрічі із місцевими журналістами, про це говорив на понеділковій конференції Михайло Шеверя, начальник відділу шкіл обласного управління освіти і науки, куратор ужгородських освітян. Тому 2008 року в березні—червні буде проведено тестування всіх випускників навчальних закладів 2008-го і попередніх років, які виявлять бажання вступати до ВНЗ, з української мови та літератури, зарубіжної літератури, історії України, всесвітньої історії, математики, біології, фізики, хімії, географії, основ економіки та основ правознавства. Вступних випробувань із цих дисциплін не буде. Крім того, пройде апробацію тестування з англійської та французької мов для тисячі учнів з кожного предмета. При цьому оцінювання з української мови буде обов’язковим для всіх, а з одного—двох предметів — за вибором.

Через такі зміни буде приведено у відповідність до наказу нормативну базу, в т. ч. переглянуто положення про медаль. Вона, за словами міністра, залишиться моральним стимулом.

ПРО СТИМУЛЮВАННЯ ВЧИТЕЛІВ

Воно, як зазначив Станіслав Ніколаєнко, здійснюється через систему різноманітних відзнак і заохочень. Так, цьогоріч запроваджено звання „Народний вчитель України”, і рішенням підсумкової колегії облуправління освіти й науки порушено клопотання перед МОН про присвоєння цього почесного звання Золтану Жофчаку, директору АНВК.

На цій же колегії від обласного управління отримали відзнаки та грошові премії 4 вчителі міських шкіл, котрі підготували переможців ІV етапу Всеукраїнських олімпіад: Магдалина Гаджега, вчителька української мови та літератури ЗОШ № 1, Євгенія Ганус, учитель хімії ЗОШ № 1, Людмила Онисько, вчитель англійської мови ЗОШ № 3, та Калина Данку, вчитель історії ЗОШ № 6.

За підсумками щорічної атестації 16 освітянам присвоєно звання відмінника освіти України. Знаки та посвідчення їм вручив на серпневій нараді міський голова Сергій Ратушняк.

До Дня Незалежності України 15 учителів відзначено грамотами міського голови. Будуть нагороди і до Дня учителя, каже Володимир Огар.

ПРО НАШІ УСПІХИ

Про гідний рівень освіти в місті говорять здобутки ужгородців. 126 школярів стали переможцями обласних предметних олімпіад. І це найвищий показний в області. Четверо відзначилися на Всеукраїнських. Василина Галас із ЗОШ № 1 виборола І місце з української мови та літератури, Сергій Кохан з тієї ж школи — ІІ місце з хімії, Павло Соколов із ЗОШ № 6 — ІІ місце з історії та Анжела Машакада із ЗОШ № 3 — ІІІ місце з англійської мови. „Те, що наші учні на рівних конкурують із представниками великих міст, що ми маємо переможців Всеукраїнських олімпіад, вважаю вагомим досягненням. Нам є чим пишатися”, — каже Богдан Кіштулинець.

Звісно, в межах однієї статті не охопити все коло освітянських пріоритетів і проблем. Тож є привід продовжити розмову. Насамкінець Володимир Огар та Богдан Кіштулинець звернулися до батьків із побажанням пам’ятати, що навчання — це важка праця їхніх дітей. І наскільки вона буде плідною, залежить не лише від освітян, а й від них. Тому радять їм, відкинувши зайнятість, стати учасниками навчального процесу.
"Ужгород"
06 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини