Ріки Карпат — дороги водного туризму

Карпати — одне з небагатьох місць в Україні, де туристи можуть здійснити сплав порожистими річками. І якщо років десять тому водники долали потоки на «ретрових» катамаранах з дерев’яними веслами, то нині вони купують щораз якісніше обладнання.

Ріки Карпат — дороги водного туризмуКількість таких туристів збільшується з року в рік у геометричній прогресії. На карпатських ріках весною їх буває уже десятки тисяч. Організовуючись у команди самотужки чи під опікою турфірм, вони в сезон від початку квітня і до кінця травня проходять більш чи менш складні водні траси. А найбільш майстерні з них на «всюдихідних» каяках отримують свої дози адреналіну і восени.


Каяк, рафт, катамаран

В залежності від характеру ріки, турист-водник обирає для сплаву по ній той чи інший плавзасіб. Втім, в залежності від свого «характеру» (чи, швидше, підготовленості, вправності), турист обирає ріку і спосіб сплаву по ній. Отже, спочатку про сплавзасоби, а потім — про ріки Карпат і про те, чого від них слід сподіватися мандрівнику.

У водному спорті найпоширенішими є два засоби сплаву, які за своєю суттю протилежні один одному: каяк і рафт. Каяк — це невелика одномісна байдарка, зроблена, як правило, з міцного поліетилену, здатного витримувати значні навантаження та удари об каміння. Попри всю свою позірну «тендітність», каяк при вмілому керуванні є надзвичайно ефективним знаряддям сплаву, якому підкорилися найскладніші річки світу, не подолані на жодному іншому сплавзасобі…

Рафт у буквальному перекладі з англійської означає «пліт». Це спеціально укріплений човен з круглими надувними бортами, придатний для сплаву бурхливими водами. Основне його призначення — комерційний сплав туристів, тому рафти, як правило, досить великі… Так чи інакше, рафт — засіб командного сплаву, а не знаряддя одинаків-професіоналів, як каяк.

…Катамаран складається з двох надувних балонів, з’єднаних між собою за допомогою міцного металевого каркаса. Така конструкція є певною мірою компромісом між маневреністю, прохідністю каяка та стійкістю рафта. Катамарани призначені для парного сплаву, тобто кількість гребців на кожному балоні має бути однакова. Найтиповіші варіанти — «двійка» та «четвірка». В комерційному сплаві використовуються також такі, що розраховані на шість та на вісім осіб...


Загальна характеристика карпатських річок

Ріки, що протікають в районі Карпат, найпростіше поділити за географічною ознакою: ріки Прикарпаття, ріки району Свидовецького та Чорногірського хребтів, ріки північної Івано-Франківщини та південно-західної Львівщини, ріки Закарпаття.

Основною характеристикою річки є ухил, що в туристичному середовищі вимірюється у метрах на кілометр (тобто ця величина вказує, на скільки метрів спадає потік на відрізку одного кілометра). Ухил впливає на швидкість ріки, а тим самим на її складність для сплаву.

Прикарпатські річки, які в основному належать до басейну Дністра, відрізняються помірним ухилом та середньою швидкістю течії. Сюди слід віднести Стрий, нижню частину Черемоша та Прута, Бистрицю Солотвинську та Бистрицю Надвірнянську.

Найбільш цікавими для сплаву й відомими серед туристів є річки району Свидовецького та Чорногірського хребтів. Тут протікають Прут, Чорний Черемош, Білий Черемош, Чорна Тиса — досить повноводні навесні, з великим ухилом та швидкістю. А саме це складає інтерес для екстремалів…


Чорний Черемош

…Довша частина Чорного Черемоша протікає Верховинським районом Івано-Франківської області. До річки від обласного центру можна дістатись за дві години на автомобілі дорогою Івано-Франківськ — Надвірна — Яремча — Ворохта — село Ільці — село Красник.

Своєю «популярністю» Чорний Черемош завдячує декільком факторам. По-перше, річка живиться снігом з відрогів Чорногірського хребта — найвищого гірського кряжа України. Це зумовлює більший, ніж в інших річках Карпат, весняний (і навіть літній) рівень води та триваліший період повені. В середньому високий рівень води на Черемоші тримається від початку квітня до середини–кінця травня. Але й у період низької літньої води сплав по Черемошу в принципі можливий. По-друге, до річки досить зручно діставатись автотранспортом, а вздовж самого русла йде непогана гравійна або асфальтова дорога. Ну, і по-третє — долина Черемоша не надто щільно заселена, має багато вільних галявин по берегах, що дозволяють зручно розташувати табір.

Ключова, найбільш цікава і складна ділянка річки — між селами Зелене та Красник. На цих десяти кілометрах знаходяться основні, найбільш складні та відомі пороги Чорного Черемоша: Дземброня, Біла Кобила, Гучок, Гук. Тут ріка майже безупинно піниться і тече з великою швидкістю...

По Чорному Черемошу в період високої води можна здійснювати сплав на будь-якому з перелічених сплавзасобів, і кожен обраний варіант буде по-своєму цікавим. …Туристам на катамаранах або рафтах доведеться уникати небезпечних притисків1, де річка з усією силою кидає сплавзасіб на високе каміння, маневрувати, намагаючись потрапити у «ворота», утворені надводним та підводним камінням...

Сплав річкою за низької води можливий, скоріш за все, тільки на каяках…


Прут

Прут, напевне, друга за популярністю у середовищі туристів-водників карпатська ріка. В умовах високої води ця річка стає подекуди вельми складною і успішне її проходження робить честь будь-кому. От тільки шкода, що рівень води у Пруті дуже примхливий і непередбачуваний.

…Цікава для сплаву в умовах середньої або високої води ділянка ріки від Ворохти до Яремчі довжиною приблизно 30 кілометрів. Тут зустрічаються різноманітні пороги середньої складності, з-поміж яких можна виокремити Триступінчатий в кінці Ворохти, Водоспадний біля села Микуличин, Косий між Микуличиним та Яремчею. Але найскладніше місце річки — Яремчанський каньйон довжиною майже два кілометри, який починається в Яремчі коло турбази «Гуцульщина» на правому березі і закінчується через 200–300 метрів після водоспаду Пробий біля автомобільного моста через ріку. Каньйон змушує майже без зупинки, з короткими перервами, долати доволі складні пороги, зокрема Прикарпатський, притиск Довбуша і, звичайно ж, сам водоспад. Слід зазначити, що за низької води сплав по каньйону важкий через мілини, а за високої — дуже небезпечний. А від проходження водоспаду варто утриматись за будь-якого рівня води.

…Яремчанський каньйон за високої води стає місцем, важким для каякера. Високі зливи, косі хаотичні хвилі та бочки, необхідність постійного маневрування вимагають «викластись на усі сто» у боротьбі з рікою. Веслярам рафтів та катамаранів дещо легше, але і їм треба бути надзвичайно уважними та обережними. Особлива уважність потрібна при підході до водоспаду. В екіпажів суден є буквально 50 метрів для причалювання до берега річки, щоб не потрапити у водоспад…


Чорна Тиса

Якщо їхати до Яремчі через Яблуницький перевал у бік Рахова, незабаром опинимось у селищі Ясіня. Тут з відрогів Свидовецького хребта тече річка Чорна Тиса. Як і Черемош, навесні вона практично завжди має досить високий рівень води. Сплав по Тисі за високої води можна починати від села Чорна Тиса.

Перша порожиста ділянка річки біля села Чорна Тиса невеликої довжини — приблизно два кілометри, але містить три складні пороги. В залежності від рівня води, ці пороги можна подолати на каяку та катамарані. На жаль, більші сплавзасоби тут не пройдуть. Пороги вимагають ретельної розвідки, страхування з берега та злагоджених дій всієї команди.

…Каньйон Тиси — середнього рівня складності, зручний для організації багаторазового сплаву2, оскільки прямо понад ним проходить автомобільна дорога. Одним із мінусів сплаву каньйоном Тиси є велика кількість сміття техногенного походження у річищі та на берегах. Каньйон Тиси прохідний для всіх типів основних сплавзасобів — каяка, рафта, катамарана.

На Тисі складно знайти місце для ночівлі. Ущелина, якою тече ріка, вузька, досить щільно заселена, а по берегах проходять автомобільна дорога і залізниця. Тому є лише лічені місця сумнівної зручності, де можна розбити табір.


Білий Черемош

Білий Черемош не можна оминути увагою, розповідаючи про річки Карпат. Для сплаву Білим Черемошем треба заїжджати від села Устеріки — місця його злиття з Чорним Черемошем — і звідси вгору по річці їхати ґрунтовою дорогою, спочатку рівною, а потім прохідною лише для вантажівок. Найприкрішим є те, що основні перешкоди Білого Черемоша, які визначають його складність, зосереджені у верхів’ї річки, тому уникнути подорожі на вантажівці неможливо. Нижня ж частина ріки ніякої цікавості для сплаву не складає.

Білий Черемош більш дикий та мальовничий, ніж Чорний. А його основні перешкоди — пороги Горби, Дудки, Ворітця — складніші та цікавіші, ніж пороги Чорного Черемоша. Але суттєвими недоліками річки є те, що до неї важко довезти сплавзасоби, і, знову ж таки, нестійкий рівень води в ній. Якщо за умов середньої та високої води річку можна успішно подолати як на катамарані, так і на рафті (причому для проходження потрібні неабиякі спільні зусилля усього екіпажу), то низька вода робить проходження можливим лише на каяку. Зауважимо, що для каяка ця річка доволі складна і не може бути рекомендована новачкам.

____________________________________

1 Притиск — місце, де ріка силою течії на повороті притискає сплавзасіб до берега.

2 Багаторазовий сплав передбачає, що турист проходить ділянку ріки з порогами, причалює, транспортує берегом сплавзасіб угору по течії і сплавляється тією ж ділянкою ріки знову.
Ігор РОМАНЕНКО, "КАРПАТИ. Туризм. Відпочинок"
05 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини