Олег Гаваші: Перспективи Верховини - у розвитку її туристично-рекреаційної сфери, малого та середнього бізнесу

Напередодні керівник краю відвідав ряд підприємств: туристично-санаторний комплекс (ТСК) "Сойми", який на 502 місця будує ЗАТ "Джерела Міжгір’я", українсько-німецьке ТзОВ "Сойми ЛТД" з розливу мінеральної води "Соймівська", розташовані безпосередньо біля автодороги Хуст—Долина, а також провів у Міжгірській РДА прийом громадян.

Олег Гаваші
Олег Гаваші
Щодо ТСК "Сойми", то, як пояснив представник будорганізації ЗАТ "Джерела Міжгір’я" В’ячеслав Алфьоров, цей комплекс введуть в експлуатацію до кінця нинішнього року. Кількість працюючих становитиме близько 400 чоловік. Загальна сума капіталовкладень орієнтовано сягне 35,2 млн. грн. Готовність 12-поверхового ТСК "Сойми" до введення в експлуатацію становить уже 80 %. У проекті передбачено спальні корпуси, 3 басейни, 2 спортзали, лазні, профілакторій, їдальню, магазин, відділення банку, поштового зв’язку тощо.

Інше підприємство, де побував голова облдержадміністрації, ТзОВ "Сойми ЛТД" оснащене технічним обладнанням німецької фірми КНS. Продуктивність лінії — 5 тисяч ПЕТ-пляшок на годину. За словами заступника директора Василя Керити, тут поки що працює 15 чоловік в однозмінному режимі, а до кінця року їх кількість збільшиться і буде випущено 7 млн. пляшок готової продукції, передбаченої для збуту на українському ринку через Торговий дім "Нові напої" (м. Київ).

Важливо, що із введенням ТСК "Сойми" та виходом на проектну потужність ТзОВ "Сойми ЛТД" збільшаться на 25—30 відсотків надходження до райбюджету, а місцева сільрада через рік буде на повному самозабезпеченні.

Щодо особистого прийому громадян керівником області, то більшість звернень стосувалися працевлаштування, соціального захисту населення, ремонту доріг, газифікації та благоустрою населених пунктів, допомоги в оплаті за навчання дітей у вишах, земельних питань тощо. Вони мали б вирішуватись місцевою владою, передовсім селищною та сільськими радами, в голів яких, як зазначив О. Гаваші, нині більше прав, аніж у голови РДА.

Відкриваючи засідання колегії ОДА в Міжгір’ї, Олег Гаваші закликав присутніх уникати самозвітів і сухої статистики.

Однак без цифр не обійшлося. Їх було оприлюднено чимало в доповідях як голови Міжгірської РДА Романа Костюка, так і голови Воловецької РДА Михайла Ребляна, співдоповідача — начальника головного управління економіки облдержадміністрації Віктора Погорєлова.
Наприклад, на Міжгірщині обсяг промислового виробництва у січні—червні поточного року порівняно з відповідним періодом минулого зменшився на 77,7 %, в той час як по області було зростання на 27 відсотків. За цим показником район посідає останнє (18-те) місце. У сусідньому, Воловецькому районі, приріст промислового виробництва становить 21,6 %, що є 7 місцем в області. Там темпи забезпечено за рахунок передового ТзОВ "Полімертехніка" (директор — Михайло Дербаль), яке, до речі, теж відвідав Олег Гаваші. Про складові успіху місцевої "Полімертехніки", яка випускає на експорт конкурентну високоякісну продукцію: автомобільні джгути, мікроперемикачі, моторолики, і де середня зарплата за липень досягла 1270 грн., також дізналися журналісти.
А на самих колегіях ішлося, що щоденний товарообіг на одну особу в Міжгірському районі становить лише 1,3 грн. (за цим показником він займав і займає 17 місце в області), тоді як у Воловецькому районі — 4,1 грн., що також значно менше від середньообласного показника. На 18 місці знаходиться Міжгірщина і за введенням в експлуатацію житла в розрахунку на 10 тис. населення. Турбує, що Міжгірщина й Воловеччина пасуть задніх по малому підприємництву, мають лише декларативні програми його розвитку, бо в 2007-му році зі своїх бюджетів фактично ще не спрямували жодної гривні на фінансову підтримку малого та середнього бізнесу. Тому й у цих двох районах залишається високим рівень офіційного безробіття, їхні мешканці стоять на обліку в центрах зайнятості, де справно отримують допомогу по безробіттю і в той же час виїжджають на роботу в Мукачево й Ужгород. Борошно пшеничне, хліб, макарони, крупи в цих обох районах чомусь закуповуються за вищими, ніж в області, цінами. Дійшло до того, що на Міжгірщині, приміром, спостерігається великий ціновий дисбаланс у закупівлі продуктів харчування між закладами освіти й медицини. Тарифи на житлово-комунальні послуги також у цих районах беруться нерідко, як то кажуть, зі стелі й затверджуються місцевими радами без попередньої експертизи.

Голова облради Михайло Кічковський у виступі на колегії у Міжгір’ї, зокрема резонно наголосив, що в цих мінусах є і "заслуга" органів місцевого самоврядування, відзначив недостатнє бачення стратегічних пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку молодими керівниками району. Основне питання, вважає Михайло Михайлович, це наповнення місцевого бюджету, бо якщо є кошти, то їх треба вміло витрачати. Він порекомендував головам РДА та райради зразу після колегії розкласти проблеми на рівень районної, селищної та сільських рад, бо тільки спільна робота може дати конкретний результат.
Підбиваючи підсумки колегій, Олег Гаваші зауважив, що питання соціальної сфери незаслужено звучали тільки наприкінці, коли просили додаткових коштів із Державного й обласного бюджетів Не почув голова облдержадміністрації пропозицій, як їх заробляти на місці. А нинішній Кабмін, за словами Олега Олодаровича, обділяє область. Декілька нарад, приміром, у віце-прем’єра В. Рибака, розповів голова ОДА, провели щодо субвенцій на ремонт і реконструкцію теплових мереж. На місцевому рівні точилася боротьба, які ж об’єкти включати. І раптом усі плановані 400 млн. грн. уряд розподілив на три області: Донецьку, Луганську та Харківську, а іншим регіонам надіслали телеграми, щоб шукали кошти самі. Ще й понині, як засвідчив прийом громадян у Міжгір’ї, наголосив Олег Олодарович, на Верховині відбудовані не всі поруйновані катастрофічними паводками 1998 і 2001 рр. мости, а на масштабну державну програму протипаводкового захисту цьогоріч області запланували виділити менше половини передбачених коштів, а в проекті закону про Держбюджет на наступний рік уже передбачено лише третину раніше визначеної суми.
Рівень життя краян, резюмував голова ОДА, зростатиме пропорційно із збільшенням використання наявного потужного туристично-рекреаційного потенціалу в гірських районах і вкладення сюди інвестицій.

І неабияка роль у цьому відводиться малому та середньому бізнесу, рекламі чудового краю, органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, яким треба проявляти більше ініціативи. Тоді й достаток прийде у кожну гірську оселю.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
04 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини