В Ужгороді у єпископській резиденції може бути створений музей стародруків

В Ужгородському національному університеті відбулася нарада, під час якої обговорювалась тема добудови приміщення навчально-лабораторного корпусу університету та перенесення фондів наукової бібліотеки. Участь в нараді взяли ректор УжНУ Володимир Смоланка, голова обласної ради Іван Балога, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії владика Мілан, керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович, директор «Агенства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпатської облради» Валерій Грищенко, консул Угорщини в Ужгороді Ендре Саліпскі та інші.

В Ужгороді у єпископській резиденції може бути створений музей стародруків

У 2010 році більшу частину книжкового фонду перенесли у нові приміщення реконструйованого під наукову бібліотеку цокольного поверху головного корпусу УжНУ. За рахунок цього вдалося зняти гостру проблему щодо звільнення приміщень резиденції. Однак частина книжкового фонду ще й досі займає приміщення резиденції. На минулій сесії обласної ради депутати внесли зміни до освітянської програми розвитку регіональної вищої освіти на 2013 – 2017 роки». Так, цьогоріч планується виділити з обласного бюджету півтора мільйона гривень для УжНУ на статтю видатків «забезпечення проведення капітального ремонту, реконструкції, виготовлення проектної документації, придбання будівельних матеріалів, обладнання». Кошти на програму будуть виділятися і в наступні роки.

Окрім того, голова обласної ради Іван Балога звернувся до Послів Угорщини, Словаччини, Польщі та Чехії в України щодо сприяння участі Вишеградського фонду у розв’язанні проблем збереження пам’яток історії та культури загальноєвропейського значення, що знаходяться у фондах наукової бібліотеки Ужгородського національного університету. Йдеться про сприяння у виділенні коштів з Вишеградського фонду чи інших джерел для реалізації проекту завершення будівництва навчально-лабораторного корпусу.

Частина наукової бібліотеки університету, яка має більше тисячі унікальних зразків книгодрукування, зокрема інкунабули, що побачили світ латинською мовою до 1500 року, багато видань з історії Чехії та Моравії, прижиттєве видання поезій чеського поета-історика Богуслава Балбіна та ряду інших, досі розміщена у пристосованих приміщеннях резиденції єпископату Мукачівської єпархії греко- католицької церкви. Однак тут відсутні належні умови не тільки використання цих унікальних пам’яток історії та культури наших народів у навчальному і дослідницькому процесі, але й зберігання.

На сьогодні в резиденції ще зберігається більше тисячі томів книг. Вирішенням питання створення умов належного їх зберігання та передачі приміщень єпархії може стати перенесення фондів наукової бібліотеки у нове приміщення навчально-лабораторного корпусу університету. Для цього необхідно здійснити загальнобудівельні роботи у новому корпусу, а нижні поверхи облаштувати під бібліотеку.

Голова обласної ради Іван Балога вже провів зустрічі з Державними секретарями МЗС, міністрами МЗС країн Вишеградської четвірки, на яких йшлося і про це проект.

«Отримання міжнародної технічної допомоги допоможе у реалізації проекту. До нього долучається і обласна рада. Нині саме країни Вишеградської четвірки найбільше лобіюють інтереси нашої країни у ЄС», – зазначив Іван Балога.

Керуючий справами виконавчого апарату облради Михайло Попович повідомив, що «Агенство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпатської облради» вже почало підготовку проекту, який буде подано на розгляд у фонд Вишеградської четвірки. Нині йде пошук партнерів у країнах Європи. Ними можуть стати як органи місцевого самоврядування, так і громадські, культурні організації, міжнародні агенції.

Ректор УжНУ Володимир Смоланка каже, що заклад теж буде шукати активно у ЄС партнерів для проекту. Також він повідомив, що найближчим часом буде створена комісія, яка проведене інвентаризацію фондів, які нині ще все зберігаються на Капітульній. Також ректор повідомив, що з владикою Міланом вже обговорено ідею створення музею стародруків у приміщенні єпископської резиденції.

 

 

Прес-служба облради

17 липня 2014р.

Теги: музей, стародруки, єпископська резиденція

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини