Колектив Карпатського біосферного заповідника визначився з керівником і звернувся з приводу самовільних рубок в пралісах

7 липня, в День працівника природно-заповідної справи, відбулася профспілкова конференція колективу Карпатського біосферного заповідника.

Колектив Карпатського біосферного заповідника визначився з керівником і звернувся з приводу самовільних рубок в пралісах

Після урочистих заходів розпочалась найцікавіша частина конференції, під час якої делегати заслухали і обговорили програми кандидатів на вакантну посаду директора КБЗ.

Колективу заповідника було відомо про 5 кандидатів на посаду директора, однак перед колективом виступили лише троє. Зокрема, колишній директор КБЗ професор Федір Гамор запевнив колектив, що не планує повертатися на цю посаду через стан свого здоров’я. Люди з розумінням поставилися до такого рішення, особливо зважаючи на його поважний пенсійний вік. Неприємний осад залишила відмова екс-начальника Угольського відділення Василя Регуша від виступу перед колективом. Свою відмову В.Регуш мотивував тим, що в нього є ще кілька днів на роздуми і він ще не вирішив, чи буде подавати документи до конкурсної комісії, хоча почав збір необхідних документів. Така зверхня поведінка потенційного керівника обурила людей і всі переконані, що чоловік, який, ще не ставши директором, вже починає зневажати колектив, не принесе добра і успіху ні працівникам заповідника, ні установі в цілому. Так само, він не зможе добитися кращого сприйняття КБЗ серед громад прилеглих територій. Очевидно, ця людина розраховує отримати посаду за старою корупційною схемою, незважаючи на думку колективу. У той же час колектив сподівається, що такі методи кар’єрного росту виїхали в російський Ростов-на-Дону разом з колишнім гарантом.

Зрештою, було заслухано і обговорено програми трьох претендентів: начальника відділу використання природних ресурсів і відтворення природних комплексів Д.Брехлічука, начальника Кевелівського відділення В.Вербіцького та першого заступника директора М.Рибака.

Далі відбулося таємне голосування для визначення рівня підтримки кандидатів в трудовому колективі. В голосуванні взяло участь 110 делегатів профспілкової конференції, а це кожен третій працівник КБЗ. Після відкриття урни та підрахунку голосів лічильна комісія оголосила, що найбільшу підтримку отримав Брехлічук Д.Д. - 52 (47%), за Рибака М.П. віддали свій голос 41 працівник (37%) та 15 людей (14%) висловили свою підтримку Вербіцькому В.В. Ще 2 бюлетені були зіпсутими.

Відповідно до чинного законодавства, питання призначення на посаду директора біосферного резервату є прерогативою Міністра екології та природних ресурсів, однак колектив Карпатського заповідника наполягає на врахуванні його думки і готовий її відстоювати найрадикальнішими методами. Тут сподіваються, що невдовзі процедура обговорення претендентів на керівні посади та їх обрання стануть юридичною нормою, так як це є в цивілізованих європейських країнах.

В кінці зібрання делегати профспілкової конференції майже одноголосно підтримали звернення до Генерального прокурора України Яреми В.Г. і міністра екології та природних ресурсів Мохника А.В. з приводу самовільних рубок в пралісах Світової спадщини.

Текст звернення:

"Вже більше 10 місяців пройшло з часу виявлення масштабних самовільних рубок більше 200 старовікових дерев в пралісах Угольского природоохоронного науково-дослідного відділення Карпатського біосферного заповідника. Дані рубки скоєні на території природного об'єкту Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Букові праліси Карпат та давні букові ліси Німеччини".

Самовільні рубки були виявлені як працівниками міліції Тячівського райвідділу, працівниками Управління екології та природних ресурсів у Закарпатській області та працівниками адміністрації заповідника. Матеріали виявлених лісопорушень були направлені в органи міліції та прокуратури. Однак, до цього часу стан розслідування цієї гучної для краю справи невідомий.

Більше того, про ці кричущі порушення були опубліковані статті в місцевій пресі, але жодної реакції вони не викликали ні в органах прокуратури області ні в екологічній інспекції і управлінні екоресурсів. Громадськість краю очікує результатів розслідування і прийнятих рішень щодо цього грубого порушення природоохоронного законодавства. Більше того, зараз багатьма природоохоронцями піднімається питання про необхідність звернення з цього приводу до Комітету зі Світової спадщини ЮНЕСКО.

Даними самовільними рубками нанесено значної шкоди біосферному резервату та іміджу України.

Просимо провести ретельне розслідування справи, притягнути винних до відповідальності з метою недопущення подібних випадків у майбутньому."

Будемо надіятись на всебічне і об’єктивне розслідування рубок вікових дерев, які пережили 2 світові війни, пережили індустріалізацію в 50-60-ті роки та не змогли пережити включення до Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО. Начальника Угольського відділення, який допустив ці самовільні "покарали" підвищенням по-посаді. І ця людина зараз хоче стати директором.

В колективі КБЗ 7 липня стало подвійним святом днем початку демократії та гідності в установі.

Мирослав Кабаль, член профкому КБЗ, для Закарпаття онлайн

09 липня 2014р.

Теги: заповідник, Брехлічук

Коментарі

Писар 2014-09-11 / 16:47:30
Рибак М.П., Регуш В.В. та їм подібні є ланки одного корупційного ланцюга. Ці лісогосподарники і далі будуть хазяйнувати у заповідницькому лісі і наживати статки, незалежно від того, стануть вони директорами чи ні. Потрібно систему кардинально змінювати. Саме проти таких чиновників і виступив Майдан. Напевно має пройти не одне покоління гуцулів, щоб у майбутньому стало краще жити простому гуцулу у Карпатах.

Лісник 2014-07-26 / 20:38:00
Дуже добре, що в такій організації міжнародного значення, як заповідник нарешті почалися зміни на краще. Але чи зможе молодий керівник у разі його обрання навести порядок? За багато років керування установи Гамором Ф.Д. виросли цілі кланово-мафіозні структури. У Богданській долині "газдують" на заповідницькому лісі родинно-кумівська мафія Рибака М.П., який до речі є одним з претендентів на посаду директора. На Тячівщині непогано "газдують" мафія Регуша В.В., який також є претендентом на посаду директора. Чи стане сили і здоровя новому керівникові побороти ці ганебні корупційні прояви, породжені минулою владою

Голос колективу 2014-07-11 / 21:03:27
Колишній директор заповідника Гамор Ф.Д. багато зробив для заповідника, взагалі для Рахівщини, Тячівщини. Серед заслуг – створення об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси Карпат…». Не зрозумілим для мене є те, що він підтримує на посаду директора Регуша В.В., особи яка мала б охороняти один з найбільших і найцінніших кластерів спадщини, а натомість допустив рубки старовікових дерев. І це не одно чи дворічні пні були знайдені комісією, а маса пнів десяти і більше річні. Тобто там планомірно здійснювали багато років рубки, а служба охорони робила вигляд, що нічого не бачить. Разом з паном Регушом слід притягнути до відповідальності і інших посадових осіб служби охорони. Невже пан Гамор за багато років не зумів собі знайти достойнішого наступника.

нейм 2014-07-11 / 15:25:40
взагалі-то, я руками і ногами за зміни в заповіднику, за нове енергійне покоління при керівництві, яке матиме достатньо сил та натхнення, щоб змінювати заповідник на краще і взяти ВСІ "дірки" під контроль. ця установа може прекрасно функціонувати і бути гордістю краю. але вона потребає керівника-альтруїста.

але я теж дивуюся, як легко розвішувати ярлики, оперуючи тільки тим, що на базарі кажуть. не спадало на думку, що є також і жертви нашої корупційної системи (дуже сподіваюсь, що вона скоро стане для нас минулим)? не спадало на думку, що якщо ти не граєш за правилами цієї системи, то дуже часто вона грає проти тебе? тобто система грає тебе. і боротися з нею практично нереально. особливо, якщо людина на керівній посаді і несе відповідальність за матеріальні блага (у нашому випадку ліс і все, що з ним пов"язано), тоді вона є дуже легко уразливою і її дуже легко усутути. як то кажуть, проти системи не попреш..

можна все життя присвятити благородній справі, тільки ніхто не цього не оцінить твою жертву і твій вклад..

Лісничий 2014-07-11 / 13:51:28
Читаю ці коментарі і дивуюся. Люди зібралися і проголосували за директора, що достойний. А колектив найкраще знає яка людина є достойною (не міністерство і не департамент). Якщо конкурсна комісія має хоч краплю глузду, то вибере людину, за якою колектив. Ні в якому разі не повенна бути людина, що причетна до рубок у заповідній зоні. Якщо все це не так, як я мислю, то потрібен не один майдан аби всі ці махінації знищити. Я вірю у справедливість а не у ту лапшу, яку навішали Гамор і його поплічники. Слава Україні!!!

Справедливий 2014-07-11 / 08:31:47
Шановні нейми, беркути і їм подібні. При старому керівництві заповідника проводилися величезні рубки. Підіть на Чорногору чи Мармарош. Десятки гектарів лісосік, які під видом санітарних зрубали. Новому керівнику слід провести перевірку всіх заповідних масивів на предмет лісопорушень. Цього і боятися старі керовники заповідника. Жити потрібно по новому, але чи зможе жити по новому заповідник з старими керівниками чи призначеними маріонетками?

нейм 2014-07-10 / 23:56:17
нейм ні на що не натякає. а тим більше на корупційні схеми. хіба тільки на те, що автор статті поганенько розбирається в людях і живе в своєму кольоровому ідейному світі

нейм 2014-07-10 / 23:53:05
можливо заповідник і не така маленька лісосіка, тільки, на жаль, голова "смотрящого" не в ту сторону повернута.

нейм 2014-07-10 / 23:49:57
нейм ні на що не натякає. а тим більше на корупційні схеми. хіба тільки на те, що автор статті поганенько розбирається в людях і живе в своєму кольоровому ідейному світі


555 2014-07-10 / 23:46:59
А так заповідник маленька лісосіка для певного кола осіб для покращення свого матеріального стану. Немає про що мислити.

,,, 2014-07-10 / 23:44:30
Я так зрозумів нейм натякає, що Беркутам бути. Типу (бабло переможе зло)по старій схемі. Так от дорогий ні х.....ера подібного.

нейм 2014-07-10 / 23:40:53
враховуючи матеріальний стан населення, заповідник має перетвориться на велику лісосіку для місцевих бізнесменів і не тільки - тоді він точно буде добре сприйматися громадою і його "імідж" зашкалить.

мислячим для роздумів...

нейм 2014-07-10 / 23:22:38
в писанині автора чітко прослідковується пропаганда та стійке нав"язування своєї думки. зараз це в нас модно. сумно, що йому не вистачило натхнення (чи може і не тільки натхнення..) добре проаналізувати ситуацію, в тому числі, і події 10-тимісячної давності, на які він так акцентує. краплі раціоналізму тут би не завадила.. і турботи про майбутнє об"єкту світового спадку.
але ж кожен має право вірити в те, що йому хочеться.
сумно...

Ліснику 2014-07-10 / 13:51:35
Якщо дозволимо це, то тоді треба повертати Янека. Це залежить від нас треба відстояти себе різними "аргументами".

Лісник 2014-07-10 / 13:32:43
Що би ви не робили, не говорили, у заповіднику буде все по старому. Беркут і йому подібні старі корупціонери, маріонетки і сраколизи знову повернуться у крісла, бо міністерство не пройшло люстрацію. Саме та стара гнила гвардія колишніх ригоаналів і сидить у конкурсній комісії. Кого вони призначать, як ви собі думаєте?

Москаль 2014-07-10 / 10:45:44
"сухарюк в комуністичному жанрі " - да пох в каком жанре, главное чтоб новые люди пришли к власти а не старые коррумпированные злодеи...

Западенець 2014-07-10 / 10:42:59
головне не допустити до влади тих людей які вже були в керівниках і нарубали стійки дров що вистачить не на один рік. потрібна люстрація і відкрите, публічне розслідування їх діяльності на протязі свого перебування на керівних посадах заповідника.

Один 2014-07-10 / 10:14:40
Віримо, шо міністерство прислухається до думки колективу і прийме правильне рішення - Брехлійчук гідний кандидат, а пси хай далі гавкають...

СТОП корупції 2014-07-10 / 10:08:18
БЕРКУТУ: МАЙДАН РОЗІГНАВ ВАМ ПОДІБНИХ В КИЄВІ І РОЗЖЕНЕ В ЗАПОВІДНИКУ

нік 2014-07-10 / 08:09:11
ЯК сказав вчора президент люстрація - це вибори, і делегати від всоьго колективу визначились-молодий,здібний-БРЕХЛІЧУК
СОБАКИ ЛАЮТЬ,А КАРАВАН ІДЕ(східна мудрість)

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини