Європейцям розказали про необхідність відбудови унікального музею лісосплаву на Закарпатті

У Чеській Республіці відбулася Міжнародна наукова конференція «Дерев'яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», в якій взяли участь представники 8 країн Європи. Україну на авторитетному форумі, що проходив у рамках програми Європейського Союзу «Інвестиції в людей», представляли 3 фахівці, серед яких - працівник НПП «Синевир», начальник відділу еколого-освітньої роботи Юрій Бабічин. Музейну справу України презентували Наталія Іванченко і Оксана Олійник, які є співробітниками Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогові – найбільшого в Європі скансену.

Європейцям розказали про необхідність відбудови унікального музею лісосплаву на Закарпатті

Основними темами обговорення міжнародної конференції стали музеї просто неба і природно-заповідні території, як методичні центри збереження архітектурної спадщини та історичних природних місць, стан дерев'яного зодчества в національних парках Росії, України, Чехії і Словаччини, збереження культурних ландшафтів у Європі, характеристика їх правового статусу та перспективи його застосування в Росії і Україні.

Особлива увага учасниками конференції приділялася питанням мотивації місцевих громад і підприємців для підтримки та збереження традиційного архітектурного середовища поселень. З цього приводу учасники форуму мали нагоду не лише заслухати доповіді колег, але й на власні очі побачити досвід таких поселень як Остурна і Гановце (Словаччина), Козловіце і Штрамберк (Чехія).

З відтворенням характерних ландшафтних ознак в музейному просторі територій делегати конференції знайомились безпосередньо в угорському і чеському скансенах. А от як займаються збереженням культурного ландшафту в національних парках Європи показали працівники НП «Словенський Рай» (Словаччина), НП «Пінінський» (Польща).

Великий інтерес учасників форуму викликала доповідь представника Національного природного парку «Синевир» Юрія Бабічина, який, серед іншого, зосередив увагу на питанні актуальності відбудови колись єдиного у Європі музею лісосплаву, як складової культурного ландшафту парку.

Доповідач підкреслив: «Доцільність відбудови греблі на Чорній Ріці і відновлення музею лісосплаву обумовлюється, передусім, історико-культурним і рекреаційним факторами. Музей завжди був гордістю і славою верховинців. Це пам'ятка про їх предків і об’єкт особливої пошани до тих людей, які важкою і ризикованою працею заробляли на хліб для своїх родин у важкі часи злиднів та голоду. Професія бокорашів відійшла в минуле, але не забулася і посідає провідне місце в історії карпатського регіону. Відбудований музей лісосплаву сприятиме активізації рекреації у регіоні, а це й нові робочі місця, поповнення бюджету».

Разо з тим, Юрій Бабічин висловив погляд на питання відбудови греблі і музею лісосплаву зі залученням проектів Європейського Союзу.

Міжнародна наукова конференція «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності» проходила у рамках однойменного проекту, що фінансується Європейським Союзом, до реалізації якого долучився й Національний природний парк «Синевир» у якості партнера. Основною метою проекту є попередження деградації цінних культурних ландшафтів в національних парках, історичних поселеннях і охоронних зонах пам’яток і музеїв просто неба, та триватиме до 2016 року.

07 липня 2014р.

Теги: музей лісосплаву, європейці

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини