"Чехія очікує кваліфікованих закарпатців" — 3дена Цайсова, керівник проекту із залучення іноземців Мінпраці Чеської Республіки

Пілотний проект Мінпраці Чехії "Вибір кваліфікованих іноземних працівників" надає можливість іноземцям, які легально працюють у ЧР, отримати дозвіл на постійне місце проживання за скорочений термін. Його учасники можуть змінити роботодавця, не покидаючи Чехію. Громадян України почали приймати до проекту від січня 2006 року, і станом на кінець липня цього року їхня кількість становила 177 осіб із загального числа 706 осіб із різних країн.

Можливість вступу до проекту щоразу полегшується. Нещодавно учасникам із вищою освітою, які працюють за спеціальністю, було надано можливість звертатися по дозвіл на постійне місце проживання вже за півтора року. Керує проектом 28-річна 3дена ЦАЙСОВА, яка в чора та сьогодні представила проекте Ужгороді та Мукачеві. Вона закінчила факультет соціальних наук Карпового університету в Празі за спеціальністю "східноєвропейські студії' та чесько-французький інститут менеджменту в програмі МБА. Стажувалася у Франції, Англії, Росії, Україні, працювала у комерційних структурах, товаристві при Чеському телебаченні "Людина в скруті", а з минулого року - в Міністерстві праці Чехії. Крім рідної чеської, володіє англійською, французькою, російською, українською мовами.

- У чому полягає суть Вашої програми?

- Наш проект допомагає іноземним працівникам уникнути багатьох бюрократичних бар'єрів і швидше інтегруватися у Чехії. Він наразі пілотний і зазнає змін. Адже міграцію неможливо зупинити, і ми цього не бажаємо, але прагнемо навчитися керувати нею. Це має бути вигідно як для працедавців, так і для самих мігрантів. У 10-мільйонній Чехії проживає досить велика кількість іноземців - понад 350 тисяч. Громадяни України за чисельністю переважають -115 тисяч, і ці цифри зростають із кожним місяцем. Чеський уряд, яке б політичне забарвлення він не мав, розуміє соціальну, економічну й демографічну вагу цих людей.

- Кваліфіковані працівники стають дефіцитом і в Україні. Чи можна сказати, що Ваш проект - своєрідна "купівля мізнів"?

- У жодному разі. Ми не пропонуємо ніяких матеріальних благ, бо не можемо надати іноземцям привілеї перед своїми громадянами. Мігрант повинен сам подбати і про місце роботи, і про житло, і про документи, лише після цього можна вступити до проекту. По суті, це здатний зробити кожен, хто отримав робочу візу до Чехії. А якщо вирішить тут оселитися, то право на постійне місце проживання (так званий "трвали побит") отримає за вдвічі й навіть утричі менший термін, ніж це передбачає сучасний закон. Вступ до проекту - безкоштовний, а його учасник не підписує з державою жодної угоди, яка би примушувала його залишатися в Чехії. Чи він вирішить дійсно зостатися в нас у майбутньому, залежить лише від нього самого.

- Успішні учасники проекту матимуть право й на чеське громадянство?

- Громадянство й "трвали побит" - різні речі. Успішні учасники проекту, отримавши "трвали побит", залишаються громадянами своїх країн, але для роботи вже не потребують дозволу, можуть отримувати соціальну допомогу тощо. Цей статус мають можливість отримати й найближчі члени їхніх родин. І лише на загальних підставах - після 5 й більше років постійного проживання у Чехії - вони вправі звернутися по громадянство.

- З одного боку, Чехія хоче залучати українських працівників, з іншого - процес отримання віз дедалі ускладнюється, перед консульствами - черги, багато відмов. Як Ви це поясните?

- Це не зовсім компетенція Мінпраці. Але з наближенням нашої країни до Шенгенського простору сильно зросли вимоги до чіткості заповнення документів, їхньої відповідності реальному стану. Планується, що з 2008 року від кордону у Вишньому Німецькому аж до Іспанії прикордонний контроль як такий більше не існуватиме, вимоги будуть однаковими до гостей та іноземних працівників як у Німеччині чи Австрії, так і в Чехії та інших країнах Середньої Європи. Мабуть, саме у зв'язку з цим різко зросла кількість заявників на отримання віз, і консульствам нелегко впоратися.

- Чому Чехія не бажає укласти з Україною нову угоду про працевлаштування?

- У жовтні 2004 року в Чехії почав діяти новий закон про працевлаштування. Він досить прозорий, описує всю процедуру працевлаштування іноземців, і тому немає потреби створювати які-небудь міждержавні угоди у цій сфері. На наш погляд, іноземців, які працюють чи прагнуть у нас працювати, треба добре поінформувати про можливості пошуку легального працевлаштування, і для цього ми намагаємось використати усі можливі засоби. Громадяни України становлять найбільшу групу мігруючих до Чехії робітників, і саме тому в Інтернеті ми пропонуємо вільні робочі місця, серед інших, й українською мовою. Тому вони можуть знайти у нас роботу, безпосередньо перебуваючи у своїй рідній країні.

- Чи багато у проекті, яким Ви керуєте, закарпатців, які працюють у Чехії?

- Ми взагалі очікували, що українці більш активно зголошуватимуться до проекту. Лише протягом останнього року їхня кількість помітно зросла. Ви здивуєтесь, але, на жаль, закарпатців серед них небагато. Очевидно, що вони в основному прагнуть працювати у Чехії тимчасово.

- Запитання на завершення: звідки Ви знаєте українську мову? Бували в Україні?

- Так, багато разів. Сім літ тому, ще у студентські роки, ми з друзями заснували громадську організацію "Бодай" з допомоги дітям у дитбудинках у Вільшанах на Закарпатті та Залуччя на Івано-Франківщині. З вихованцями ми багато спілкувалися. Вони так гарно співають, що ми їх запросили двічі до Праги на фестиваль. Тому час від часу в моїй українській трапляються не лише чехізми чи русизми, а такі слова, як "туйки", "сарака", "лазиво" та подібні (сміється).
Розмовляв Петро Заручник, "Старий Замок "Паланок"
31 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини