Золтан Мічка, народний художник України: "Наші інтереси в парламенті мають представляти культурні люди"

Напередодні дострокових виборів депутатів до Верховної Ради України ми поцікавилися, за якими критеріями люди обиратимуть собі нову владу в державі, коли йтимуть на виборчі дільниці. Ось що відповів на це народний художник України, мукачівець Золтан МІЧКА.

- Я вважаю, що це повинні бути люди високої культури, професіонали, котрі вжитті показали, що вони - патріоти і вміють досягати відповідних результатів. Культура тут стоїть на першому місці тому, що за нею визначають націю і державу. Майже сім років я є членом Мукачівського міськвиконкому, мені добре відомий перспективний план розвитку культури міста над Латорицею до 2010 року. Цей проект поступово виконується. З того часу, як Василь Петьовка став мером Мукачева, в місті встановлені пам'ятники Шевченку, Ілоні Зріні, Духно-вичу, меморіальні дошки Грушевському, єпископу Маргітичу, готуються до втілення інші мистецькі задуми. Триває реставрація історично-
го музею в Мукачівському замку. Для задоволення культурних потреб городян проводяться мистецькі вернісажі високого міжнародного рівня. Наступного року в Мукачеві запланована не менш цікава виставка, ніж теперішній показ картин Мігая Мункачі. Місто має добрий культурний імідж, тому такі європейські виставки можуть проводитись у нас. Уже стали доброю традицією покази своїх творчих досягнень ужгородських майстрів пензля. Вони залюбки приїжджають у Мукачево, бо мають тут благодатного глядача. Міська картинна галерея діє вже 11-ий рік, на наступний сезон вона вже має замовлень на 60%.

Під постійним контролем міського голови й питання добротного матеріального стану міських закладів мистецького і культурного виховання. Регулярно закуповується спеціальна навчальна література та інструменти, оснащені школи мистецтв і сучасними комп'ютерами. Хоча Мукачево і є районним центром, але його культурне життя нічим не поступається й деяким містам обласного рівня. Згадаймо хоча б ті фестивалі, які вже стали традиційними: міжнародний дитячий мистецький «Срібний дзвін», обласна співоча «Різдвяна зіронька», відроджуються легендарні «Вечори над Латорицею». Регулярно проводиться міжнародна театральна весняна «Етно-Діа-Сфера». На «Червене вино» з'їжджаються люди з багатьох куточків України.

Престиж цих фестивалів надзвичайно високий, тому взяти участь у них бажають відомі артисти. А якщо згадати, що Мукачево має майже 20 художників - членів НСХУ, то тут ми навіть попереду деяких областей, де нараховується їх лише 5-6 чоловік. Василь Петьовка розуміє, що без культури Мукачево не може нормально розвиватися, тому й турбується про різнобічний розвиток мукачівців. Уже функціонує футбольний клуб «Мукачево», оновлений стадіон, на якому проводяться матчі першості області.

З наступного року Шенгенська зона підступає безпосередньо до Закарпаття. За нами, на-
самперед, європейці судитимуть, як Україна просувається у бік підвищення стандартів життя, що є однією з умов вступу в ЄС. Добре було б, якби і в українському парламенті якомога більше було депутатів, які б розуміли і вміли втілювати ці європейські демократичні цінності, перш за все - культуру, бо без неї неможливо досягти великих успіхів навіть в економіці. Наш міський голова чимало їздить європейськими містами, бачить тамтешній рівень життя. Такій людині легше і в парламенті створити необхідні умови для діяльності інших у напрямку розвитку європейських цінностей.

Нам не треба йти в Європу, ми в ній живемо. Центр Європи знаходиться на Закарпатті. Про це знають у ЮНЕСКО. Треба нам тільки стати європейцями. Саме тому у Верховній Раді України нас повинні представляти такі люди, котрі мають європейську культуру, можуть бути хазяями і служитимуть у Києві нашому краю. Більшість мистецтвознавців в Україні хотіли б, аби на державному рівні їх інтереси представляли люди, які знаються на культурі. Одним із таких, я вважаю, є міський голова Мукачева Василь Петьовка.
Олексій Філіппов, "Старий Замок "Паланок"
31 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини