Поруч із трояндами на Народній в Ужгороді посадили помідори, капусту, буряки та фініки (ФОТО)

В Ужгороді на багатостраждальній, нині вже переважно забрукованій площі Народній, окрім «естетики» у вигляді рядочків штамбових троянд сьогодні з’явилась і поживна користь – рядочок городини, зокрема, посадки бурячка, помідорів, капусти й кольрабі.

Поруч із трояндами на Народній в Ужгороді посадили помідори, капусту, буряки та фініки (ФОТО)

Ужгородські активісти, зважаючи доведену до абсурду ситуацію довкола Народної і з метою акцентувати на цій самій абсурдності, враховуючи безсистемну і невідомо з ким і як узгоджену висадку на площі кущів садових троянд і рододендронів вирішили долучитись до справи «облагородження» Народної зі стратегічною користю, висадивши поруч із квітами городину «на осінь».

Заклик висадити «парадички на Народній» пролунав у соціальних мережах як реакція на волюнтаристські дії у поводженні з тепер уже спотвореною пам’яткою архітектури, неторканність якої колись затято, аж до сфальшованих владою адміністративних протоколів, відстоювали ужгородські активісти. Тоді протистояння громади і влади в силу обставин тактично завершилось не на користь громади. Однак, із поваленням режиму і приходом до влади умовно оновленої керівної команди, на одній із перших прес-конференцій чинний голова ОДА Валерій Лунченко повідомив: подальшу долю і вигляд площі Народної повинні вирішувати фахівці.

Тим не менш, наприкінці травня після чергової своєї перемоги гравці гандбольного клубу «Карпати» разом із «екс-губернатором» Олександром Ледидою, який особисто свого часу лобіював і в будь-який спосіб, навіть і силовий, «проштовхував» реконструкцію площі, висадили на Народній рододендрони. Акцію було піднесено суспільству як благодійну і соціальну, втім забули суспільству продемонструвати дозвільні документи, погодження із компетентними службами та фахівцями щодо доцільності відповідного озеленення. Чи й не через поверховий і некомпетентний підхід до наче й гарної справи висаджені рододендрони нині потроху гинуть: «червона рута», зауважують бботаніки, рослина волого- і, головне, тінелюбна, і відкрите сонце для неї рівноцінне повільній смерті.

Після ж рододендронів, вже минулого тижня, на Народній так само стихійно і без будь-яких пояснень були висаджені штамбові троянди. Здавалось би, справа хороша, квіти завжди слугують окрасою громадського простору. Але от біда – знову всі роботи робились мовчки, без пояснень і без яких-небудь документів, всупереч навіть тому проекту, довкола якого свого часу влада й активісти ламали списи. Небезпідставні претензії щодо рядочків троянд, які ужгородці жартома порівнюють з «тичками пасулі», пов’язані також і з тим фактом, що будь-які роботи з озеленення і облагородження на територіях міста мають узгоджуватись із «Зеленгоспом». А територія Народної якраз належить до земель міста.

Враховуючи, що площа вже зазнала «посадкових» втручань без погоджень і фахових висновків, а в центрі міста будь-хто висаджує те, що їм заманеться, ужгордці вирішили і собі зробити «запаси на осінь», висадивши поруч із кущами троянд городину. Якщо спочатку йшлося про висадку виключно помідорів, які закарпатці називають «парадичками», то під час зустрічі «городників» виявилось, що врожай наприкінці літа буде більш різноманітним – разом з помідорами на Народній від сьогодні ростимуть висаджені там бурячки, капуста й кольрабі. А якщо приймуться і зійдуть - ще й фініки, бо ж у лунки також посадили насіння й цього екзотичного дерева.

Звісно, якщо висаджену городину не повисмикують з метою "збереження об'єкту благоустрою", наприклад, міліціонери, які не забарились на площі, як щойно туди надійшли активісти. І знову, як колись, намагались на догоду вищим чинам переконати громадськість "нічого не висаджувати", складаючи паралельно якісь протоколи і добираючи в понятих працівників "Зеленгоспу", котрі поруч косили траву. І не будучи в змозі пояснити, де і кому вони служили, коли нещодавно так само без жодних погоджень, на власний розсуд і смак інші люди висаджували троянди та рододендрони. 

…Свого часу лише з примхи однієї людини і за підтримки репресивної силової машини архітектурну окрасу міста руйнували надшвидкими темпами з нехтуванням численних законів та регулюючих актів. Про справу, яку після зміни режиму відкрила прокуратура за незаконне заволодіння коштами при реконструкції площі Народної, наразі ні слова-ні півслова. Проект реконструкції, за яким площу «реконструювали», «заховався» десь у надрах ОДА. І тепер, коли, здавалось, ситуація в країні переломилась і закони вже нарешті мали б почати діяти, самовільні рішення щодо народного майна з боку влади не припиняються. На цей раз – у вигляді аматорської висадки троянд, без оприлюднення кошторису і повідомлень про джерела фінансування, без необхідних погоджень і дотримання фахових вимог. Ну, то якщо призначенцям з владних крісел такі дії дозволені «бо так гарно», очевидно, всі можуть братись до посадки того, що вважають за потрібне, в цьому разі городини – «бо так корисно».

 

 

 

Тетяна Кашуба, Закарпаття онлайн

13 червня 2014р.

Теги: троянди, Народна, буряки, помідори

Коментарі

Ужгородець 2014-07-01 / 15:26:53
Площа красива не досить вже одну і ту саму тему пережовувати. Треба працювати а не говорити. Дістало.

Лупі 2014-06-18 / 18:47:27
Урожай вже є. Ти просто примітивно мислиш, а тому не помітив

Лупа 2014-06-18 / 17:51:11
Посадити і килавий годен, увидиме урожай.

О.Д. 2014-06-17 / 23:14:48
Є. І такі місця, де можна було потратити 3 млн грн, ще до того, як Ледида з Павлеєм доклалися до площі зі своїми недуйдавостями, вказувалися. Зараз же йдеться про те, що садити треба не хоч що, а принаймні відповідно до проекту. Якщо "хоч що" і хоч хто, тоді це можна всім. Що і продемонстровано. Ви ж можете прийти і досадити крумплі і коноплі.

Микола 2014-06-17 / 23:04:41
Та ци ниє май важных питань для ужгородцю і закарпатцю як тота площа Народна? Достали вже. Та посадіт на ній хоть крумплі,... ци коноплі!

виборець 2014-06-17 / 01:07:40

Адміне, у мене нема жодного «прагнення нав'язати журналістам» своє «бачення». Просто є очевидні речі для людей, які віддають перевагу послідовним діям, а не ораторським здібностям, будь-кого, будь-коли та будь-де.

В.Щадей – в.о. мера, який прийшов на цю посаду під гаслами Євромайдану.
ЗО - це сайт, який, я вважаю, послідовно відстоює ці ідеї до цих пір.
І «притуляє» «персоналію» В.Щадея до ЗО, і це очевидно (!), саме Євромайдан. Хоча, звісно, «гасла» та відданість ідеї, - це не одне і те саме.

Події довкола пл. Народної – це, на мою думку, саме той «лакмусовий папірець», який показує, «хто із ху».

Якщо В.Щадей, маючи можливість реально допомогти по своїй посаді, публічно не підтримав (і не підтримує!) цю акцію, яку ЗО «просто висвітлювало», то чи можна його, вже на Вашу, Адміне, думку, «притулити» в один ряд з О.Ледидою, В.Лунченком, та іншими «персоналіями», яких об’єднує виключно кон'юнктура та особисті «інтереси»?

Теж, от і все.

О.Д. 2014-06-16 / 13:46:33
Так, ви щось пропустили. ЗО не допомагало В.Щадеєві прийти до влади. ЗО висітлювало шкідливу для Ужгорода діяльність попереднього мера - В.Погорєлова, як і сесію, на якій В.Щадея було обрано в.о. міського голови. Безумовно, В.Щадей нам нічим не зобов'язаний і ми в нього нічого не просимо. Зрештою, так і не зрозуміло, яким чином наявність чи відсутність такого роду зобов'язань проектується на дану акцію на Народній. Ще раз повторюю: акція говорила сама за себе і В.Щадей нарівні з іншими мав можливість почути все, що хотіли нею донести до можновладців її учасники. Матеріал вивішено на сайті, який він читає, в топ-темі. Та, якщо б він пропустив його на ЗО, цю подію висвітлювали інші ресурси.

Цікаво інше: на п'ятницю інші активісти готують велозаїзд "Green Ride" - http://zakarpattya.net.ua/News/124980-Uzhhorodski-velosypedysty-zbyraiutsia-na-Green-Ride---pid-chas-velozaizdu-ozeleniuvatymut-misto, під яас якого висаджуватимуть якусь зелень по маршруту. Починається він, до речі, з площі Народної. Так от, особисто мене в цьому контексті цікавить, чи буде міліція і цього разу опікуватися "саджальниками", чи це було її ексклюзивне ставлення до висвітленої вище події чи, конкретно, її учасників.

Загалом, щоби вам було зрозуміло, особисто мені імпонують деякі ваші погляди на цю і іншу ситуацію, однак не зрозуміле ваше прагнення нав'язати журналістам ваше бачення і притулити їх до тих чи інших персоналій. От і все ))

виборець 2014-06-16 / 13:14:11

Адміне, мені особисто «догоджати» не треба. А журналісти, як і інші читачі ЗО, думаю, самі розберуться, що до чого.

У мене нема, як, думаю, і у багатьох свідомих ужгородців, сумнівів щодо позиції О.Ледиди чи В.Лунченка по пл. Народній – у двох «відомих ресторатораторів» є давно про що поговорити та порішати.
Тим більше, що такі «комунікатори» між ними, як Р.Бровді чи С.Деркач, спільні «ідеї» у сесійній залі обл. ради підкидають регулярно.

Думкою Павлея, заробітчанина від архітектури, взагалі ніколи не переймався. Як ніколи не переймався думкою провідника у вагоні щодо напрямку руху потягу. Принести чаю, поміняти білизну – так. А куди провідник їде – від цього чай чи білизна краще не буде. Лише за гроші…

А ось по В.Щадею – питання інше. Він в.о мера м. Ужгорода, найвища посадова особа у місті, у безпосередній компетенції якого, підкреслюю ще раз, це питання.

Який на хвилі Євромайдану повернувся до влади в Ужгороді. І ЗО йому в цьому йому інформаційно допомагало по повній. Чи я щось знову пропустив?

А зараз Ви просто «висвітлюєте подію»? І В.Щадей, навіть морально, Вам нічого не винен? – Дивно, дуже дивно, м’яко кажучи…

О.Д. 2014-06-16 / 11:14:46


виборцю, не нав'язуйте своє вибіркове ставлення журналістам. )) Акція була однаковою мірою адресована всім можновладцям, дотичним до цієї проблеми - колишнім і сьогоднішнім, Ледиді, Щадеєві, Лунченку та іншим. І в цьому полягала її суть - привернути увагу. І журналісти ЗО висвітлювали саме акцію, а не ставили перед собою завдання піарити чи "мочити" чиновників. Чи відреагують чиновники на акцію і в який саме спосіб - питання до самих чиновників. Активісти і журналісти своє зробили. А вв'язуватися ваші персональні нелюбові ми не будемо. Вам бракує думки з цього приводу Щадея, комусь - Ледиди, іншим - Павлея, комусь - фахівців від архітектури і дизайну, іншим - пересічного люмпена. Усім не догодиш. Тому ми просто висвітлювали подію...


виборець 2014-06-16 / 09:28:14

ЗО не організатор акції, але висвітлює її у підробицях.
Що думає В.Щадей з Громадською радою з цього приводу - невідомо, але, якщо цікавить – звертайтесь за адресою…

Відповідь зрозуміла. А ось позиція…
Дуже нагадує «позицію» О. Подебрія. Вибачте, «і… сісти, і… з’їсти».

Послідовно «мочити» О.Ледиду за пл. Народну – без проблем (і це правильно!), а ось звернутися до В.Щадея, коли це питання безпосередньо у його компетенції, - треба вже подумати? Над чим? Знову над «доцільністю»?

дівочка 2014-06-15 / 23:48:18
Має бути порядок і закон. А не право безмозглої влади і сила міліції, яка її обслуговує. Може, тоді нас і візьмуть в Європу

Адмін 2014-06-15 / 21:29:22
виборцю

Ні сайт Закарпаття онлайн, ні конкретні особи, які мають відношення до сайту, не входили до числа організаторів цієї акції. Тому використання вами словосполучення "своя акція" недоречна. Всі інші ваші запитання слушні, але задавати їх треба за адресою. Тобто, конкретно В.Щадеєві, Громадській раді тощо...

виборець 2014-06-15 / 21:17:10

Виправлення. «Чому НЕ залучили до своєї акції в.о. мера?»

виборець 2014-06-15 / 21:14:59

Можливо «міліція так само тупо обслуговує так само тупу владу.»

Адміне, те, що О.Ледида з В.Погорєловим прикривають свій кримінал щодо пл. Народної, у мене жодних сумнівів нема.

Але де В.Щадей із своєю муніципальною міліцією? Де протоколи про висадження «невідомими особами» троянд та рододендронів?

Адміне, чому Ви залучити до своєї акції в.о. мера? Чи він вже «по інший бік барикад»?

А що з цього приводу взагалі думає Ужгородський міськ. виконком?
А новостворена громадська рада Ужгорода із 100 чоловік?

пинзіяш 2014-06-15 / 16:02:55
дали би мені в аренду тоту площу, бим ї заасвальтував, і зробив платну стоянку, бо коло УВД всі тротуари закладені машинами, а на стоянці коло потребсоюза, уже роками вигрузили шашку.А гаїшники пасуться коло дитячої поліклінніки, штрафують тих ко дітий до дохтора привіз, і НОЛЬ вніманія на колег менту.

:-) 2014-06-14 / 23:52:05
Ледида с Павлеем никак не узбагоятся? :))

О.Д, 2014-06-14 / 17:12:46
Дежавю. З жовтня 20013-го року нічого не змінилося. Міліція так само тупо обслуговує так само тупу владу.

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини