На спорудженні "солотвинського" кварталу в Тереблі "відмили" 30 мільйонів?

Народний депутат Василь Петьовка вимагає у Державної фінансової інспекції перевірити, як освоювалися державні кошти в рамках будівництва цього об’єкту.

На спорудженні  "солотвинського" кварталу в Тереблі "відмили" 30 мільйонів?

«До мене, як народного депутата України, надходять численні звернення мешканців Тячівського району Закарпатської області стосовно безгосподарного, нераціонального та неправомірного використання замовником й підрядною організацією цільових бюджетних коштів, що виділялися починаючи з 2011 року для будівництва об’єкта «Будівництво на території Тереблянської сільської ради Тячівського району житлового комплексу, об’єктів соціальної сфери та інженерно-транспортної інфраструктури для відселення мешканців смт. Солотвино із прогнозованої зони деформації земної поверхні», – йдеться у офіційному запиті політика.

Народний депутат зауважує, що у своїх зверненнях виборці зазначають, що Кабінетом Міністрів України виділено Закарпатській області майже 100 мільйонів гривень на вирішення проблем мешканців смт. Солотвино, котрі підлягають відселенню із зони зсувів і деформації земної поверхні: «З цією метою у 2011 році було розпочато  будівництво житлового масиву та супутньої йому інфраструктури у с. Теребля вказаного району. Всього на спорудження житлового комплексу витрачено з державного та місцевого бюджетів біля 109 міліонів гривень. Однак, як свідчать звернення виборців, окремі представники місцевих органів виконавчої влади в змові з посадовими особами підрядної організації вдалися до протиправних дій з виведення бюджетних коштів з метою їх привласнення».

«Починаючи з первинних етапів будівництва вказаного об’єкта і до його завершення чітко відслідковуються факти порушення норм чинного законодавства. Зокрема, будівельні роботи розпочато та проведено без відповідного Генерального плану забудови. Всупереч діючих державних будівельних норм будівництво комплексу велось з значним перевищенням граничної вартості такого виду робіт. Наявна у складі об’єкта інженерно-транспортна інфраструктура не відповідає  вартості, заявленій у кошторисній документації,і як правило вартість робіт і матеріалів суттєво завишалась», – зауважує Василь Петьовка.

«Окрім цього, генпідрядник (Закарпатське комунальне підприємство «Будкомплектторг», код ЄДРПОУ 30015189) допустив суттєві відхилення від проекту будівництва насосної станції водозабору та розміщення обладнання насосної станції (основні насоси не виконують свої функції з подачі води у мережу). Пожежні насоси не увімкнено. З двох свердловин функціонує тільки одна, а в другій – відсутній дебет води. Також відсутній висновок санітарно-епідеміологічної служби щодо відповідності води держстандарту якості «Питна вода». Так, до прикладу, у ході придбання обладнання та устаткування «Блок-контейнер технологічний каналізаційних очисних споруд» було сплачено близько 170,0 тис. грн. за контейнер металевий технологічний, який фактично так і не був придбаний  і змонтований, а підмінений звичайним 20-ти футовим контейенером  для морських вантажних перевезень. Не відповідає проекту та значною мірою перевищує реальну вартість огорожа, споруджена у складі вказаного об’єкта. Завищена вартість допоміжних об’єктів, що входять до складу комплексу будівель, зокрема гаражі та допоміжні господарські споруди», – додає він у документі.

Нардеп констатує, що вказані та ряд інших суттєвих порушень під час ведення будівельних робіт комплексу є очевидними навіть не для фахівців у галузі будівництва: «Зазначена проблематика не одноразово ставала об’єктом журналістських розслідувань, однак за ініціативи минулої влади до логічного завершення не доведена».

Попри оптимістичні настрої місцевих чиновників, об’єкт до цього часу не введений в експлуатацію, не укладено відповідні договори з експлуатуючими організаціями. По  приблизними оцінкам спеціалістів під час будівництва зазначеного комплексу,шляхом завищення вартості матеріалів та робіт, було  привласнено більше 30 мл.грн., – зауважується у зверненні.

«На глибоке переконання мешканців прилеглих до цього об’єкта сіл, більш детальна перевірка законності та раціональності ведення будівництва за участі фахівців дасть змогу виявити й інші більш значні порушення та зловживання. З урахуванням викладеного, а також з метою здійснення контролю за законністю та цільовим використанням бюджетних коштів, прошу провести детальний фінансовий контроль використання та збереження державних фінансових ресурсів, виділених Закарпатській обласній державній адміністрації на фінансування робіт з капітального будівництва об’єкта «Будівництво на території Тереблянської сільської ради Тячівського району житлового комплексу, об’єктів соціальної сфери та інженерно-транспортної інфраструктури для відселення мешканців смт. Солотвино із прогнозованої зони деформації земної поверхні», вжити дієвих заходів щодо відшкодування заподіяних державі збитків, ініціювати притягнення винних у цьому осіб до відповідальності», – підсумовується у запиті народного депутата.

10 червня 2014р.

Теги: Солотвино, Теребля

НОВИНИ: Кримінал

22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
» Всі новини