На Закарпатті не використовуються 4,8 тисячі гектарів ріллі...

Днями голова Закарпатської облради Михайло Кічковський, його заступники Михайло Мартин і Василь Брензович, а також відповідальні працівники
виконавчого апарату облради провели прийоми громадян з особистих питань на базі сільських та селищних рад Берегівського району, зустрілись із місцевим сільським активом. У робочій поїздці по району керівників облради супроводжували голова районної ради Бейло Чізмар та перший заступник голови райдержадміністраціі Володимир Трикур.

Більшість звернень стосувалися соціального захисту населення, санітарного порядку та благоустрою, озеленення населених пунктів. Загалом останніми роками, як зазначив голова облради, поширшав спектр питань, які вирішують сільради. Однак в окремих все ще присутня інертність, тому в людей чимало проблем, які можна вирішити на місці.

Успіх можливий там, де є заінтересованість і співпраця сторін, коли питання сільської та селищної влади і громади стають спільними і з метою їх вирішення вони об'єднують зусилля та працюють командою. Такий основний лейтмотив виїзного засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради, проведеного в с.Яноші Берегівського району.
Засідання вів голова обласної ради Михайло Кічковський. Обговорено шляхи реалізації Концепції комплексної системи поводження з побутовими відходами для Закарпатського регіону, проблемні питання змін та встановлення нових меж населених пунктів, розмежування земель державної і комунальної власності, а також ефективність використання земель сільськогосподарського призначення.

Заступник голови ОДА Олександр Карташов наголосив, що наявна в області практика поводження з побутовими відходами не відповідає вимогам сьогодення. Тому, пропонується Концепція комплексної системи для Закарпатського регіону, схвалена рішенням облради 2 серпня ц. p., яка розрахована на 25 років і реалізовуватиметься у три етапи.

Заступник начальника головного управління земельних ресурсів ОДА Василь Герчук повів мову про межі населених пунктів нашого краю, які, звернув увагу, були встановлені в 1992-1993 pp. У процесі земельної реформи людям надавалися земельні ділянки як для ведення особистого селянського господарства, так і для індивідуального будівництва іноді за межами населених пунктів. Так ось ці ділянки також мають бути включені, як того вимагає чинне законодавство, до території сіл та селищ. Упродовж 2002-2005 p.p. в області відповідно до рішень облради вже встановлено нові межі у 279 населених пунктах. Збільшення територій, ясна річ, збільшує й надходження до місцевих бюджетів.

На сьогодні, за словами В.Герчука, роботи по розробці проектів землеустрою щодо зміни та
встановлення нових меж призупинено. Бо нема оновлених генпланів та грошей у місцевих радах, аби замовити їх виготовлення.

А тепер - найцікавіше. У 2006 році, наприклад, в області із земель державної власності було продано ділянок несільськогосподарського призначення на суму понад 51 млн. грн., за 7 місяців ц.р. — більше, ніж на 35 млн. грн. За цей період до Держбюджету відраховано понад 8,6 млн. грн. За умови розмежування земель державної та комунальної форми власності вони надійшли б до спецфонду місцевих бюджетів і були б використані на капвкладення, оскільки землі запасу належать до комунальної власності територіальних громад.

Тобто, гроші - поряд, тільки бери.

Оперуючи цифрами, прізвищами й фактами, вів мову начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Паук про ефективність використання земель сільськогосподарського призначення. А скоріше — про неефективність.

У сільгосппідприємствах, включаючи фермерські господарства, за його словами, знаходиться в користуванні 60,7 тис. га сільгоспугідь, або 14,8 відсотка від загальної їх кількості. З наявних 195,5 тис. га ріллі посівна площа за всіма категоріями господарств під урожай 2007 р. становить 190,7 тис. га. Таким чином, 4,8 тис. га ріллі в поточному році не використовується.

Найбільша її кількість (1471 га) не використовується в Мукачівському районі, у господарствах Воло-вецького — 964 га, по господарствах населення Берегівського району — 1054 га наявної ріллі, по Ужгородському району цьогоріч не використано 870 га ріллі, у сільгоспвиробників Іршавщини - 487 гектарів.

Координаційна рада рекомендувала головам райрад, райдержадміністрацій, сільським та селищним головам максимально сприяти сільськогосподарським і переробним фермерським підприємствам у формуванні земель сільгосп-призначення, що не використовуються, та наданні їх в оренду для вирощування агропродукції. Галузевому управлінню рекомендовано здійснити цільову перевірку використання землі всіма землевласниками і землекористувачами, звернувши особливу увагу на землі сільгосппри-значення, які не використовуються і в яких реальне джерело розбудови території та громади.
Анна Романенчук, "Новини Закарпаття
29 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини