Громадськість Закарпаття направила в Київ заяву щодо несприйняття кандидатури Шаранича

Громадськість Закарпаття в особі громадських організацій, що мають відношення до Майдану, направили міністру МВС А.Авакову, членам кадрової комісії при МВС України, голові Люстраційного комітету України Є.Соболєву спільного листа, в якому йдеться про неможливістиь призначення сергія Шаранича на посаду начальника УМВС України в Закарпатській області та маніпуляції, організовані в цьому контексті.

Громадськість Закарпаття направила в Київ заяву щодо несприйняття кандидатури Шаранича

В.о. міністра внутрішніх справ України
Авакову А.Б.
01601, Україна, Київ,
вул. Академіка Богомольця, 10

Членам кадрової комісії
при МВС України
01601, Україна, Київ,
вул. Академіка Богомольця, 10

Голові Люстраційного комітету України
Соболєву Є.
01008, Україна, м.Киев,
вул. Грушевского, 5
Засобам масової інформації
Закарпатської області

 

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

громадських організацій м.Ужгорода та Закарпатської області

 

Пане міністр, шановні члени кадрової комісії та люстраційного комітету, засоби масової інформації краю!

Цим зверненням ми як представники громадських організацій, що є утворювачами закарпатського Євромайдану, хочемо донести до Вас своє бачення ситуації, що склалася в області навколо призначення начальника УМВС України в Закарпатській області.

25 квітня цього року міністром внутрішніх справ Аваковим А.Б. нарешті було оголошено відкритий конкурс на посаду начальника Закарпатської міліції, у що вагомий внесок зробила громада краю, яка неодноразово на народних віче та під час масових акцій висловлювала неприйняття кандидатури Шаранича С.О. на цій посаді. Крім того, громадський люстраційний комітет Закарпаття виніс негативний висновок за результатом перевірки  і не рекомендував вказану особу на посаду очільника УМВС.    

20-22 травня 2014 року громадськими активістами Ужгорода було ініційовано та проведено відкриті громадські слухання з цього питання. До участі в заході було запрошено всіх трьох кандидатів, згідно оприлюдненої на сайті МВС інформації по закінченню терміну подачі анкет, представники засобів масової інформації  та громадськість Закарпаття. Всі претенденти письмово під розписку в отриманні були повідомлені про місце і час проведення зустрічі з громадою краю, подія широко анонсувалась за допомогою спільнот соціальних мереж, афіш та публікацій в найбільш читабельних інформаційних ресурсах.

Громадські слухання тривали 3 дні , проходили вони в конференц-залі ректорату Ужгородського національного університету. Захід висвітлювався публічно, як місцевими, так і центральними засобами масової інформації.

Двоє кандидатів – генерал-майор Рахівський Юрій Васильович та підполковник Рябінчак Василь Васильович до громадськості прийшли, спілкування з кожним із них тривало близько 2-х годин. 3-й претендент, полковник Шаранич Сергій Олексійович, відмовився від зустрічі з громадськістю, мотивувавши це надмірною зайнятістю (хоча напередодні обіцяв організаторам взяти участь у громадських слуханнях).

Активну участь у обговоренні кандидатур взяли представники багатьох громадських об’єднань, ініціатив та рухів, правозахисники, лідери афганських, студентських та молодіжних організацій, представники Автомайдану, науково-освітньої еліти УжНУ, громадського люстраційного комітету, ветерани міліції, просвітяни, громадські активісти. Також відвідали слухання й представники Громадської ради при УМВС України в Закарпатській області, які, однак, на другий день вчинили демарш і демонстративно покинули приміщення, де проходив захід.

За результатами триденного ретельного обговорення, громадськістю шляхом публічного відкритого голосування, до якого допускались всі присутні, було прийнято рішення рекомендувати кадровій комісії МВС та міністру призначити начальником Управління УМВС України в Закарпатській області генерал-майора Рахівського Ю.В. (таке рішення прийнято абсолютною більшістю голосів: 56 голосів за, проти проголосували лише 2 учасників слухань, 3 – утримались).

Однак Шаранич С.О., що не з’явився до громади і проігнорував слухання, який є протеже нинішнього губернатора і категорично не сприймається суспільством, який неодноразово заплямував себе в минулому, вирішив організувати альтернативні громадські слухання на базі підконтрольної  собі Громадської ради при УМВС, отримати рекомендацію від зазначеної організації та таким чином заявити про підтримку населення краю.

Громадськими активістами було прийнято рішення відвідати дані слухання, на яких крім Шаранича С.О. інші кандидати були відсутні. Після спілкування за раніше підготовленим сценарієм, всіх крім членів Ради попросили вийти з зали для того, щоб вони могли проголосувати, на відміну від перших громадських слухань, де голосували всі бажаючі. Частина Громадської ради, не бажаючи приймати участь у цьому спектаклі, на засідання не з’явилась, з присутніх 27 членів 23 рекомендували Шаранича С.О. до зайняття посади начальника УМВС.

Серед членів кишенькової Громадської ради УМВС, що підтримали кандидатуру Шаранича С.О., треба виділити С.Машталера – кума і свояка Шаранича, В.Харченко – в минулому члена ОЗГ, М.Желізняка – організатора проплаченого мітингу 28 травня (по суті антимайдану), В.Голуба – “найправдивішого” журналіста, підконтрольного екс-регіоналу І.Волошину, та інших осіб, що навряд чи мають моральне право рекомендувати когось на відповідальні посади. В подальшому рішення Ради було широко розтиражовано ЗМІ і розтлумачено так, ніби громада краю рекомендувала теперішнього очільника міліції для призначення на постійній основі.

Цим зверненням доводимо до Вашого відома, що жодного відношення до волі громади рекомендації Громадської ради не мають. За цією організацією немає жодної підтримки громадян. Також наголошуємо, що реальним кандидатом від громади є Рахівський Ю.В. і що громада не сприйме на посаді начальника УМВС Шаранича С.О. та буде проводити акції громадянської непокори до моменту звільнення його з посади.

Громадський люстраційний комітет Закарпаття

03 червня 2014р.

Теги: Шаранич, Аваков

Коментарі

активіст 2014-06-05 / 12:34:01
Ага, "громадськість" - це складена з лизозадів Громадська рада. яка двічі пропонувала Шаранича на призначення: перший раз - коли ще сама не була затверджена. а другий тепер, меншістю від складу. :-)

Богдан 2014-06-05 / 09:40:57
Декілька чоловік це не громадськість,навідь від організацій.Відношення до майдану і учасник Майдану різні речі,бо відношення до Майдану має кожен по суті.З люстраційним комітетом все давно зрозуміло.Я не підтримую жодну з кандидатур.Вони вже були.Старі вартові старої системи.Треба змін.Треба вибирати з молодих,перспективних офіцерів.

кука 2014-06-04 / 10:39:35
Скоро таких листів у Київ буде надіслано немало: від усіх колективів, де кадрові питання вирішуватимуться з огляду не на професійність, а на так звану "політичну доцільність"

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини