Синдром залежності, або На Закарпатті прогресує мода на стимулятори

Ера інформації вибухнула науково-технічним прогресом, який змінив світ. Але, як і кожне стихійне явище, ця глобальна зміна має побічні ефекти. Поінформованість та відносна доступність стимуляторів деморалізує суспільство.

Інтернетом «блукають» сайти з відкритою і неконтрольованою пропагандою наркотиків. В магазині полиці прогинаються від горілчаних виробів. Чималий сегмент займає реклама алкоголю та тютюну. Хтось бачить «кращий світ» на дні пляшки, хтось — на кінці голки. На Закарпатті проблема «залежних» — хоч і не на першому, але і не на останньому місці. Детальніше на цю злободенну тему спілкуємося з головним лікарем обласного наркологічного диспансеру Василем КРУЧАНИЦЕЮ.

"ЧУМА" НАШОГО ЧАСУ

Інформація головного лікаря досить-таки невтішна. Зараз на обліку наркодиспансеру перебуває близько 18 тисяч алкозалежних і 249 наркоманів. І це тільки офіційно зареєстровані хворі. Лікар каже, що це лише верхівка айсбергу. Порівняно з минулим роком спостерігається тенденція до збільшення людей, що вживають наркотики та алкоголь. Наркоманами зараз стають у 14-18 років, алкоголіками — у 35-40. Лікар Катерина Лендєл згадує, що 20 років тому на обліку не було жодного наркозалежного, а від пристрасті до спиртного лікувалися у віці 65 років. Наркоманія вже „гуляє" у Сваляві, Виноградові та Берегові, чого раніше не було.

Показники розповсюдження цієї чуми ростуть з року в рік. Не втішає й те, що Закарпаття перебуває на останньому місці, залишивши попереду Дніпропетровську (19,7 тис. чол.), Донецьку (18,5 тис. чол.), Луганську (16,8 тис. чол.), Запорізьку (7,8 тис. чол.) області, а також Крим (8,9 тис. чол.) і Київ (9,8 тис. чол.). Реальна ж кількість наркоманів, на думку експертів, може бути в 10 разів вище.

Головний лікар каже, що остаточно вилікувати наркомана неможливо. Мова може йти тільки про ремісію. У когось вона триває місяць, а в когось — 20 років. І найстрашніше, що від фізичної залежності лікарі можуть повністю позбавити пацієнта, а психологічну людина може подолати лише власним зусиллям волі. Василь Кручаниця розповів про таку альтернативу лікування, як замісна терапія. Люди з залежністю від наркотиків приймають (під медичним контролем) психоактивну речовину, за фармакологічними властивостями наближену до цієї наркотичної речовини — таким чином досягається певний терапевтичний результат.

Міжнародний досвід показує, що програми замісної терапії покращують стан здоров'я споживачів наркотиків, знижують ризик зараження інфекціями, що передаються через кров, рівень кримінальної діяльності, пов'язаної з пошуком коштів для придбання наркотиків, сприяють інтеграції наркозалежних у суспільство. Василь Васильович прогнозує, що цей метод буде впроваджений на Закарпатті наприкінці року.

ЗВИЧАЙНА СПРАВА - ТРАВКА

Василь Васильович впевнений, що поштовхом до системної наркоманії є характер відпочинку сучасної молоді. Тісне коло спілкування передбачає нав'язування думок. Клубне життя, прагнення нових емоцій, особисті фактори — все це призводить І до першої дегустації, а потім і до звички. За статистикою, в області на першому місці є куріння коноплі та гашишу, на другому — вживання первитину. На думку лікаря, сьогодні куріння марихуани — звичайна справа.

«Травка» — легкий наркотик рослинного походження. Прихильників у неї більше, а наслідків менше. Отже, сьогодні цей стимулятор можна назвати елементом субкулыури. Але усі знають, що з легких наркотиків все тільки починається. Гашишне сп'яніння в малих дозах супроводжується відчуттям розслаблення й ейфорії, у великих — різко змінює емоційний стан від нападів нестримної веселості до митей жаху і паніки. Найчастіше «дурь» вживають нерегулярно, тільки коли збирається «своя компанія». Така залежність формується поволі, за декілька років. Проте при щоденному курінні перші ознаки можуть виявитися вже через місяць або два.
Європою та Америкою розходяться хвилі дискусій щодо легалізації марихуани для особистого використання. Головний лікар до цього відноситься негативно. За його словами, слов'янська нація не готова прийняти ті нововведення, які властиві голландцям. Вистачає нам і горілки, яка досить близько лежить до серця. А якщо дозволити вживати легкі психостимулятори, то ситуація повністю вийде з під контролю і це може привести до виродження нації.

ТРАМАДОЛОВА ВІЙНА

Але існує проблема більш серйозного характеру. Держава сама створює ґрунт для наркозалежності. Приблизно пів-року тому проблема безконтрольного розповсюдження препарату «Трамадол» (анальгетик центральної дії) обговорювалася в українському парламенті і на сторінках друкарських та електронних видань. Відбувалася так звана трамадолова війна стосовно продажу препарату без рецепта. Зараз ситуація ніби вирішена — прийнятий необхідний законопроект. Але щороку держава виробляє 75 мільйонів таких пігулок. Згідно з розрахунками міністерства охорони здоров'я, на лікарські потреби цілком вистачає чотирьох мільйонів. Аптеки карають за продаж без рецепта, у найгіршому випадку — позбавляють ліцензії. Але бізнес прогресує. Нині трамадоловий сегмент наркотрафіку витіснив марихуану й макову соломку. Пігулками торгують спеціальні ділки. Замовити дозу можна навіть через Інтернет. За неофіційними даними, трамадолозалежних в Україні — сотні тисяч.

Закарпаття не залишилось осторонь. Сумно і те, що зовсім не врегульовано продаж протигрипозних препаратів, в яких міститься наркотична речовина фенілпропаноламін. Це такі як «Флюколд», «Колдакт», «Колд-Флю», «Ефект». їх абсолютно вільно можна придбати у кожній аптеці, і вони широко рекламуються.

Щодо синтетичного наркотику первінтін, який менш популярний ніж «травка», то його в області виготовляють кустарним методом. У науковій передачі «Найнебезпечніший наркотик у світі» було сказано: «Якщо ви вмієте пекти шоколадне печиво, то ви з легкістю виготовите цей наркотик у себе на задньому дворі». Первінтін є сильнодіючою наркотичною речовиною, що відноситься до групи психостиму-ляторів. При систематичному вживанні первитина формується токсична інцефалопотія, токсичний міокардит, токсичний гепатит та інші хронічні захворювання, кожне з яких може призвести до летального результату.

Як виготовити цей стимулятор у домашніх умовах, ви можете прочитати в Інтернеті. Там все описано — крок за кроком.

Декілька слів про «легалізований наркотик» — алкоголь. За даними наркодиспансеру, сьогодні від алкогольної залежності лікується 70% чоловіків і 30% жінок. Жіночий алкоголізм зареєстровано у віці від ЗО до 80 років. Чому саме від 30-ти?

Ймовірніше за все, через кризу середнього віку або ж соціальні негаразди. Алкоголь — такий же наркотик, як опіум чи марихуана (що теж замовчується). Алкоголь з кров'ю (до 40%) потрапляє в головний мозок, який поступово руйнується. Ще давні греки писали, що вино робить людину тимчасово божевільною. Відомо, що східні слов'яни у 95% схильні до алкоголю і лише п'ять відсотків не сприймають алкоголь на біологічному рівні. У японців не сприймає алкоголь 35%, а у китайців — ще більше.

Василь Кручаниця не заперечує, що невелика доза алкоголю не зашкодить і, навіть, полікує. Та зловживання, особливо у жінок має невиліковний характер.
Катерина Шерварли, "Чиста політика"
28 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини