Під час візиту до Ужгорода Дмитро Павличко провів зустріч з інтелігенцією (ФОТО, ВІДЕО)

Ужгород відвідав відомий український поет, перекладач, дипломат, герой України - Дмитро Павличко. Окрім відвідин краєзнавчого музею, Дмитро Павличко провів зустріч з інтелігенцією області.

Під час візиту до Ужгорода Дмитро Павличко провів зустріч з інтелігенцією (ФОТО, ВІДЕО)

У рамках візиту Дмитро Павличко найперше побував у закарпатському краєзнавчому музеї. За підсумками візиту та спілкування з працівниками закладу, поет і дипломат пообіцяв знайти перекладача для стародруку про Богдана Хмельницького.. 

Зустрівся Дмитро Павличко і з творчою інтелігенцією Ужгорода в обласній бібліотеці ім. Ф.Потушняка. Тут він, перш за все, подарував книги обласній бібліотеці  - власний двотомник, та 10-ти томник для Ужгородського національного університету:  4 томи власної оригінальної поезії та 6 томів перекладів.

Дмитро Павличко розповів, що  приїхав  до Ужгорода як довірена особа Петра Порошенка. Каже: «Я не міг відмовити йому. Я ніколи не був з ним близьким, але пам'ятаю його в уряді  на посаді Міністра зовнішніх справ при Ющенку. Тоді я вже був старшим досвідченим дипломатом. Але Петро Порошенко за той період мені довів, що він  - людина вартісна, українська, високоосвічена. Він їздив у Англію, Брюссель і розмовляв там з міністрами по декілька разів.

Ідеали майдану реалізуються тоді, коли така людина, як Петро Порошенко буде у нас Президентом. Саме Порошенко був автором економічних статей у документі про Асоціацію з ЄС, який мав підписати Янукович. Порошенко тоді стояв за те, щоб цей документ був підписаний. І саме Петро Порошенко одним з перших з'явився на Майдані,  і стояв поруч молоді. І я тепер можу сказати,  що він саме та людина, яка має стати Президентом.» 

Щодо ходу виборчої кампанії Дмитро Павличко розповів: «Багатьох кандидатів підготував Янукович. Спеціально до виборів. Їм давали гроші. За Порошенка стоїть зараз більшість виборців України. Я чув його у Калуші, Коломиї, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську. Він знає, що парламент треба переобрати  вже цієї осені. Україні потрібен легітимний орган влади, який щось означає для світу. У теперішньому ж парламенті і далі сидить «велика» радниця Януковича Ганна Герман і молиться, щоб Януковича простив Бог. Який Бог? Московський? Він Януковича простить. Але український – ні… Сьогодні в Україні є кількатисячна армія вбивць, які вчилися воювати у Чечні». 

Із сучасними українськими подіями Герой України проводить історичні аналогії. Каже: все це вже було в нашій історії, правда в інший час:  «Петро І переміг при Полтаві і наказав вбити всіх людей у навколишніх селах,  просто добити їх. Меньшиков пішов на Запорізьку Січ. Тоді ж тіла вбитих козаків царські слуги викопували і спалювали, аби викорінити український дух. Ось звідки йде та ненависть до України.

Вони вже зараз проклинають інтелігенцію, яка викупила Шевченка.  Брюллов, Жуковський викупили поета 2500 карбованців. І, між іншим,  Жуковський мав відношення до родини імператора. Але зараз про це в Москві забули. Немає там зараз і згадки про декабристів. Натомість їх взірці імператори, царі: Петро і Катерина.

В останні роки в Росії не вийшло жодного "Кобзаря", музей Шевченка у Петербурзі, у якому знаходяться унікальні речі, і якими за життя користувався Кобзар – його пензлі, його одяг, особисті речі – нікому не доступні. Туди нікого не пускають. Музей Шевченка закрили на ключ.  Шевченко для  Росії сьогодні набагато страшніший, ніж будь який інший лідер національного руху. Там  зараз перевидана уся світова класика, окрім творів Шевченка.

У Слов'янську зараз стоїть пам'ятник Шевченку, як і у Севастополі.  Я, - каже Дмитро Павличко, - відкривав ці пам'ятники особисто.  Сагайдачного з Криму вже винесли, але Шевченка бояться. Але вони дійдуть і до цього. Це такі самі вояки,  які палили колись мертві тіла.» Аби історія не повторювалася класик української літератури на зустрічі з інтелігенцією в Ужгороді закликав: 

«Або ми обираємо Порошенка у першому турі, або  світ скаже що ми не вміємо голосувати. Зараз маємо також рідкісну ситуацію, коли два лідери (В.Кличко та П. Порошенко) змогли домовитися, об»єднатися і показати всьому світу, що правило два українці – три гетьмани вже не діє. Демократичні лідери висловлюють підтримку Петру Порошенку, адже це - шанс перемогти вже в першому турі виборів Президента, і вже з 25 травня мати в Україні легітимну владу».  

Дмитро Павличко закликав усіх громадян України зрозуміти, наскільки важливими є вибори Президента  25 травня, прийти і проголосувати за кандидата, який уже зараз має найбільшу підтримку серед населення – за Петра Порошенка. Каже: в цей день громадяни мають шанс змінити своє життя  і життя власної країни.

16 травня 2014р.

Теги: Павличко, інтелігенція, Порошенко

Коментарі

порох 2014-05-16 / 17:19:12
Аргумент, скажи просто, що ти проти кандидатури Порошенка. Це ще було б якось зрозуміло. А огаджувати людей під свої політичні антипатії - низько і гидкою

Аргумент 2014-05-16 / 17:07:30
Вже хворий (з певними заслугами) дідо, збоку біля нього особа, яка завжди пристосовувалася до різних адміністрацій. А Порошенка ви денно і нощно будете згадувати вже за пару місяців незлим-тихим словом.

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини