На Ужгородщині відбувся шістнадцятий словацький «Золотий соловей»

13 травня 2014 року в Середнянській дитячій школі мистецтв Ужгородського району відбувся шістнадцятий обласний конкурс словацької народної пісні „Золотий соловей”.

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи зі словацьким фольклором.

Засновники конкурсу – управління    культури     Закарпатської     облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба), відділ культури  Ужгородської райдержадміністрації (начальник Леонтій Ленарт), Середнянська дитяча школа мистецтв (директор Оксана Ленарт) та обласна культурно-освітня організація „Матіца Словенска” на Закарпатті (голова Йосип Гайніш) – зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання та достойно організувати мистецьке змагання.  

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації Василь Марюхнич, голова  обласної  культурно-освітньої організації «Матіца Словенска» на Закарпатті Йосип Гайніш, начальник відділу національних меншин і релігій Закарпатської облдержадміністрації Анатолій Салай, начальник відділу культури   Ужгородської райдержадміністрації   Леонтій Ленарт.

І цього разу, незважаючи ні на що, у Середньому зібралося більше  шістдесяти учасників з Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського, Воловецького, Мукачівського,  Хустського,Тячівського районів, міст Ужгорода, Мукачева, Хуста і Чопа.  Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років,   2-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років. Компетентне журі, до складу якого входили Йосип Гайніш – голова обласної культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Закарпатті, василь Марюхнич – заступник начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації, Анатолій Салай – начальник відділу національних меншин і релігій облдержадміністрації, В. Фролова – провідний спеціаліст відділу мистецьких навчальних закладів управління культури облдержадміністрації, Леонтій Ленарт – начальник відділу культури райдержадміністрації, С.Симочко – завідуюча вокально-хоровим відділом Середнянської ДШМ, художній керівник народного вокально-хореографічного ансамблю „Словенка”, М.Гапак – голова осередку „Матіци Словацької” у с.Тур’я-Ремета (Перечинський район) і Юрай Платко – вчитель ЗОШ І-ІІІ ст № 4 м.Ужгорода з честю впоралося із своєю нелегкою задачею і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць.

У 1-й віковій категорії перемогу святкувала Вікторія Шелепець з Великоберезнянської ДШМ. Друге місце посіли Мотринець Альона (Великолучківська ДШМ) і Рябінчак Назарій (Воловецька ДШМ). Третє місце у цій віковій категорії розділили Бачал Іванна (Вишківська ДШМ), Заліщук Євгенія (Ужгородська ЗОШ І-ІІІ ст. №4) і Тороні Юліанна (Мукачівська ДШМ №2). Серед дуетів у цій категорій перемогли сестри Елізабет і Евеліна Кайнц з Великолучківської ДШМ, друге і третє місця не присуджувались.

У 2-й  віковій  категорії  перемогу розділили Коцан Ярослав  (Хустська ШМ) і Кунак Анастасія (Великолучківська ДШМ). Другі місця посіли Герц Марина (Ракошинська ДШМ), Зейкан Олександр (Ракошинська ДШМ) і Гусейнова Ксенія (Чопська ДМШ). Треті місця здобули Шолтес Вікторія (Великоберезнянська гімназія), Туріс Іван (Мукачівська ДШМ №2) і Голінка Богдана (Мукачівська ДШМ №2).

 Серед дуетів у цій віковій категорії  перше місце здобув дует у складі: Альбрехт Катерина – Томищ Тімея (Хустська ШМ), друге місце – дует у складі: Кунак Анастасія – Федак Станіслав  (Великолучівська ДШМ), третє місце – дует у складі Пашко Габрієлла – Паук Елеонора (Мукачівська ДШМ №2)

У 3-й віковій категорії перше місце здобула  Окс Маріанна (Великолучківська ДШМ) другі місця посіли  Мензул Юліанна (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона) і Елія Нінорта (Мукачівська ДШМ №2), треті – Горбей Віталій (Дубівська ДШМ), Біксей Олександра  (Мукачівська ДШМ №1 ім.С.Мартона і Балог Валерія (Ракошинська ДШМ). Серед дуетів перше місце у цій віковій категорії посів дует у складі Мензул Юліанна – Біксей Олександра (Мукачівська ДШМ № ім.С.Мартона), друге і третє місця серед дуетів у цій віковій категорії  не присуджувалось.

Слід також відзначити зростання загального рівня підготовки  учасників конкурсу, а також  велику роботу викладачів і концертмейстерів навчальних закладів, що готували учасників. Високу оцінку присутніх  отримав ведучий конкурсної програми, вчитель Ужгородської ЗОШ №4 Янко Поханіч, який майстерно провів вступну, концертну і завершальну частини конкурсу, вміло  поєднуючи оголошення учасників, пізнавальні факти з історії конкурсу і дотепні жарти, що завжди знаходило відгук у глядачів і конкурсантів протягом всієї шестигодинної програми 16-го „Золотого солов’я”.

Переможці і призери отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні сувеніри від організаторів конкурсу. Подяками за участь і сувенірами були також нагороджені всі учасники конкурсу. Роз’їжджаючись по домівках, учасники жартома  вітали „Золотий соловей” з „повнолттям”, дякували господарям за гостинність, членам журі – за об’єктивність, і традиційно висловлювали надію зустрітися у Середньому наступного року на 17-му обласному конкурсі словацької пісні.       

Оксана Ленарт, директор Середнянської ДШМ

13 травня 2014р.

Теги: Золотий соловей, словак, Середнє

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини