Іштван Цап: «Слова Орбана перекрутили з провокативною метою російські ЗМІ»

Сьогодні в інтернет-просторі викликала жваве обговорення «сенсаційна» новина про, нібито, вимогу прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо створення автономії для угорців Закарпаття. Свою точку зору з цього приводу ми пропросили висловити Іштвана Цапа – дипломата, керівника торговельно-економічної місії України в Угорщині в 2008-2013 роках:

– Насамперед, необхідно звернути увагу на  той факт, що зазначену «сенсацію» розтиражували російські телеканали. При цьому саму інформацію, на яку посилалися, м'яко кажучи, інтерпретували відповідно до потреб інформаційної політики Росії.

Той, хто володіє угорською мовою,  міг ознайомитись з оригіналом виступу премєр-міністра і мав можливість переконатися в тому, що В.Орбан висловився за «можливість самоврядування угорців» Закарпаття. Не більше і не менше. До речі, за можливість такого самоврядування, яке вже багато років успішно діє в Угорщині для всіх національних меншин, зокрема і для українців. Кожен бажаючий може ознайомитись з життям наших співвітчизників, завітавши на офіційний сайт Державного самоврядування українців Угорщини.

Два слова щодо позиції Угорщини в цей надзвичайно складний для України час.

Насамперед, ми маємо сказати угорцям велике спасибі за можливість відновити реверсні поставки газу в Україну. Угорці пішли нам назустріч у цьому питанні, незважаючи на шалений тиск з боку нашого північного сусіда. Реакція не забарилася – Росія з 14 травня 2014 року практично заборонила імпорт угорського м'яса, розгорнувши торговельну війну.

У підсумку, з чим маємо справу? З вдалою російською інформаційною спецоперацією. А ще дивуємося з рівня «зазомбованості» жителів східних областей.

13 травня 2014р.

Теги: Угорщина, Орбан, автономія, самоврядування, Іштван Цап

Коментарі

ЗНЕВІРЕНИЙ 2014-05-15 / 22:59:49
То що це сплановано мацкалями - не виникає жодного сумніву!
Хоча, зрештою, з часом розберуться з нюансами перекладу і особливостями угорського менталітету і згодом все стане на свої місця, але, як то кажуть "осадочек то остался"...Москальня успішно використала даний факт в "інформаційній війні" не лише проти України, але передусім щоб розбалансувати одностайність в самому ЄСівському політикумі, прагнучи відвести увагу на "заведомо ложньій обьект" ( у цьому контексті варто також пригадати про нещодавну позицію Словаччини /інспіровану однозначно
РФ/, вірніще її премєр-міністра Роберта Фіца, котрий єдиний з керівників урядів ЄС виступив проти введення санкцій проти Росії, а перед цим й інші успішні операції- Сноуден, дискредитація незадовго до "кримської анексії" турецького премєра Ердогана тощо)...Власне, нехай над цим всим розмірковують політологи, експерти, оглядачі та інші фахівці. Зараз гнітить інше- на Закарпатті чигають декілька диверсійно-розвідувальних груп під прикриттям журналістів, діженців з Криму та Сходу, які безперешкодно пересуваються регіоном і "крутять собі кіно", усяке...Цікаво, що з цього приводу міркують правоохоронні та спеціальні органи краю?

Василь 2014-05-14 / 10:20:16
Не розумію, а навіщо тоді було викликати посла, яящо в словах Обрана нема нічого такого? І навіщо роздають угорські паспорти, чи їх теж массалі роздають?

Sollers 2014-05-14 / 09:46:37
Шановний угорець!
А хно розвалив Угорський MALEV. Українці? Чи може, все таки, Москва. Це, щоб наші грошики стікалися не в Будапешт, а в Москву. А нам будуть далі диктувати, що робити. Може досить лизати чобіт?

закарпатець 2014-05-13 / 22:26:40
Що ви дивуєтеся, москалі віками брешуть всім навкруги. Це їхня національна сутність.Правду говорити кацапи просто не вміють ні своєму народу ні світовій спільноті.Чого ви чекаєте від деградуючої від п"янки нації. Та і нацією важко назвати - кубло бандитів-карликів при владі та стадо баранів, що сліпо підтримує свого царя, якого ненавидить весь світ. Північна Корея - брат расеї.

Угорец 2014-05-13 / 21:06:00
Знову все звалили на Москальів:))

НОВИНИ: Політика

20:41
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини