Молода ужгородська художниця Беата Корн допомагала Юрієві Андруховичу розмальовувати львівського лева

До учасників арт-фестивалю «Парад левів», які розмальовували левів у подвір’ї Львівської ратуші, долучився і відомий український письменник Юрій Андрухович з наміром створити романтичний образ лев’ячого принца-напівкровки (тобто щось середнє між левом і тигром).

Юрій Андрухович
Юрій Андрухович
Юрій Андрухович, який скуштував не тільки слави поета, прозаїка, сценариста, а й рок-співака та виконавця органної музики, у подібних художніх акціях іще участі не брав. «Коли то ще доведеться розмальовувати лева!», – казав Юрій Андрухович, покриваючи тіло білої фігури лева помаранчевим тоном. У цьому йому допомагала молода ужгородська художниця Беата Корн, знана із кількох виставок у Львові. Вона була майстром, що втілив задум митця із невізуальної царини мистецтва. На майданчик, де працював сучасний український письменник №1, сторонніх не пускали, від представників ЗМІ суворо вимагали посвідку. Юрій Андрухович працював біля щита, на якому щось було написано про вибухонебезпечний газ!

До Львова Юрій Андрухович приїхав із певним задумом. «У понеділок до мене зателефонував Юрко Бойко й розповів про цей фестиваль, але дуже мало. Просто він сказав приїхати розмальовувати лева, зауваживши, що всі деталі в Мирослава Яремака, він тут також є. У вівторок я побачився із Мирославом і він мені розповів більше. Тоді й виникла ідея, про яку я до її втілення не хотів би розповідати. На аукціоні я, непевно, не зможу бути присутнім. Хоча ця присутність, може, й важлива, але свого власного лева, я точно не викуповуватиму, я б скоріше його продав», – усміхається Юрій Андрухович, витираючи руки від фарби перед обідом, яким його забезпечили організатори фестивалю.

«Якби це я робив сам, воно б не виглядало так красиво, як має виглядати. Я розповів художниці, що я хочу, до того я не був із нею знайомий. Ясно, що те, що я тут вазякаю – не мистецтво, але хто знає, що таке мистецтво взагалі! Мені це цікаво. Я захоплений. Ідея мені сподобалася. В кількох містах я бачив аналогічні речі. По Всьому Берліну стоять ведмеді, на них неможливо не звернути увагу. Ці леви можуть стати одною із таких особливостей Львова. Щодо якоїсь персональної вигаданої історії про лева і Львів, то у мене вона втілилася колись у фрагменті історії «Самійло з Немирова, прекрасний розбишака», там розповідалося про звіринець, який приблукав до Львова на початку 17 ст. Самійло з Немирова посварився з директором цього звіринця, не поділивши кошти. Тоді він розігнав звіринець і Львів наповнився звірами. У тогочасних літописах зафіксовано, що звірі йшли Личаківською на площу Ринок. Там їх присипляли, поціляючи стрілами із отрутою кураре…», – бавив байками шанувальників свого таланту Юрій Андрухович.
ЗІК
26 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини