Закарпатська Долина нарцисів масово розквітне в перших числах травня

Цьогорічна надзвичайно тепла весна сприяє стрімкому розвитку рослинності. Долина нарцисів – одна з туристичних візитівок Закарпаття – готується приймати відвідувачів у травневі свята.

Закарпатська Долина нарцисів масово розквітне в перших числах травня

Вже сьогодні, 25 квітня, спостерігається розпускання близько 20-25 відсотків квітів. Фахівці оцінюють, що вже у перших числах травня ми спостерігатимемо масове цвітіння нарцису вузьколистого (Narcissus angustifolius). Тож, у першотравневі вихідні варто запланувати поїздку в один з найунікальніших куточків Закарпаття і помилуватися цвітінням диких нарцисів. Ніжно-біле кипіння квітів, що місцями утворюють суцільний килим, наповнює повітря п’янким солодкуватим ароматом і дарує гостям неймовірну естетичну насолоду.

Долина нарцисів знаходиться в околицях м. Хуст Закарпатської області і є масивом Карпатського біосферного заповідника. Її загальна площа складає лише 256,5 га, Нарцис вузьколистий поширений майже на всій площі масиву, але суцільні зарості займають в різні роки від 30 до 50 га., при цьому на 1 м2 спостерігається понад 50 квітучих особин. По полю нарцисові зарості розташовані окремими осередками.

Нарцис вузьколистий – це південно-європейський високогірний вид, поширений на висотах 1000–2000 метрів над рівнем моря в Альпах, на Балканах, у Південних Карпатах, Середземномор'ї. В Українських Карпатах зустрічається в гірських масивах  Свидовця та Мармарошів, переважно в субальпійькому та альпійському поясі. Єдиним світовим рівнинним осередком зростання високогірного нарцису вузьколистого виступає Долина нарцисів, що знаходиться в межах 180-200 м н.р.м. І це не єдина риса, що робить ділянку Закарпатської низовини унікальною і неймовірно цінною в науковому, природоохоронному та екологічному значеннях. Нарцис вузьколистий відповідно до свого статусу рідкісного виду занесений до «Червоної книги України». Лучні угруповання з його участю включені до „Зеленої книги України”. У межах заповідного урочища сформувались лучно-болотні комплекси, які є унікальними в Європейському масштабі. Тому Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Долині нарцисів» погоджено надання статусу Водно-болотного угіддя міжнародного значення.

Флора і фауна Долини нарцисів є дуже багатою і різноманітною. В її межах також охороняються 21 вид рослин та близько 15 видів тварин, які занесені до „Червоної книги України”.

На жаль, не бракує цьому унікальному куточку екологічних проблем. Порушення гідрологічного режиму і відновлення зволожених лук ми залишимо професіоналам науковцям та природоохоронцям. Чимало складностей приносять вразливим екосистемами Долини нарцисів власно туристичні відвідування. Серед них чи не найголовнішу позицію займають забруднення водотоків побутовими (туристичними) відходами, зривання та витоптування квітучих особин відвідувачами і місцевим населенням (у т.ч. для продажу туристам) та ін. Мало хто задумується над тим, що, з прагненням зробити гарне фото і похизуватися ним у соціальних мережах, люди проникають (а інколи навіть сідають і лягають) у заростях нарцисів. Пом’яті квіти після такої наруги не піднімаються і не відновлюються, більше того, це нерідко призводить до деформації цибулини і подальшої повної загибелі рослин.

Зривання квітів також вкрай негативно відображається на збереженні Долини нарцисів. Цикл розвитку від насінини до дорослої особини, здатної до цвітіння і плодоношення, складає 7 років!

В межах Долини нарцисів встановлений заповідний режим, про найважливіші моменти якого відвідувачів інформують знаки. Численні відвідування заповідної долини саме в такий важливий і водночас дуже вразливий час – період цвітіння – створюють значні проблеми охорони і збереження Долини нарцисів. Колектив цього найменшого масиву складається лише з кількох посадових осіб, яким фізично вкрай важко попереджувати порушення, проводити обслуговування туристів і слідкувати за порядком в масиві. Одним з непопулярних методів впливу на несвідомих відвідувачів є штрафування відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 1030 від 7 листопада 2012 року «Про розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного та рослинного світу, занесених до Червоної книги України, а також за знищення чи погіршення середовища їх перебування (зростання)». До речі, розмір компенсації за незаконне добування або знищення нарцису вузьколистого сьогодні становить 49 грн. за одну особину. Однак, жодна грошова компенсація не зможе повернути рослину в природу, не створить півтора десятки насінин, що в середньому дає кожен квітучий нарцис, і не забезпечить стійкості екосистемі.

Набагато важливішим кроком, доступним для кожного, є дотримання нехитрих правил при відвідуванні:

Для милування цвітінням використовуйте оглядові майданчики

Крокуйте тільки маршрутом, не сходіть в поле

Не зривайте і не витоптуйте рослин

Не засмічуйте територію та меліоративні канали

Не купуйте букети диких нарцисів. У такий спосіб Ви сприятимете браконьєрству і станете співучасником знищення Долини нарцисів.

На період цвітіння адміністрацією посилено патрулювання території, а для надання екскурсійних послуг гостям заповідника організовано чергування працівників еколого-освітнього, наукового та рекреаційного підрозділів. Екскурсію можна замовити при вході в масив. Тут створений та успішно функціонує «Музей нарцису», відвідування якого входить до екскурсійної програми. До речі, вартість відвідування залишилась на рівні минулого року і складає для дорослих – 15 грн., для студентів і школярів відповідно 10 та 6 грн.

Вікторія Бундзяк, начальник відділу пропаганди та екоосвіти Карпатського біосферного заповідника

25 квітня 2014р.

Теги: нарциси, цвітіння

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини