Ужгород забудовують, не рахуючись ані з нормами, ані з людьми, ані зі здоровим глуздом

Тема хаотичної забудови Ужгорода вже, напевно, приїлася всім. Окрім тих, хто заробляє на тому, що міська влада не стежить за нормами ведення будівництва або й відверто сприяє забудові, продаючи будь-які клаптики землі, що ще залишилася в місті.

Ужгород забудовують, не рахуючись ані з нормами, ані з людьми, ані зі здоровим глуздомЧергова подібна пригода нині відбувається у мікрорайоні «Шахта», де фірма «Карпати Укр» затіяла будівництво зовсім поряд зі вже існуючими там будинками.. Зведення нового житла просто-на-просто закриє доступ до світла мешканцям, адже якщо будівлю таки зведуть, вона стоятиме впритул до вікон житлових кімнат.

Майже місяць тому жителі будинку 12/а на вулиці Котляревського звернулися з відкритим листом до представників обласної і міської влади, а також до прокуратури Закарпаття з проханням розібратися в ситуації і врятувати їх від такого сусідства. «Будівельна фірма має намір проводити будівництво майже впритул до наших будинків, - зокрема йдеться у листі, - порушуючи всі чинні санітарні (забирають дитячий майданчик), архітектурні (будинок впритул до нашого), екологічні (нова будівля затемнить вікна житлових кімнат, що може призвести до появи грибка у приміщенні), протипожежні (пожежне авто не матиме змоги під'їхати у разі надзвичайного випадку) та низку інших норм». За словами авторів листа, вони просили директора підприємства «Карпати Укр» продемонструвати дозвіл на будівництво, однак так його і не побачили.

З того часу практично нічого не змінилося. За словами мешканки будинку №12/а Ольги Стефанець, роботи тривають. Причому, до попередніх клопотів неочікувано додалися нові -самі робітники. їм навіть не поставили необхідний вагончик, де б люди могли обідати, переодягатися і таке інше. Тому ті, недовго думаючи, влаштували собі «кімнату для відпочинку» просто перед вікнами квартир. І тепер мешканці (а більшість жителів будинку - молоді батьки) бояться випускати дітей на прогулянку, бо «відпочивають» робітники «по-дорослому» -
випивають, смажать шашлики, порушують тишу до пізньої ночі. А площа перед вікнами перетворилася на великий смітник.

Щодо відкритого листа, то відреагувало на нього лише Головне управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства ОДА, яке попередило приватне підприємство «Карпати Укр», що згідно зі ст. 29 Закону України «Про планування та забудову території» здійснення будівельних робіт на об'єктах містобудування без дозволу на виконання будівельних робіт або його перереєстрації, а також здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством.

До того ж, інспекція ДАБК попередила директора фірми І. Сенетара про неприпустимість влаштування огорожі та демонтаж існуючих фундаментів без отримання дозволу на виконання будівельних робіт та підготовчі роботи.

Справа в тому, що дана фірма викупила фундамент, який на початку 90-их років звело ДП «Закарпаттурист», плануючи збудувати 60-квартирний будинок. Тодішні роботи завершилися на стадії фундаменту однієї блок-секції на 20 квартир.
Цього року виконавчим комітетом Ужгородської міської ради фірмі «Карпат Укр» надано рішення від 21.06.07 про «Будівництво багатоквартирного житлового будинку з торгово-офісними приміщеннями на власних фундаментах на провулку Котляревсько-
го». І все було би гаразд, якби підприємство не задумало розширити площу будівництва, спроектувавши будинок буквою "Г". Оця половинка «Г» і впирається у під'їзди мешканців,
що їм (як, напевно, не дивно господарям нового будівництва ) не дуже подобається.

Чи дозволяє закон подібне будівництво, ми поцікавилися в колишнього архітектора Ужгорода, а нині депутата міськради Степана Шолтеса. До нього вже зверталися мешканці будинків із проханням дати свою оцінку тому, що коїться. На жаль, Степан Золтанович не зміг допомогти, оскільки не бачив проекту будівлі (його, до речі, ніхто з із зацікавлених осіб не бачив - на прохання показати, господарі підприємства просять якийсь офіційний запит, мовляв, без нього це зробити не мають права) і може судити лише зі слів мешканців.

Однак депутат вважає, що чекати документації жителям вулиці Котляревського не варто, оскільки потім може бути пізно щось змінювати. Тому, на його думку, люди повинні активно боротися проти забудови: влаштовувати мітинги, залучити пресу й телебачення, аби, врешті-решт, міська влада їх почула і звернула увагу на проблеми ужгородців.
В іншому випадку, навіть якщо підприємство збудує будинок незаконно, на нього накладуть штраф. Однак сумнівно, що приміщення знесуть, тому доведеться людям жити у постійних сутінках.

На жаль, ми не зуміли зв'язатися з нинішнім головним архітектором міста, тому не можемо сказати, вважає міська архітектура забудову законною чи взагалі про неї не здогадується...

І знову ж таки доводиться говорити про так званий «київський варіант» - термін, що останнім часом широко вживається у ЗМІ. Однак не подумайте, що мова йде про те, що Ужгород став схожий на столицю у позитивному плані. На жаль, перебрали ми від Києва якраз неприємні риси, а саме - хаотичну забудову, коли влада та бізнесмени в прагненні «забезпечити мешканців житлом» не рахуються зі звичайними громадянами і перетворюють місто в кам'яні джунглі.
Володимир Пушкаш, "Старий Замок "Паланок"
23 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

K5 2007-08-25 / 15:25:00
Якщо треба допомогу, то в місті є безкоштовні юридичні консультації: пл. Народна, 4 (обласна юстиція); вул. Заньковецької, 89 (юридична клініка), тощо. Також при партіях є громадські приймальні. Наприклад БЮТ надає безкоштовні юридичні послуги (офіс десь на вул. Мукачівській).


До речі, якщо є пенсіонери, інваліди, що є малозабезпеченими, то можна вимагати, щоб прокуратура захистила їх права. Це їх обовязок!!!

Mira tu K5 2007-08-24 / 09:22:00
D9kyu za dovidky, ale 9 tam ne mewkau. Kozen zaün9tuü vlasnumu problemamu,a v okremux lüdeü ne vusta4ae groweü i energii. Ta ü v "Staromy Zamky" pro ze ne napuwyt^, a bydivelni robotu provodulus9 i do, i pisl9 sydy-putann9 bylo vuriweno zazdalegid^

K5 2007-08-23 / 18:58:00
У Вашій ситуації краще написати скаргу до контролюючих органів типу Пожежників та Санлікаря. Вони так чи інакше при виявлені порушень профільного законодавства можуть призупинити роботи. А також матеріали перевірок можна використати як докази в суді. Звісно, якщо чиновники міста куплені, то варто робити все публічно із залученням ЗМІ. Пікети тощо не маютимуть ефекту. Чому ? Якщо вони будуються то у них з документами все "гаразд" і є всі дозволи. Тобто місто РАТИ не може нічого зробити.


По-друге, треба зробити превентивний удар. Похід із заявою до суду. До вирішення справи по суті заборонити будь-які будівельні роботи. Якщо там все законно, нічого не зробите проте попсувати нерви і економічно ослабити опонента зможете.

Рекомендую методично подавати позови від мешканців будинку один за одним так щоб їх суд не міг обєднати. Таким чином ви на кілька років зможете загальмувати будь-які будівельні роботи !!!

Mira 2007-08-23 / 12:06:00
I xvataet naglosti v storony Yzgoroda tukat! Proüdites po Tschaükovskogo-stro9t kakoe-to yrodstvo na territorii p9tietazki(to4no znau, 4to naglo zaxapali,i nikakie sydu ne pomogli,vidno yvazaemue v gorode lüdi xapali);

a stroüka v Komsomolskom! I nikto ne 4ewetsa,kak nas4et nemnozko samokritiki pered vuborami? A vpro4em za4em, i tak narod sxavaet.

мукачівський 2007-08-23 / 10:45:00
Думаю, що в Мукачеві та сама проблема, Горького та особливо Комсомольський парк заростають бур’яном, і на їхньому місці скоро виростуть різні шикарні хатинки. Зелених зон практично немає у вариші уже.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини