Додаткові депутатські місця Закарпаття може отримати тільки в списках НУ-НС (+3) та БЮТ (+1)

22 серпня 2007 року у прес-центрі РБК-Україна відбулася прес-конференція Громадянської мережі Опора щодо результатів дослідження регіонального представництва кандидатів до ВРУ VI скликання у списках чотирьох основних політичних гравців (ПР, БЮТ, КПУ, НУ-НС). На заході була оприлюднена інформація щодо того, як ПРУ та БЮТ забрали мандати у регіонів на користь Києва, а КПУ та НУ-НС додали власним областям за рахунок позитивних прогнозів щодо рейтингів. Про це сьогодні, 22 серпня, повідомила прес-служба ГМ Опора.

Додаткові депутатські місця Закарпаття може отримати тільки в списках НУ-НС (+3) та БЮТ (+1)Текст повідомлення подаємо у повному обсязі:

«Рейтинг партій узагальнено на основі інформації 5 соціологічних служб та центрів, що оприлюднювалася з 16 липня по 7 серпня 2007 року через провідні інформаційні агенції Україні. Прогнози показують, що КПУ може набрати 31 депутатське місце, БЮТ – 130, ПРУ – 193, а НУ-НС – 96. Під час дослідження списків не враховувалися партії, які за прогнозами не долають 3 % бар’єр.

У прохідній частині КПУ, порівняно з V скликанням, додаткові мандати може отримати Донецька (+1), Рівненська (+1), Житомирська (+1), Чернігівська (+1), Сумська (+1), Кіровоградська (+1), Полтавська (+1), Вінницька (+1), Миколаївська (+1), Одеська (+1) області, АРК + Севастополь (+1) та Київ (+3).

НУ-НС збільшила регіональне представництво кандидатів у власному партійному списку. Так приріст відбувся у Закарпатській (+3), Тернопільській (+2), Чернівецькій (+2), Рівненській (+2), Волинській (+1), Чернігівській (+1), Дніпропетровській (+1), Донецькій (+3), Харківській (+1) областях та АРК+Севастопіль (+1). Столиця додатково отримала 6 потенційно прохідних місць. Втім, зменшено порівняно з попереднім скликанням представництво Львівської (-2), Київської (-3), Черкаської (-1), Запорізької (-1) та Одеської (-1) областей.

ПРУ на відміну від попереднього скликання зменшила регіональне представництво у всіх областях України в середньому на 1-3 мандати. Не значний приріст парламентських місць прогнозується Полтавській (+1) та АРК+Севастопіль (+1). Надзвичайний ріст депутатських місць (+34) ПРУ забезпечила для столиці України – м. Києва.

БЮТ майже продублював ПРУ щодо регіонального представництва у власних списках кандидатів від областей України. Так 9 областей згідно прогнозів отримає меншу кількість мандатів на 1-2 порівняно з V скликанням ВРУ. Додаткові депутатські місця дістануться Закарпатській (+1), Львівській (+1), Волинській (+2) та Миколаївській (+2) областям. А Київ додатково набирає на свій рахунок ще 12 «депутатомісць».

Таким чином, збільшено сумарне представництво Заходу України на 6 мандатів та Київ — 30, а втратили Схід – 9, Північ – 12, Південь – 8, Центр – 7 представників у ВРУ VI скликання. Згідно з прогнозами Київ отримає 260 мандатів, що збільшить відрив депутатів Верховної Ради України від регіонів та зменшить загальноукраїнську представницьку спроможність нового парламенту.

Також Опора провела моніторинг, що здійснювався протягом 9-21 серпня 2007 року аналітичною групою в Києві та 54 довготерміновими спостерігачами організації, що працювали у 23 областях України.

Загалом підготовка до проведення позачергових виборів Верховної Ради України з організаційної точки зору відбувається без серйозних порушень. Головною проблемою на даний час є ведення явної та прихованої агітації посадовими особами. Дуже незначна їх кількість пішла у відпустку після реєстрації ЦВК кандидатами в народні депутати або призначенням на посади у виборчі штаби.

Спостерігачі ГМ Опора виявили ряд прикладів участі у виборчій кампанії посадових осіб (детальніше – розділ моніторингового звіту «Участь у виборах посадових осіб")

Опора закликає посадових осіб місцевого самоврядування та органів виконавчої влади – на час виборчої кампанії піти у відпустку або відмовитися від втручання у виборчий процес та вимагати цього від своїх підлеглих.

Опора розцінює масштабне проведення презентацій «Соціальних ініціатив" Президента в районних центрах та селах України як приховану агітацію. Були зафіксовані випадки, коли під час презентацій поширювалися агітаційні матеріали блоку НУ-НС. Також Опора закликала ОДА утриматися від проведення презентацій «соціальних ініціатив" до завершення виборчої кампанії.

Опора прогнозує, що робочі групи, які створено на місцях, не зможуть вплинути на покращення якості списків виборців. Списки суттєво не відрізнятимуться від зразка 2006 року. Це пов’язано з невеликим терміном роботи груп та не достатнім їх кількісним складом. Наприклад, в місті Суми органи юстиції та внутрішніх справ подали відомості щодо змін до списків виборців стосовно 55 тисяч осіб. Робоча група, що створена при Сумській міськраді налічує 7 осіб, за підрахунками її голови, якщо з 15 серпня розпочати роботу над уточненням списків, вона завершиться в кінці року. Подібна ситуація спостерігається в багатьох містах України. Опора прогнозує кращу якість списків виборців у селах та невеликих районних центрах порівняно з великими містами. Опора рекомендує органам влади збільшити кількість членів робочих груп в містах, що найбільше цього потребують та всіляко сприяти їх діяльності. Опора звернулася до політичних партій, громадських організацій, ЗМІ та органів влади з закликом провести максимально широку інформаційну кампанію серед виборців та закликати їх перевірити себе у списках виборців

13 серпня Центральна виборча комісія згідно з чинним законодавством створила 225 окружних виборчих комісій. Вимога однакового представництва опозиції та коаліції в складі ОВК була дотримана. В усіх комісіях, що були перевірені спостерігачами перше засідання відбулося вчасно. В середньому по Україні на ньому 85% всіх членів ОВК прийняли присягу. Втім, Опора зафіксувала факти відмови членів ОВК від роботи в комісіях. Такі випадки були зафіксовані, наприклад, на 122 та 123 ОВК (Львівська область), 211 ОВК (Чернігівська область), де секретарі відмовилися від виконання своїх обов’язків. Однією з причин цих відмов Опора вважає не достатній рівень підготовки близько третини усіх членів ОВК. Багато з них не мали досвіду роботи в ОВК (в тому числі, серед тих, хто займає керівні посади). В зв’язку з цим Опора вважає позитивним фактором проведення навчань для членів комісій, що організовуються партіями та громадськими організаціями. Опора закликає політичні партії забезпечити належне навчання та сприятливі умови підготовки своїх представників у виборчих комісіях та спостерігачів».


Довідка.

Громадянська мережа Опора це позапартійна загальнонаціональна мережа активістів та громадських організацій, яка працює з метою розвитку демократії та громадянського суспільства в Україні шляхом вироблення ефективних механізмів контролю за діями влади з боку громадськості.
22 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини