На Закарпатті підпишуть меморандум щодо збереження міжконфесійного миру та порозуміння в суспільстві

Відповідних домовленостей досягнуто під час зустрічі голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги з представниками релігійних конфесій.

На Закарпатті підпишуть меморандум щодо збереження міжконфесійного миру та порозуміння в суспільстві

Сьогодні відбулась зустріч голови Закарпатської обласної ради Івана Балоги з представниками релігійних конфесій  – єпископами та настоятелями церков краю. Такі зустрічі в обласній раді стали традиційними, і цього разу йшлося про суспільну ситуацію у країні, в області та про збереження міжконфесійного миру та порозуміння.

На захід також було запрошено голів районних рад та міських головів, депутатів облради. 

Серед присутніх настоятелів церков – керуючий Мукачівською єпархією УПЦ архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, керуючий Хустською єпархією УПЦ архієпископ Хустський і Виноградівський Марк, керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП єпископ Кирил, заступник єпископа Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви Петро Жарковський, єпископ Закарпатської  реформатської церкви Олександр Зан-Фабіан, помічник старшого пресвітера Союзу вільних церков християн євангельської віри України Юрій Дувалка, голова обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта, голова обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор та інші.

Нині ситуація в країні непроста, тому присутні акцентували увагу, що треба зібрати всі сили і спільно працювати громадою для збереження міжконфесійного миру та порозуміння в суспільстві. Найголовніше, аби всі намагалися знаходити спільну мову і знаходили її. І в цьому роль духовенства важко переоцінити. 

«Наша ціль – незалежна й цілісна Україна. Для мене честь, що ми можемо збиратися разом, обговорювати питання. Ми маємо знаходити те, що нас об’єднує. Закарпатською обласною радою прийнято звернення до всіх керівників релігійних громад із закликом до поглиблення конструктивного діалогу щодо об’єднання зусиль задля збереження і толерантності у міжконфесійних відносинах, суспільної злагоди, недопущення розпалювання ворожнечі на національному, релігійному, мовному грунті.

Ситуація в країні в цей час була непроста. На щастя, на Закарпатті не пролилася кров, вдалося знайти порозуміння. Це наша всіх заслуга. Таке порозуміння має бути й надалі», - зазначив голова облради.

Іван Балога зазначив, що влада Закарпаття відкрита до діалогу та співпраці з усіма представниками духовенства, до підтримки релігійних громад. Керівники церков зі свого боку подякували за зустріч та за сприяння у вирішенні багатьох питань, які турбують релігійні громади, і зазначили, що напрацьовані добрі взаємовідносини повинні міцнішати і розвиватися. 

Архієпископ Феодор зауважив, що церква засуджує прояви сепаратизму в державі. «Ми молимося в цей час за збереження миру, виступаємо проти агресії щодо нашої країни й виступаємо за єдність України», - зазначив архієпископ. Також архієпископ озвучив проблему церкви – уряд відмінив пільги при оплаті за енергоносії для релігійних громад і нині вони змушені платити за такими ж тарифами за газ як промислові підприємства.  

У свою чергу Іван Балога відзначив, що депутати облради звернулися до уряду та НКРЕ з пропозицією, щоби для релігійних організацій плата за енергоносії була встановлена на тому ж рівні, як і для  громадян. Ініціативу Закарпатської облради вже підтримали й облради з усіх куточків країни. Також керівник ради пообіцяв провести найближчим часом з представниками облгазу та обленерго зустріч щодо цієї проблематики.

Єпархіальний єпископ Мілан Шашік теж закликав до єднання в суспільстві, адже це питання нині актуальне в суспільстві. Як наголосив єпископ, церква активно долучатиметься до діалогу в суспільстві. Щодо теми інтегрування ромської громади в суспільство, яке озвучили на зустрічі представники влади й церкви, то, на думку Мілана Шашіка, необхідно долучати їх до освітніх проектів, посилити соціальну складову інтеграції.

Архієпископ Марк закликав і священнослужителів, і представників церкви з особливою увагою ставитися до «слова». «Наш край – багатонаціональний, і наш дар – це те, що тут у мирі живуть представники різних національностей. Нині не час розказувати хто як сильно любить свою країну, Вітчизну треба любити серцем і помислами», - зазначив архієпископ.

Під час зустрічі представники церкви й органів місцевого самоврядування також бговорили питання благоустрою територій населених пунктів і навколишніх територій. Йшлося і про ініціативу відновити службу в екуменічній церкві поблизу Чопа, яка зведена більше десятиліття тому. Священнослужителі підтримали цю ініціативу, й більше того, запропонували проводити там молебні за Україну.

Обговорили учасники «круглого столу» й запропоновані керівником облради меморандум «Про збереження міжконфесійного миру та порозуміння в суспільстві» та  меморандум християнських конфесій та органів місцевого самоврядування «Про співпрацю за здоров’я нації». 

Довідка

Нині в Закарпатській області діють 1783 релігійні організації 37-и віроспові¬дань, з яких 1682 релігійні громади, 61 монастир, шість духовних навчаль¬них закладів, вісім місіонерських товариств, дев'ять релігійних братств, три центри та 14 управлінь. У релігійних громадах служать 1845 священнослужителів, з яких 60 іноземців. Віруючі моляться у 1566 культових спорудах. За період з 1991 - 2013 рр. віруючими збудовано 660 культових споруд. 

 

 

Прес-служба Закарпатської облради

10 квітня 2014р.

Теги: меморандум, міжконфесійний мир, порозуміння

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини