Прес-конференція голови Закарпатської ОДА: Коли ділять у центрі — потерпають на місцях

На прес-конференції голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші 20 серпня йшлося про підсумки соціально-економічного розвитку області за І півріччя, виділення субвенцій з держбюджету, соціальні ініціативи Президента України.

Прес-конференція голови Закарпатської ОДА: Коли ділять у центрі — потерпають на місцяхЯк зазначив голова ОДА, на початку місяця відбулось засідання Кабінету Міністрів України, на якому підбито підсумки господарювання за перше півріччя як в областях, так і в державі загалом. Все було побудоване на позитиві, складалось враження, що на місцях нема жодних проблем. Тим часом багато життєво важливих для регіонів питань «зависають» в урядових кабінетах. На Закарпатті – це передусім проблеми Солотвинського солерудника, ТОВ «Закарпатполіметали», будівництва під’їзної дороги до міжнародного пункту пропуску «Ужгород» тощо. Окреме питання – кадрова політика уряду на місцях. Лише з початку року на Закарпатті зміни керівників відбулися в 14 обласних управліннях, установах та організаціях. „Ми нічого не маємо проти, коли на посади призначають професіоналів, — кажу керівник краю. — Але вже стає системою, коли керівників ключових для області управлінь призначають без погодження з облдержадміністрацією. І так по всій Україні”. Як підкреслив Олег Гаваші, така непродумана кадрова політика не додає стабільності ні в регіонах, ні в державі в цілому. Досі місцеві і центральні органи влади були партнерами і зараз не хочуть будувати стосунки через судові рішення.
Що стосується Солотвинського солерудника та Мужіївського золоторудника, то ці підприємства мають стратегічне значення і підвідомчі відповідно Мінагрополітики та Мінпромполітики. Обидва потребують величезні кошти. Зараз вони вже тривалий час простоюють, зростають борги по зарплаті та по інших платежах. Закривати їх не можна, бо це створить непередбачувані екологічні наслідки. Необхідно терміново вирішувати долю цих підприємств: або держава виділяє необхідні кошти, або треба шукати інвестора. Проте міністерства не приймають жодного рішення щодо вирішення цих питань.

Не вирішує уряд і питання будівництва під’їзної дороги до міжнародного пункту пропуску «Ужгород». Євросоюз у рамках програми ТАСІS виділив 3 мільйони євро на реконструкцію вантажного терміналу. Одна з умов – будівництво українською стороною 1,2 км під’їзної дороги, яка розмежує вантажний та пасажирський потоки. Загальна вартість проекту – 17,2 млн. гривень. У вересні-жовтні вантажний термінал має бути зданий. Від того, чи виділить уряд України кошти на під’їзну дорогу, залежить наступний транш Євросоюзу – 8 млн. євро – на реконструкцію пасажирського терміналу.

Також говорилося про державні субвенції. Скажімо, на Закарпатті найбільше в Україні дотаційних (9) і наближених до депресивних районів. Але із 100-мільйонної субвенції для стимулювання розвитку регіонів, у тому числі депресивних, область не отримала жодної копійки. Крім того, при формуванні держбюджету на 2007 рік наша область пропорційно до кількості населення мала отримати 24 мільйони гривень на соціально-економічний розвиток. Дали близько 17 мільйонів, з яких надійшло близько 6 млн. гривень. В той же час область перевиконує планові надходження у бюджети всіх рівнів. А зворотної реакції щодо розподілу державних коштів нема.

Щодо урядової Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса по лінії Держводгоспу Закарпаттю виділено 70 млн. грн., тоді як цьогоріч планувалося виділити 150 млн. грн. У бюджет на 2008 рік планувалося закласти близько 250 млн. грн., Мінфін заклав лише 90 млн. грн. Йшлося і про недовиділення держсубвенцій на ремонт тепломереж, відшкодування ПДВ тощо.

Загалом розподіл — проблема, через яку страждають більшість областей.

Проте, як зауважує голова облдержадміністрації Олег Гаваші, Закарпаття таки розвивається: перевиконуються планові надходження у бюджет, за підсумками І півріччя ми по багатьох позиціях займаємо кращі місця.

— Зараз ми повернулися до практики проведення в районах виїзних колегій облдержадміністрації. Вже побували в трьох районах. Перед такими колегіями в населених пунктах районів працюють керівники основних структурних підрозділів облдержадміністрації, проводяться прийоми громадян, що дозволяє не тільки вивчити досвід у роботі районної ланки, а головне — виявити проблеми і намітити перспективи розвитку населеного пункту, — підкреслив Олег Гаваші. – Всі пропозиції будуть узагальнені, окремо по кожному району і в масштабах області будуть визначені пріоритети, що і ляжуть в бюджет і плани на наступний рік.

Наголошувалося також на реалізації соціальних ініціатив Президента України. Чимало питань — придбання санітарного транспорту, шкільних автобусів — вирішується на місцях переважно власними силами, бо центр вкотре урізав фінансування. Голова облдержадміністрації наголосив, що кошти на реалізацію соціальних ініціатив є. Треба ці гроші раціонально використовувати.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

19:33
/ 15
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 28
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 6
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
15:21
/ 5
"Ужгородець" Шуфрич отримав нову підозру – за фінансування Росгвардії у Криму
16:11
/ 1
У Мукачеві водій Audi смертельно травмував чоловіка, що переходив дорогу у невстановленому місці
19:30
/ 12
угорщина хоче, щоб угорцям Закарпаття "повернули" те, завдяки чому вони перестали говорити українською та відчувати себе громадянами України
19:14
Кулеба на пресконференції в Ужгороді розповів, як вирішуватимуть суперечку з угорщиною щодо нацменшин
12:28
/ 6
Кулеба і Єрмак зустрілись з сійярто в Ужгороді
20:11
/ 14
В Ужгороді затримали мукачівця, підозрюваного в киданні гранати на подвір'я депутата облради Горвата в Мукачеві
» Всі новини