«Маленька Росія» Роберта Фіцо

Завтра, 29 березня, у нашого найближчого євросусіда – Словаччини пройде другий тур президентських перегонів, котрий назве прізвище очільника країни на наступні п’ять років. У першому турі, який відбувся 15 березня, за найвищу державну посаду вели боротьбу аж 14 кандидатів. Найбільшу підтримку і вихід до другого туру здобули нинішній прем’єр країни, лідер правлячої Соціал-демократичної партії Smer Роберт Фіцо (28% голосів) та незалежний кандидат підприємець-філантроп Андрій Кіска (24% голосів). Якщо говорити про геополітичні інтереси України, то ми мали б бути вельми зацікавлені у зміні влади…

«Маленька Росія» Роберта Фіцо

Дрейф у «світле минуле»

Словаччина після здобуття незалежності 1 січня 1993 року боролася із величезними економічними труднощами та гігантським  безробіттям. Уряд Владіміра Мечіара, якому дорікали за націоналізм, на кілька років загальмував вступ до НАТО. У 1998 році до влади у Братиславі прийшли праві ліберали на чолі Мікулашем Дзуріндою. Упродовж восьми років його прем’єрства Словаччина стала найбільш динамічною країною Центрально-Східної Європи – ВВП щороку зростав на майже 7%. Завдяки сміливим ринковим реформам Словаччина привабила значні іноземні інвестиції, часто перемагаючи конкурентів із Чехії, Польщі та Угорщини.
Водночас успіхи уряду М.Дзурінди супроводжувалися всезростаючою тугою суспільства за «соціальною безпекою» комуністичних часів. Громадяни охоче вірили політикам, які проголошували найвищою цінністю «соціальну державу». Найбільш активно просувала цю ідею партія Smer (напрямок). Її лідер Роберт Фіцо – молодий, енергійний, вправний оратор, ставав дедалі популярнішим. Багато словаків гадали, що він є гарантом отримання роботи і вищих пенсій, що вирішить проблему еміграції молоді, боротьби зі злочинністю та наркоманією. Р.Фіцо дуже багато просторікував про обов’язки держави, він обіцяв, що покінчить із ринковими експериментами в системі охорони здоров’я. 4 липня 2006 року Smer виграв парламентські вибори.

Кар’єра без люстраціїї

Роберт Фіцо здобувши фах юриста в Братиславському університеті, став до праці 1987 року в Інституті держави і права Словацької АН та вступив до Компартії. Оксамитову революцію восени 1989 році він, як сам сказав, не зауважив. У 1992 році вступив до посткомуністичної Партії лівих демократів (SDL) і почав робити блискавичну кар’єру. Вже через кілька місяців став депутатом парламенту. Перед виборами 1998 року Р.Фіцо відстоював створення коаліції з партією В.Мечіара. Коли посткомуністи увійшли до коаліції з прем’єром М.Дзуріндою, Р.Фіцо сподівався отримати посаду міністра юстиції чи принаймні генерального прокурора. Проте йому навіть не запропонували ввійти до складу уряду. В знак протесту він вийшов із SDL і створив власну партію – Smer. Шукаючи місця на політичній сцені, він проголосив ідею «третього шляху». Головним злом Р.Фіцо називав «злодійську» приватизацію, зловживання чиновників і корупцію. Його фраза, що «приватизація, глобалізація та лібералізм рівні геноцидові» стала крилатою.

На парламентських виборах 2002 року Smer здобув 13,5% голосів, що було успіхом як для дебютанта. Р.Фіцо почав гучно критикувати економічні реформи М.Дзурінди, дорікаючи тому, що він прагне збагатити вузький клас власників капіталу й менеджерів коштом решти суспільства. У червні 2006 року його партія отримала 29% голосів виборців і третину місць у парламенті. Р.Фіцо створив уряд за участі HZDS і націоналістичної партії Йосефа Слоти.

Маленька країна з великодержавними вподобаннями

За час прем’єрства Р.Фіцо зросла напруга у стосунках із національними меншинами, які населяють країну. Виступи радикального члена коаліції, націоналіста Й.Слоти, який заявив, що «у Словаччині немає проблеми угорської меншини, а є проблема того, що деякі словаки сміють декларувати себе угорцями» спричинили протест сусідньої Угорщини. Очевидну неприхильність й самого прем’єра до нацменшин засвідчив і його докір, кинутий минулоріч на їхню адресу, мовляв «меншини лише простягають руки для отримання допомоги, а обов’язків перед країною не мають жодних». На звинувачення у суспільному «нахлібництві» гостро відреагувала Президія Центральної ради Союзу русинів-українців Словацької Республіки. «Меншини не простягають руки і не жебрають, а  просять  тільки те, що належить їм по праву, і вимагають зобов'язання, які взяла на себе Словаччина на міжнародній арені. Коли ці вимоги порівняємо з деякими іншими країнами, то ми повинні їх оцінити  як відносно скромні.  Адже в Словаччині багато років ми не можемо добитись ні основного закону про статус національних меншин та  фінансування їхньої культури. Право субсидіарності, тобто право на участь в управлінні своїми справами, закріплені в Конституції, можемо розуміти  тільки  символічно, тому що насправді, в більшості випадків, рішення приймаються  про нас без нас», – каже голова Центральної ради Петро Сокол.

Роберт Фіцо змінив курс і міжнародної словацької політики: «Росія – це та країна, з якою мій уряд хоче мати і матиме якнайкращі і взаємовигідні відносини». При цьому прем’єр не забув нагадати, що його уряд був на боці Росії й під час її газової суперечки з Україною, й під час її вторгнення в Грузію. У 2012-2013 роках уряд Р.Фіцо також не сприяв Києву у газових питаннях. Братислава ігнорувала наполегливі рекомендації Брюсселя дати «зелене світло» реверсним постачанням газу із Західної Європи до України. Згодом Словаччина отримала від «Газпрому» суттєву знижку. Окремі оглядачі зазначають, що Словаччина за влади Роберта Фіцо почала скидатися на «маленьку Росію» де панує одна партія, а її лідер по-путінськи грає на публіку, вдаючи із себе «вождя нації».

На думку словацького прем’єр-міністра, сьогодні Європейський Союз не має перебирати на себе відповідальності за українську економіку, оскільки українці повинні насамперед самі навести лад у своїй країні, й лише потім з ними можна домовлятися. «Словаччина, – сказав Р.Фіцо, – не погодиться з безглуздими економічними санкціями на адресу Росії, бо вони завдадуть колосальної шкоди нашому господарству». Водночас він звернувся з критикою на адресу Європейського Союзу, звинувативши його в тому, що той безпідставно «спокушав» Україну членством, а відтак і спричинив глобальне явище, яке світ називає сьогодні «українською кризою».

Нещодавно я мав нагоду поспілкуватися з журналістом впливової словацької газети SME Мікулашем Єсінскі, який приїздив до Ужгорода в пору, коли вирував Майдан. Колеги, які напрочуд об’єктивно і детально писали як про події на київському Майдані, так і про перебіг зміни влади на Закарпатті, самі наголошували, що вони ніяковіють від позиції, яку зайняв їхній уряд стосовно подій в Україні. На тлі активних дипломатичних зусиль та гуманітарної допомоги інших наших сусідів із Вишеградської четвірки, слова словацького прем’єра Р.Фіцо, мовлені ним у пік масових розстрілів мітингувальників у центрі Києва, що він не розуміє того, що відбувається в Україні і не знає, якої допомоги нині потребують українці, звучали особливо цинічно.

З президентськими виборами, частина аналітиків пов’язує й антиукраїнські заяви словацького прем’єра на брюссельському саміті. «Словаки мають щастя, – писала напередодні брюссельського саміту чеська газета «Lidové noviny», – бо обирають свого президента якраз у ті дні, коли вирішується доля України, коли кандидати мають довести, чи є вони демократичні державники, чи, навпаки, мюнхенські боягузи й політичні опортуністи. Чи спроможуться назвати агресію агресією, окупацію – окупацією, а окупанта – окупантом? Чи спроможуться на те, щоб Словаччина повелася так, як поводиться Польща, абсолютно слушно наполягаючи на якнайтвердішій відповіді Заходу путінській Росії?».

Василь Ільницький

27 березня 2014р.

Теги: Фіцо, Словаччина, Росія

Коментарі

знавець 2014-04-01 / 23:17:27
Колишній президент Гашпарович захоплювався грою на фуярі (словацький народний інструмент, подібний трембіті). Зараз на пенсію іде, а Фіцо заграв на фуярі хоть і не вміє ))) Останній маргінальний сателіт та прихвостень Путлера отримав червону картку

Автор 2014-04-01 / 22:23:24
Словаки - наш братній сусід і ніхто не вважає їх поганими і ворожими. Мова про недобросусідську політику щодо України особисто Р.Фіцо. Дуже сподіваюся, що цей фактор певною мірою теж спричинив його поразкау на минулих виборах.

698 2014-04-01 / 12:44:03
"20 закарпатських героїв Майдану відправилися на оздоровлення у Словаччину... "

Кому словаки ще погані а ворожі??

to vovk 2014-04-01 / 08:08:31
Ak byvate na lazoch, ja za to veru nemozem. Pre zaciatok iba popozerajte sa v slovniku, co to je za strasidlo "xenofobia" a presvedcte sa, ci spravne pouzivate toto slovo. Kde odvadzate dane je vas osobny problem. Ale bolo by treba zaznamenat to, ze voci vztahu s UA funguje osvedceny princip "do ut des". Ohladne rad ist "sa vycpat", to nechte pre vasu krcmu 5. cenovej skupiny, tam uspejete urcite viac.

vovk 2014-03-31 / 23:37:41
Pre 698.Ja negde som napisal ,ze sa mi nepaci Slovensko? Precho zavadzate,vazenyj ? Ja pisem o politickych pohlavaroch,a o ich politike voci Ukraine za vsetke roky samostatnosti nasych statov! A pisem PRAVDU,aj ked sa Vam to NEPACI! A z Vasej strany je to proste UBOHE -tak reagovat! Zapacha to ksenofobijou! Ja ty ZIJEM ,ty ODVADZAM DANE a MAM PRAVO VYJADRIT SVOJ NAZOR! AJ ked sa Vam to NEPACI! Tak dajte sa vycpat!

Ту маш! 2014-03-30 / 12:08:52
УРА! Націонал-популізм Фіцо вже задовбав і словаків. Хотів однопартійну монополію в парламенті, уряді, президентстві, а отримав, по суті, вотум недовіри від громадян і початок свого політичного кінця.
Що виграє Україна? Хоча б те, що гірше за російського прислужника і українофоба Фіцо вже не може бути. Покаже час, що то за один Кіска. Одне вже радує, що хоч не колишній комуніст. Бо Словаччина ніяк не може позбавитися комуністичного спадку на рівні президентства

знаючий 2014-03-30 / 11:29:32
"Якщо говорити про геополітичні інтереси України, то ми мали б бути вельми зацікавлені у зміні влади…"
Вітаю усіх - Фіцо таки прграв вибори. Тепер питання у тому, як Україна використає ці зміни у своїх геополітичних інтересах.

Копча 2014-03-30 / 09:34:54
Словаки відправили Фіцо на політичний смітник, кремлівський карлик втратив чергового союзника.

Копча 2014-03-29 / 09:50:42
sevka64
Толсто :) хочешь троллить так хотя бы поучись у Димы Корча. Ну и грамматику русского языка подтянуть надо.

sevka64 2014-03-29 / 04:38:11


Коментар видалено. Адмін


сорри 2014-03-28 / 14:01:43
Угорщина підтримала в ООН цілісність україни не тому, що стала для неї добрим сусідом і відмовилася від претензій на Закарпаття. підтримки "русинства" і видачі угорського громадянства частині громади Закарпаття, а тому, що розуміє, що сьогодні російські танки у Криму, завтра - в Києві, післязавтра - в Будапешті.

А "антиУгорський" срач в коментах починають самі угорці, як і в даному випадку - у темі, яка жодного відношення до Угорщини і угорців не має.

Угорец 2014-03-28 / 13:21:59
МАю надію післятого як Уорщина підтримала теріторіальну цілісність України на ген асамблеї ООН то ПАмятники наші вже палити перестануть а антиУгорській срач закінчется.....

Оксана 2014-03-28 / 12:27:42
Шановні земляки. Давайте не уподоблятися гіршим зразкам-сусідам: не хайте. Не забувайте, що сусід - то найближчий родич. Фіцо - це не вся Словакія. А те, що ми зараз не бажані, бо обтяжені проблемами - це нормальна реакція.

698 2014-03-28 / 07:55:02
Vovk, preco sa nevratite na UA, ked sa Vam nepaci Slovensko? Myslim, ze to sa robi v dnesnej dobe bez ziadnych problemov. Urcite doma bude Vam ovela lepsie.

vovk 2014-03-28 / 02:38:49
Zhuvu v SR vzhe majzhe 20 rokiv i pidtrymuju BAMcyka. Tak Slovakija NIKOLY NI pry jakych vladach NE PIDTRYMUVALA Ukrainu,za vykljuchennjam Prezydenta R. Shustera,jakyj mav duzhe choroshi stosunky z L Kuchmoju,ale to bulo na osobystomu rivni,i do toho zh Prezydent v SR- takyj sobi vesiljnyj general ,jakyj NICHOHO ne vyrishyje,oskiljky tam parlamentsjko-prezydentsjka forma upravlinnja derzhavoju,z duzhe obmezhenymy povnovazhennjamy Prezydenta. Ische odne. Duzhe dobre pamjataju ,jak za casiv premjerstva M. Dzurindy Vpershe vvely vizovyj rezhym dlja Ukrainy. Na cjomu ne bulo b nichoho dyvnoho(adzhe SR zbyralasja vstupaty v EU,to vvedennja viz bulo umovoju),ale nepryjemno vrazhalo te ,jakym sposobom i metodamy ce robylosja. Na protjazi roku-pivtora majzhe NE BULO DNJA,schob v ZMI ne mussuvalasja tema- jaki POHANI Ukrainci: bandyty, kontrabandysty,vbyvci zlocynci it.d. Tomu jich potribno izoljuvaty za koljuchym zaborom i pomenshe vpuskaty na terrytoriju SR. Ta scho hovoryty- najkraschyj pokaznyk i do cjoho casu-ce vydacha viz KonsuljstvomSR v Uzhgorodi. Mabutj kozhen 2-j,a mozhe i 1-j z tym stykavsja. Todi ,jak Madjary i Poljaky davaly vizy NABAHATO prostishe. Otaki realiji.

БАМчик 2014-03-27 / 23:02:29
мечйяр, дзурінда, фіцо. яка різниця ?! словаччина традиційно веде недружню політику щодо України.

ЄСфіцо 2014-03-27 / 22:47:38
ЄС нехай трохи перекриє Словаччині доступ до фінансів зі своїх структурних фондів та програм, щоб Фіцо менше гавкав. Тоді той люмпен, на який Фіцо орієнтується своїм дешевим популізмом, його і з’їсть разом з партійними потрохами. А то словаки привикли на європейську шару, і конкуренція на шаровому полі з боку України словакам очі ріже.
Пора Меркель стати на хвіст словацькій шявці, щоб тихо сиділа і сопіла

Копча 2014-03-27 / 21:50:51
Словаччина знову заграє з нацистською державою тільки кілька десятиліть це була нацистська Німеччина, а тепер путінська Росія. Та й прізвище словацького фюрера співзвучне ще одному нацистському "герою", Роберт Фіцо - Йозеф Тісо.

Radvanka 2014-03-27 / 20:56:12
Ne Jozef Slota,a Jan.Jedno chto bude prezydentom,bo vun i tak nyc ne risaje.Vlada i tak sa lysyt u toji skotyny Fica.

Угорец 2014-03-27 / 19:58:44
У Словакі ніколи не було своєї країни вони завжди були слугами Угорської корони!В них нема ні історії ні героїв а державу отримали у подарунок ,

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини