На Закарпатті обговорили про заходи з недопущення африканської чуми свиней на свиногосподарствах (ФОТО)

Сьогодні, 27 березня, в Закарпатській облдержадміністрації відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії області, на якому йшлося про епізоотичну ситуацію африканської чуми свиней на території Закарпаття.

На Закарпатті обговорили про заходи з недопущення африканської чуми свиней на свиногосподарствах (ФОТО)

Відтак, присутні фахівці з управлінь ветеринарної медицини, лісового та мисливського господарств, санітарно-епідеміологічної станції, АПК розглянули ряд питань щодо проведення профілактичних заходів, які здійснюють відповідні спеціалісти в районах краю з недопущення та ліквідації захворювання диких свиней.

На початку засідання Михайло Попович поінформував, що на території Закарпатської області утримується загальна кількість свиней - 241596 голів, з яких 214 тисяч – в індивідуальному секторі населення краю.

Як розповів начальник Головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області Юрій Садварі, за офіційним повідомленням Россільгоспнагляду станом на 27.03.2014 року в Росії продовжуються спалахи африканської чуми свиней. Так, останній випадок зареєстровано у Ростовській області, яка межує із східними областями України. А Департамент ветеринарного і продовольчого нагляду Міністерства сільського господарства та продовольства Республіки Білорусь повідомляє про захворювання  на АЧС на території Гродненської області. Крім того, в цьому році АЧС зареєстровано в регіонах Польщі та Литви, які також в близькості до кордону України, та на Луганщині у приватному господарстві і серед диких свиней. Така ситуація створює постійну загрозу для свинарства України, в тому числі – продовольчої безпеки, - зауважив головний ветеринар області.

«Африканська чума – це особливо небезпечне захворювання, яке дуже швидко передається від хворих тварин до здорових і закінчується їх загибеллю. Ні вакцини, ні лікування, ні профілактики цього захворювання досі не розроблено в жодній країні. При виникненні хвороби, усе поголів’я свиней знищується. Найбільший ризик занесення в Україну даного вірусу, в основному, можливий через міграцію диких кабанів, які є носіями даного захворювання. Ці тварини здатні мігрувати до 150 км і ця ситуація є неконтрольована. У разі ж виявлення чуми, робиться 60-кілометрова карантинна зона. Також швидким розповсюдженням АЧС можливе через високу щільність поголів’я свиней у прикордонних територіях України. Так, масове знищення диких свиней вже здійснюється в Луганській, Донецькій та Харківських областях», - констатував Юрій Садварі.

За його словами, у Закарпатській області в період полювання на копитні 2013-2014 років моніторингові дослідження на АЧС проведено в усіх районах краю. Випадків ураження диких свиней збудником АЧС не виявлено.

Заступник начальника головного управління ветеринарної медицини в Закарпатській області М.Каганець розповів про здійснені заходи щодо недопущення занесення збудника АЧС у спеціалізованих свинарських господарствах краю. Відтак, фахівці ветеринарного відомства щоквартально проводять перевірки свиногосподарств усіх форм власності з дотримання ними закритого режиму роботи. Зокрема, з початку 2014 року проведено інспекторські перевірки усіх наявних в області 42 свиногосподарств, за результатами перевірок складено 7 приписів, на 6 керівників накладено штрафи. Також досліджено 46 патматеріалів від диких свиней та 48 домашніх свиней із синогоподарств на АЧС з негативним результатом. Співробітники сектору ветеринарної медицини упродовж І кварталу 2014 року перевірили 11 господарств з вирощування свиней і за результатами перевірок склали 3 приписи. До прикладу, у свинокомплексі ТОВ «Аденія» в с.Чопівці Мукачівського району під час обстеження виявлено, що основне гноєсховище господарства знаходиться у переповненому стані, а система каналізаційних каналів потребує відповідного облаштування. Відтак, за порушення ветеринарно-санітарних правил до адміністративної відповідальності притягнуто заступника директора свинокомплексу.

З метою запобігання АЧС на територію Закарпаття, відповідним службам доручено вживати необхідних заходів з недопущення торгівлі продуктами харчування тваринного походження, в тому числі зі свинини, у невстановлених місцях та на стихійних ринках; забезпечити дієвий контроль за дотриманням усіма суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою тварин, продукції  з них та припиняти діяльність тих, які не дотримуються ветеринарно-санітарного господарства; домогтися, аби вся їстівна дичина, добута на полюванні, піддавалася ветеринарно-санітарній експертизі; дерміново інформувати Головне управління ветеринарної медицини про всі випадки загиблих, ослаблених або у яких є підозра на захворювання диких кабанів, - повідомили в Управлінні інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА.

27 березня 2014р.

Теги: африканська чума, свині

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
16:39
Ґумовий човен і обіцянки переправити до Угорщини коштували прикарпатцеві та криворіжцеві по $5 тис. з кожного
10:44
У Чумальові Буштинської громади горіло в будинку, загинула жінка
23:29
На Закарпатті два втікачі до Румунії дві доби до виснаження блукали високогір'ям
11:15
У приужгородському Минаї горів будинок
10:57
/ 3
Біля Нижніх Воріт легковик влетів у причіп вантажівки, загинула ексдепутатка Берегівської міськради, військовослужбовиця Ольга Бізіля
10:33
В Олешнику Виноградівської громади, спалюючи сміття на городі, жінка спалила дерев'яну споруду сусідів
22:06
/ 1
У Пилипці 80-річний чоловік застрелив собаку. Зловмиснику готуються повідомити про підозру
14:38
З 32 пожеж, зафіксованих минулого тижня на Закарпатті, 25 – це підпали сухостою
11:44
У Широкому Виноградівської громади KIA Sorento на швидкості проломила паркан і перетворилася на брухт
11:35
У Заломі Хустської громади вигорів житловий будинок
11:03
У Ключарках на Мукачівщині від вогню врятували дві будівлі та легковик
10:57
У Страбичові на Мукачівщині горіла котельня складу
11:37
У Виноградові під час руху загорівся VW Passat
10:39
На Закарпатті горіли надвірна споруда, будинок і Volkswagen Passat
17:55
/ 1
В Ужгороді в під час уроку фізкультури помер учень 10 класу
11:00
У Рахові горіла надвірна споруда біля будинку
» Всі новини