"Санкціям - ні": словацький прем’єр не зрадив Путіна і зрадив Україну

На саміті ЄС, який 20-21 березня відбувався в Брюсселі, проти надання економічної допомоги Україні висловилася лише одна країна – Словаччина. Братислава не підтримала і санкцій проти Росії.

На думку словацького прем’єр-міністра Роберта Фіцо, Європейський Союз не має перебирати на себе відповідальності за українську економіку, оскільки українці повинні насамперед самі дати лад у своїй країні, й лише потім з ними можна домовлятися. "Словаччина, – сказав Фіцо, – не погодиться з безглуздими економічними санкціями на адресу Росії, бо вони завдадуть колосальної шкоди нашому господарству". Водночас словацький прем’єр звернувся з критикою на адресу Європейського Союзу, звинувативши його в тому, що він безпідставно "спокушав" Україну членством, а відтак і завинив глобальне явище, яке світ називає сьогодні українською кризою.

Любов до Росії

Відверто промосковська позиція Роберта Фіцо, який вдруге за час своєї політичної кар’єри обіймає посаду глави уряду, не заскочила оглядачів. Деякі з них уже згадали на політичний портрет Фіцо, написаний у квітні 2012-го (початок другого прем’єрства) відомим словацьким аналітиком, українцем з походження, Сергієм Хелемендиком. Останній широко цитував свого героя, і з-поміж наведеного читаємо й таке: "Сучасна Європа не стоїть перед вибором – дружити з Росією чи не дружити. Якщо Європа прагне й далі залишатися помітним гравцем на історичній сцені – а таких прагнень європейці не зреклися, – то вона мусить любити Росію, домовлятися з нею і з допомогою Росії зав’язувати союзницькі контакти з Китаєм та Індією, тобто всіляко сприяти втіленню в життя євроазійського проекту, який є єдиною альтернативою".

"Маленька Росія" чи європейська країна?

У 2012-2013 роках уряд Фіцо також не сприяв Києву у газових питаннях. Братислава ігнорувала наполегливі рекомендації Брюсселя дати "зелене світло" реверсним постачанням газу із Західної Європи до України. Згодом Словаччина отримала від "Газпрому" суттєву знижку на паливо.

А деякі інші оглядачі зазначають, що Словаччина за влади Роберта Фіцо почала скидатися на "маленьку Росію": так, як і в Росії великій, там запанувала одна партія, а саме фіцовський соціально-демократичний SMĚR. Словацька преса – і то не тільки бульварна – не раз висміювала Фіцо, який чисто по-путінськи грає на публіку, вдаючи із себе "вождя нації". А останніми днями ущипливі коментарі викликала й чисто путінська ротація "прем’єр-президент". Щоправда, Фіцо не має свого Медведєва, а відтак ротація має відбутися за принципом Фіцо-Фіцо. З президентськими виборами, друге коло яких призначено на кінець березня, частина аналітиків пов’язує й антиукраїнські філіппіки словацького прем’єра на брюссельському саміті. З одного боку, непевний переможець першого кола, сподівається, що його підтримає Москва, а з другого – купує прихильність виборців, запевняючи їх, що горою стоїть за національні інтереси.

"Словаки мають щастя, – писала напередодні брюссельського саміту чеська газета Lidové noviny, – бо обирають свого президента якраз у ті дні, коли вирішується доля України, коли кандидати мають довести, чи є вони демократичні державники, чи, навпаки, мюнхенські боягузи й політичні опортуністи. Чи спроможуться назвати агресію агресією, окупацію - окупацією, а окупанта - окупантом? Чи спроможуться на те, щоб Словаччина повелася так, як поводится Польща, абсолютно слушно наполягаючи на якнайтвердішій відповіді Заходу путінській Росії?

DW



Slovensko nedá Ukrajine žiadne peniaze, vyhlásil premiér

EÚ robí chybu, keď preberá ekonomické problémy Ukrajiny na svoje plecia, myslí si slovenský premiér Robert Fico.

 

Podľa jeho slov Bratislava nemôže podporovať „nezmyselné“ ekonomické sankcie voči Ruskej federácii, keďže by to „neuveriteľne vážne“ poškodilo hospodárstvo Slovenska. Kandidát na prezidenta taktiež poukázal na rôzne ekonomické vzťahy členských krajín s Moskvou, a tie sa teraz podľa neho tvária hrdinsky.

Fico však neváhal podotknúť, že EÚ zlyhala pri minuloročných rokovaniach s Kyjevom, „keď nebola schopná ju pritiahnuť k sebe“, čím je „do určitej miery“ zodpovedá za aktuálny stav v postsovietskej krajine. Podľa predsedu slovenskej vlády si Ukrajina musí urobiť poriadok doma a až potom očakávať peniaze a zahraničnú pomoc. Ako dodal v súvislosti s možným prerušením dodávok nerastných surovín z Ruska, „slovenské ekonomické záujmy sú pre mňa najdôležitejšie“.

„Robíme chybu v tom, že Európska únia začína preberať na svoje plecia zodpovednosť za ukrajinskú ekonomiku. A mýlime sa, keď si myslíme, že Ukrajina je pripravená urobiť si svoje domáce úlohy. Kyjev sa spolieha, že tak ako dlhoval veľké peniaze Ruskej federácii, teraz naberie pôžičky od EÚ a nebude ich musieť splácať,“ povedal premiér novinárom na palube vládneho špeciálu smerujúceho na summit do Bruselu.

Uviedol zároveň, že zo slovenského rozpočtu žiadne peniaze na Ukrajinu nepôjdu. „Ak EÚ má svoje vlastné rezervy, môže (dávať), ale my sa nebudeme zbierať,“ povedal Fico. V súvislosti so silnou medzinárodnou kritikou Ruska a hrozbami sankcií poukázal na prípad Kosova, kde podľa neho bolo rovnako porušené medzinárodné právo ako aj na Kryme. „Nech nečakajú, že im padnú pečené kurčatá z neba,“ odkázal do Kyjeva slovenský premiér, podľa ktorého musí Ukrajina v prvom rade urobiť tvrdé rozhodnutia, aké po roku 1989 spravilo aj Slovensko.

22 березня 2014р.

Теги: Словаччина, Фіцо, Путін, Росія

Коментарі

966 2014-04-01 / 11:17:09
Коли відкликали посла? Якого числа? Я коли відкликала Росія свого посла?

патріот 2014-03-31 / 20:32:45
Іштван, ти або не поінформований, або провокатор. Або і те, і друге. Україна ввела багато санцій проти Росії - зупинено багатомільйонну співпрацю в оборонній сфері, відкликано посла з Росії, порушено кримінальні справи проти російських чиновників і т.д. Тому не провокуй

Istvan 2014-03-31 / 20:02:28
Украина сама не вводит никакие санкций против России, но от других стран требует этого...

Ференц-словак 2014-03-30 / 10:22:43
Новым президентом Словакии избран беспартийный предприниматель Андрей Киска За Андрея Киску во втором туре выборов, прошедшем в субботу, проголосовали 59,4% избирателей. Второй кандидат - премьер-министр Роберт Фицо - набрал 40,6% голосов. Роберт Фицо уже поздравил Андрея Киску с победой. Ранее Фицо заявлял, что в случае поражения на выборах он навсегда уйдет из политики. Вопрос предательства этого микродиктатора исчерпан. Надеюсь.

біолог 2014-03-29 / 21:32:24
Вся європейська принциповість грунтується на меркантильності. Згадайте,банально,текст договору про асоціацію України з ЄС. Словакія просто не хоче влазити в чужу війну. Чому всі санкції ЄС такі дрібні? Вони просто реально не хочуть сваритися з Росією.

БАМчик 2014-03-29 / 20:52:05
ілюзій щодо Європи -жодних ! Історія знаєте навчила ...
чого вартий будапештський договір...

БАМчик 2014-03-29 / 20:38:10
ми говоримо про різні речі , ви про меркантильність , я ж про принципіальність.

біолог 2014-03-29 / 19:32:09
Шановний БАМчик, нам абсолютно ніхто нічого не винен. Я не розумію, як можна наївно думати, що всі країни будуть заради України зі шкіри дертися. Всі санкції, які запроваджуються, або якими лякають Росію, вигідні країнам які їх застосовують. Не мисліть вузько.

БАМчик 2014-03-29 / 16:16:40
і якби в нас була принципова влада то звела б стосунки з словакією до мінімуму. Вигребемо без неї, це точно

БАМчик 2014-03-29 / 16:11:39
чоловіче(біологе) не мели всяку ахінею ! наша країна зазнала агресії, і цього достатньо щоб сраний фіцо це засудив

біолог 2014-03-28 / 11:37:11
Фіцо працює на благо в першу чергу своєї країни. Якщо він бачить, що Словакії вигідніше підтримати Росію, то він буде її підтримувати. Він абсолютно нічого не винен Україні, так чому ж йому працювати "в ущерб" своїй країні, і підтримувати якусь чужу йому, хай навіть сосідську, країну. В ЄС уже багато хто починає говорити про те, що не хоче, щоб його податки йшли на підняття економіки країни, яка навіть не входить до ЄС. І ще взагалі не відомо, чи буде якесь протистояння між Росією і ЄС. Нам самим треба працювати і вигрібатись з тієї клоаки, в яку ми потрапили, а не надіятись на ЄС, США, чи якусь Зімбабве.

сорри 2014-03-27 / 11:30:09
Все правильно. Треба руйнувати стереотипи, що словаки - наші друзі і підтримують нас на шляху до Європи

Бомба 2014-03-26 / 07:56:25
Треба було лишити словакам атомної бомби під носом, а не схилятмсь до Будапештського меморандуму, який Расея стоптала грязними чоботами,тоді б вони говорили мало суть по іншому.

Микола Сідак 2014-03-25 / 22:53:06
Я та моя сімя підтримуємо Фіца - він нам дав роботу і він наш наставник, він не зрадник, а лишень думає за всіх хороших друтарів

комент 2014-03-25 / 22:18:01
правильно - словаки думают о себе ,а не о украинцах и говорят об єтом...а Европа говорит одно , а делает другое

коля 2014-03-25 / 17:27:54
читаю и удивляюсь тупости людей которые пишут всякую. ерунду .. как не стыдно... Словаки молодцы

то upd 2014-03-25 / 13:02:53
А того, що чехам невигідно було мати збройне виробництво у Словаччині після того, як "великий гуманіст" та писака Гавел оголосив згорнення вироби танків тощо. Природньо, це місце на ринку миттєво зайняли інші країни...Якщо порахуєте, скільки людей працювало в Дубніці, Детві та Мартині, будете мати представу, скільки людей лишилося праці. Причин було багато, але Словаччина успішно вирішує всі проблеми на розділ від усіх сусідів.

БАМчик 2014-03-25 / 07:50:40
так що люди це не новина. навіть румуни інколи проявляють якусь принциповість щодо расії

БАМчик 2014-03-25 / 07:46:25
вже 23-роки Словаччина веде недружню а іноді і зрадницьку політику щодо України .

Угорец 2014-03-25 / 00:56:44


З цією рекламою - на російські сайти. Коментар видалено. Автору - попередження. Адмін


НОВИНИ: Різне

10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
» Всі новини