Угорщина обіцяє інвестувати в соціальну сферу Закарпаття мільйон доларів (ВІДЕО)

Керівництво МЗС Угорщини та облради підписали угоду

Угорщина обіцяє інвестувати в соціальну сферу Закарпаття мільйон доларів (ВІДЕО)

На Закарпатті з робочим візитом перебуває Державний секретар Міністерства закордонних справ Угорщини Жолт Неймет. Супроводжують його Посол Угорщини в Україні Мігаль Баєр, заступник Держсекретаря з питань  Міністерства державного управління та юстиції Угорщини Жужанна Репаш, Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, Генконсул Угорщини в Берегові Іштван Тот та ін.

Головна мета візиту – зустріч і проведення перемовин з керівництвом області щодо ситуації України та краї зокрема. Також йшлося про готовність практичної підтримки  в  рамках  угоди між Закарпатською облрадою та МЗС Угорщини.

Високоповажного гостя Жолта Неймета зустрів голова обласної ради Іван Балога.  Звертаючись до представників української сторони, Держсекретар Угорщини висловив солідарність своєї держави   з Україною, наголосивши, що  Україна має право стати повноцінним членом європейської спільноти і Угорщина готова в цьому питанні, як і в будь-яких інших питаннях, підкласти своє дружнє плече. Водночас підкреслив, що Угорщина, як і вся європейська спільнота,  глибоко стурбовані агресією Росії. «Ми - за суверенітет і неподільність України. Оскільки є очевидним, що військові дії Росії не тільки порушують міжнародні правові норми, але й створюють небезпечний прецедент у новій Європі. ЄС має відповідно реагувати на цей вияв агресії і прискорити долучення України до європейської спільноти. Водночас Угорщина виступає за введення безвізового режиму для українців. Майдан переможе лише тоді, коли в країні буде встановлена демократія. Лише тоді ваша революція досягне мети. Європа – це не матеріальні блага, це – стандарти життя », - наголосив він.

Іван Балога зі свого боку щиро подякував керівництву Угорщини, Міністерству закордонних справ, особисто парламентському Державному секретарю МЗС Угорщини, за ту фінансову  і гуманітарну допомогу, яка надається територіальним  громадам Закарпаття,  що безперечно цементує  взаємоповагу між  Україною та  Угорщиною. «Своїм візитом Ви підтверджуєте незмінність своєї позиції стосовно підтримки євроінтеграційного курсу України та підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС, тим самим підтримуєте наш народ у такий важкий час та засвідчуєте свою близькість та солідарність із нами. Нині ми потребуємо підтримки Європи і євроатлантичних структур. Україна втратила громадян на Майдані, від нас нахабно забирають Крим, тому в цій ситуація ЄС мав би діяти на випередження щодо підтримки нашої країни», - наголосив Іван Балога.

Опісля зустрічі сторони підписали додаток до угоди про співробітництво між МЗС Угорщини та Закарпатською обласною радою.

Перший проект співпраці МЗС Угорщини та Закарпатської облради стартував у березні 2012 року. У рамках цієї  угоди  протягом 2012-2013 років спільними  зусиллями було реалізовано 56 проектів з енергозбереження, ремонту та  реконструкції  установ  соціальної сфери – вузів, шкіл, дошкільних установ, будинків  культури. Тоді Угорщина інвестувала мільйон доларів.

Вже  у грудні минулого року  голова Закарпатської обласної ради Іван Балога в Будапешті підписав угоду з Держсекретарем МЗС Угорщини Жолтом Нейметом  про співпрацю у виконанні проектів розвитку, що здійснюються у рамках Східного партнерства.   Згідно угодою сторони визначають проекти розвитку та беруть на себе їх фінансування на паритетній основі, а також визначають діапазон співпраці. Йдеться про надання фінансової допомоги на їх виконання у сумі півмільйона доларів США з угорської сторони. До березня сторони мали узгодити перелік об’єктів, в які будуть залучені інвестиції.

Сьогодні цей додаток  високоповажний гість Жолт Немет та голова облради Іван Балога узгодили та підписали. При цьому Держсекретар повідомив, що уряд Угорщини збільшить фінансову допомогу до мільйона доларів. Угоду підписав і представник «Благодійного фонду Закарпатського угорського педагогічного інституту», перший заступник голови облради Василь Брензович.

Після цього Державний секретар, відповідно до програми перебування на Закарпатті, має відвідати Мукачево,  де заплановано  покладання квітів до пам’ятника жертвам  Першої світової війни.

У планах Держсекретаря  й відвідини Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Прес-служба Закарпатської облради

19 березня 2014р.

Теги:

Коментарі

УГОРЕЦЬ 2014-03-20 / 12:40:59
а результат 0

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини