Клубні працівники Закарпаття на семінарі в свалявському Сускові навчалися популяризувати народні промисли і культурно-історичну спадщину

У Сусківському будинку культури, який славиться відмінною роботою з використання народного фольклору, традицій, звичаїв та обрядів, відбувся районний семінар клубних працівників. Розглянуто питання „Про завдання закладів культури з популяризації народознавства та краєзнавства", „Про співпрацю клубів з різними громадськими організаціями й товариствами з вивчення і пропаганди культурно-історичної спадщини краю", „Про організацію відзначення ювілейних дат будителів-просвітителів краю, видатних людей району", „Про розвиток народних промислів, ремесел, декоративно-прикладного мистецтва, організацію виставок робіт місцевих художників, майстрів народної творчості".

З даних питань виступали від РБК директор В. Плоскіна, провідний методист М.Зубченко, методисти К. Туряниця, С.Дербаль, Т.Зізда, директори БК Голубиного - О.Фізер, Росошів - Є.Катринець та Сускова - Е.Попович.

На закінчення семінару аматори художньої самодіяльності Сускова виступили з цікавим концертом. Зокрема, вирізнялися репертуарами та виконавською майстерністю вокальний ансамбль (художній керівник С. Лофинець) та дует Емми Попович і Світлани Лофинець, які подарували глядачам ряд прекрасних закарпатських народних пісень. Грамотно акомпанувала колективам Людмила Русин, а Аделіна Миса натхненно читала поезію.

Багато років при БК Сускова працює фольклорний колектив, який має в репертуарі твори „Сусківські вечорниці", „На Андрія погадаю", „Старовинне сусківське весілля" та „Сучасне весілля". Фрагмент останнього було показано учасникам семінару.

Присутні тепло аплодували аматорам сцени, а також схвально відгукувались про роботу керівника цього фольклорного колективу, директора БК Емми Іванівни Попович. Вона сама любить народну творчість і прищеплює це почуття односельцям, які залюбки ходять на заняття колективів художньої самодіяльності, в тому числі й фольклорного.

Серед найактивніших Тетяна Бурч, ДіанагДзямко, Маріанна Дочинець, Ніна Черепанич, Марина Дзямко, Аліна Дзямко, Тетяна Бендас та Аделіна Миса.

Після перегляду концертної програми відбулось жваве обговорення діяльності клубних закладів району, аналізувалась, зокрема, робота культпрацівників за темою семінару. З цього приводу виступала й завідуюча клубним відділом обласного центру народної творчості Галина Петрівна Сидорець, яка дала гарну оцінку доробкам багатьох клубних закладів району з популяризації народознавства та краєзнавства, використання народного фольклору, традицій, звичаїв та обрядів і закликала інших, в кого менш помітні такі результати, працювати краще.
Магдалина Зубченко, провідний методист Сусківського РБК
20 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

РОМЕО 2011-04-24 / 17:13:00
НАШІ НАЙ КРАЩІ !!!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини