Закарпатська ОДА: Виїзні колегії у районах стануть традиційними

У четвер, 16 серпня, під головуванням голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші відбулося виїзне засідання колегії облдержадміністрації, в якому взяли участь голова облради Михайло Кічковський, начальники структурних підрозділів ОДА, керівництво Перечинської райдержадміністрації, голови сільрад. Основну увагу приділили соціально-економічному розвитку району за І півріччя та перспективам розвитку регіону.

Герб Перечина 1823 року
Герб Перечина 1823 року
У загальнообласному рейтингу Перечинщина посідає 4 місце. Це значно краще попередніх періодів, коли у 2006 році район був 17-им, а за підсумками І кварталу 2007 року – 14-м. Аналіз 44-х показників цієї оцінки показав, що в І півріччі 2007 року досягнуто позитивну динаміку порівняно з І півріччям 2006 року за 29 показниками, а погіршилися показники за 12-ма позиціями. Безперечним позитивом є те, що район знаходиться на 2 місці в області за темпами зростання заробітної плати та темпами скорочення заборгованості з її виплати, на 3 місці за рівнем оплати спожитої електроенергії та темпами зростання інвестицій у житлове будівництво. Зокрема зазначалося, що у порівнянні з минулим роком обсяги промислового виробництва за І півріччя цього року зросли на 30,3%. Обсяги реалізації промислової продукції становлять 77,6 млн. грн. Покращується фінансове становище суб’єктів господарювання. Зросли і надходження до бюджетів усіх рівнів.

Проте на колегії зосередили увагу саме на проблемах господарювання і невикористаних резервах.

Скажімо, малий і середній бізнес — непогане джерело наповнення бюджету. Над їх створенням районній владі треба попрацювати.

Або інше джерело наповнення бюджету: при наявності в районі шести родовищ мінеральних вод — жодне з них не розробляється. У районі також є вісім родовищ твердих корисних копалин, серед яких два унікальні родовища ртуті. Проте тільки два суб"єкти підприємницької діяльності отримали ліцензії на розвідку та експлуатацію родовищ корисних копалин. Це свідчить про те, що в районі відсутня чітка програма використання мінерально-сировинного потенціалу. Подальший його розвиток потребує невідкладних заходів із залучення інвестицій в добувну і рекреаційну галузі.

Чільну увагу на колегії приділили і соціальним ініціативам Президента України. Голова облдержадміністрації вкотре наголосив, що ініціативи Президента спрямовані на поліпшення соціального захисту пенсіонерів та інвалідів, багатодітних родин, дітей-сиріт, військових, медиків, науковців і педагогів, працівників культури. Це не порожні лозунги-обіцянки. За кожною ініціативою – продумана система, підкріплена фінансовими й економічними розрахунками. На підтвердження його слів Роман Жуковський, заступник начальника Головної служби соціально-економічного розвитку, керівник департаменту макроекономіки та фінансового сектору Секретаріату Президента України, який взяв участь у засіданні колегії, навів аргументи, що підтверджують реальність запропонованих ініціатив.

У соціальній сфері області робиться дуже багато. Загалом упродовж останніх півтора року на зміцнення матеріальної бази об’єктів соціальної сфери за рахунок бюджетів усіх рівнів в області спрямовуються значні кошти. Так, у 2006 році з державного бюджету отримано 38,4 мільйона гривень субвенцій, з обласного бюджету – понад 5,2 мільйона, а також з районних, міських бюджетів розвитку – більше 119 мільйонів гривень. Це вагомий фінансовий ресурс. Тільки в освітній галузі нині за рахунок різних джерел фінансування будуються 10 загальноосвітніх шкіл, з яких 9 – у сільській місцевості. До 1 вересня планується ввести в експлуатацію 4 школи у віддалених гірських селах. У 2007 році за рахунок коштів обласного бюджету закуплено і вже передано школам 9 автобусів на суму 1,6 мільйона гривень (у 2006р. – 8 автобусів). Отримали шкільний автобус і перечинці. Сучасними комп’ютерними комплексами вже забезпечено всі загальноосвітні школи І-ІІІ ступенів. Триває комп’ютеризація шкіл І-ІІ ступенів, підключення навчальних закладів до мережі Інтернет.

Значні зміни за останні два роки відбуваються у крайовій медицині, фінансування якої в порівнянні з 2005 роком зросло на 73 відсотки. Що найважливіше, фінансуються вже не тільки захищені статті, але виділяють значні кошти і на зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я. На проведення ремонтів затрачено 23 мільйони гривень, на придбання обладнання – понад 25 мільйонів. Відповідно на цей рік передбачено на проведення капітальних ремонтів 23,6 мільйона гривень і 16 мільйонів – на придбання обладнання. Проводяться ремонтні роботи і в Перечинській центральній районній лікарні. У 2005 році з обласного бюджету на ремонт покрівлі терапевтичного корпусу лікарні виділено 365 тисяч гривень, у 2006 році на капітальний ремонт внутрішньоканалізаційної мережі – 70,8 тисячі. Цього року вже освоєно 300 тисяч гривень, виділених з обласного бюджету на реконструкцію першого поверху хірургічного корпусу.

Зараз активно проводиться реконструкція та капітальні ремонти майже в усіх закладах обласного підпорядкування, зокрема в обласній інфекційній лікарні, обласному онкологічному диспансері, ОТМО “Фтизіатрія”, обласному пульмонологічному санаторії “Малятко”. За рахунок видатків державного бюджету продовжується будівництво 2-ї черги обласного кардіодиспансеру, хірургічного корпусу обласної клінічної лікарні, пологового відділення Рахівської районної лікарні.

Значні асигнування йдуть і на культуру, газифікацію населених пунктів тощо.
— Соціальні ініціативи Президента України нам під силу реалізувати. І кошти для цього є. Треба тільки бачити резерви і чітко організовувати роботу, — підкреслив Олег Олодарович.

Виїзні засідання колегії облдержадміністрації відбудуться у всіх районах області. Практика підтверджує їхню ефективність і дієвість. Перед засіданнями в населених пунктах районів працюють керівники основних структурних підрозділів адміністрації, що дозволяє не тільки вивчити досвід у роботі районної ланки, а й головне — виявити проблемні питання і намітити перспективи розвитку кожного населеного пункту.
Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
17 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини