Мукачево вшанувало пророка Т. Шевченка у його 200-літній ювілей (ФОТО)

Недільне передобіддя з ясним сонцем і холодним весняним вітром зібрало на площі перед Мукачівським державним університетом, де стоїть погруддя Кобзареві, сотні мукачівців і, що головне, багато молоді. Вони прийшли на відзначення 200-річчя з Дня народження генія українського народу Тараса Григоровича Шевченко. Переважна більшість була з корзинами квітів, червоними гвоздиками.

Мукачево вшанувало пророка Т. Шевченка у його 200-літній ювілей (ФОТО)

У вітальному слові до громади міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл, зокрема, відзначив, що поетична спадщина Кобзаря –  це 240 творів, живописна – 1200 робіт.  Т.Г. Шевченку встановлено пам’ятники у 35 країнах світу. У травні 1965 року у Вашингтоні було відкрито пам’ятник Великому Кобзареві. На відкритті були присутні чотири президенти США: Г.Трумен, Д.Айзенхауер, Дж. Кеннеді, Л.Джонсон. 

Голова міського Товариства «Просвіта» ім. Т.Г.Шевченка, Почесний громадянин Мукачева Василь Софілканич проголосив: «Ми щиро захоплюємося високим образом Кобзаря, його громадянською принциповістю і моральною чистотою, відданістю правді и свободі. Український народ впізнає себе в творчості й долі Шевченка, свою історію, долю, славу й покликання і цим національно самостверджується, духовно очищується, морально змінюється. Шевченко виступає сьогодні духовим будівничим нашої держави. Він росте й розвивається в часі, історії, і нам ще йти і йти до його осягнення. Ми на вічному шляху до Шевченка. Серед тих визначних діячів, чиї серця, помисли, талант спрямовані на служіння народові,чия душа сповнена високої любові до Батьківщини, Шевченко по праву займає почесне місце, бо з таким вогнем у душі захищав свободу і незалежність Вітчизни, честь і гідність народу. Безсмертне ім’я великого українського поета і художника Т. Г. Шевченка відоме скрізь як ім’я людини, що віддала своє життя боротьбі за свободу українського народу. Своєю творчістю Т. Г. Шевченко відкрив нову епоху в українській літературі, створив чудові зразки поезії, які могутньо зазвучали над світом як гнівне звинувачення царизмові, як пристрасний заклик до активної боротьби за кращу долю. Натхненні поетичні твори Тараса Шевченка – неоціненний скарб світової літератури – стали надбанням широких народних мас».  І наступна пісенна подяка: змішаний хор «Відгомін» виконує пісню «Садок вишневий коло хати».

Проникливо прочитала власного вірша-посвяту Кобзареві член літературного об’єднання «Рідне слово» та громадської організації «Союз українок», поетеса Юзефа Комарницька. За нею перед погруддям Тарасу Шевченку власного вірша декламувала восьмикласниця, учениця 2-ої школи ім. Т.Г.Шевченка Ангеліна Лашкай. 

Відтак, учасники мітингу пам’яті поклали до погруддя Кобзареві корзини з квітами, букети гвоздик.

Того ж дня в обласному російському драмтеатрі відбулися урочистості з нагоди 200-річного ювілею Т.Г.Шевченка. З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл. Опісля глава міста вручив громадським активістам Мукачева Почесні грамоти, Грамоти та Подяки міськвиконкому. Величний концерт подарували кращі мистецькі колективи міста та виконавці.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Микола Рішко для Закарпаття онлайн

11 березня 2014р.

Теги: пророк, Шевченко, ювілей, Мукачево

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини