„Нашій Україні” в Ужгородській міськраді вже набридло „дружити” з БЮТом, зайнятим виключно владним коритом

ЗАЯВА
депутатської фракції „Наша Україна” в Ужгородській міськраді V скликання

„Нашій Україні” в Ужгородській міськраді вже набридло „дружити” з БЮТом, зайнятим виключно владним коритомНе зважаючи на всі зусилля депутатської фракції „Наша Україна” і депутатів від Громадянської партії „Пора” та Соціалістичної партії України по створенню демократичної коаліції в Ужгородській міській раді V скликання нині в представницькій гілці ужгородської влади відбувається структуризація депутатської більшості на принципово іншій основі. І проблема полягає не стільки в партійних засадах більшості, яку фактично сформували депутати трьох політичних сил – Блоку Юлії Тимошенко, Партії регіонів України та Блоку Литвина, скільки в тих основоположних принципах, які покладені в фундамент цього об’єднання.

Принципово важливим додатком до проекту договору про створення демократичної коаліції, що його депутати від „Нашої України”, „Пори” і СПУ ще 9 травня подали на розгляд представників Блоку Юлії Тимошенко, був „Меморандум прозорості дій Ужгородської міської ради”. Реалізація його положень дала б можливість створити в Ужгороді якісно нову владу, зорієнтовану на роботу в інтересах всієї міської громади, а не кількох десятків осіб, наділених депутатськими мандатами чи посвідченнями представників виконавчих структур міськради. При цьому, що важливо, заради реалізації цієї мети фракція „Наша Україна” на кінцевій стадії переговорів з БЮТом відмовилася навіть від свого, обґрунтованого результатами виборів, права очолити одну з провідних комісій міськради – з питань бюджету чи „земельну”, однозначно підтверджуючи свою підтримку претензій БЮТ ще й на посаду секретаря міськради.

Але навіть за таких умов Блок Юлії Тимошенко, основу якого в Ужгородській міськраді становлять депутати-бізнесмени, відмовився від підписання коаліційного договору з „Нашою Україною”, „Порою” та СПУ, віддавши перевагу блокуванню з Партією Регіонів та Блоком Литвина. І, як стало зрозуміло з наступного розвитку подій, причиною цього стало прагнення бізнесової більшості фракції БЮТ в міськраді до максимальної монополізації владних і матеріальних ресурсів обласного центру, її небажання і нездатність працювати в умовах відкритості влади, її підконтрольності міській громаді Ужгорода.

Доказів цьому більш, аніж достатньо. Насамперед, виторговуючи додаткові місця в структурах виконавчої влади, саме БЮТ, всупереч домовленостям з „Нашою Україною” та іншими політичними силами, посприяв прийняттю Регламенту роботи Ужгородської міської ради V скликання в редакції виконавчої влади, тобто у варіанті, що порушив баланс двох гілок ужгородської влади – представницької та виконавчої – на користь останньої. Іншою ціною зради БЮТу стало позбавлення „Нашої України” права представництва у складі виконавчого комітету, тобто позбавлення її права контролю за діяльністю виконавчої влади.

Таким чином, якщо в попередніх скликаннях Ужгородської міськради більша частина депутатського корпусу, заради отримання пільгового доступу до суспільних ресурсів, лише добровільно зливалася з виконавчою владою, то тепер, завдяки недалекоглядності і меркантильності бізнесменів від БЮТ, Ужгород, всупереч очікуванням ужгородців, отримав варіант влади, значно неконтрольованіший за всі попередні.

Те, що такі дії фракції БЮТ у міськраді не були результатом випадку чи депутатської недосвідченості, остаточно і недвозначно підтвердило перше засідання постійної депутатської комісії з питань землекористування, оренди та приватизації землі, архітектури та містобудування, яке відбулося 13 червня. Не набравши на ньому необхідної кількості голосів для того, аби остаточно закріпити за коаліцією БЮТ і Партії регіонів право безконтрольного розпоряджання земельними ресурсами Ужгорода, голова цієї комісії Степан Шолтес (БЮТ) через п’ятнадцять хвилин по його завершенні зібрав інше „засідання” , вже без депутатів „Нашої України” та „Пори”, на якому заступником голови цієї комісії „одноголосно” було обрано представника Партії Регіонів Наталію Грузіну, а секретарем (так само „одноголосно”) – бізнесмена-бютівця Павла Маєрчика.

Результати такої поспішної одноголосності не забарилися: вже за кілька днів Ужгородом почала „гуляти” інформація про корупційні „тарифи” за пільгове право отримання земельних ділянок.

Тому, аби не допустити ситуації з масовим безконтрольним розбазарюванням ужгородської землі, як це вже було в міськраді попередніх скликань, і не маючи іншого способу вплинути на ситуацію фракція „Наша Україна” в Ужгородській міськраді змушена переглянути свою позицію щодо членства в постійних депутатських комісіях. А тому прийняла рішення повним складом, НЕ ПРЕТЕНДУЮЧИ НА ЖОДНУ З КЕРІВНИХ ПОСАД, увійти до складу комісії з питань землекористування, оренди та приватизації землі, архітектури та містобудування. Оскільки жоден з представників інших політичних сил, представлених у міськраді, окрім двох депутатів „Нашої України”, не зголосився на роботу в комісії з питань освіти (мінімальна кількість членів комісії – 5), „Наша Україна” вимушена покинути і цю надзвичайно важливу, на наш погляд, комісію, пропонуючи, як варіант, передати її повноваження в будь-яку з інших постійних депутатських комісій.

Більше того, в зв’язку з неконструктивною, недалекоглядною, жорстко прагматичною і недружньою позицією, що її зайняла в міськраді фракція БЮТ, ми вважаємо за потрібне переглянути своє ставлення до цієї політичної сили, яку ужгородська „Наша Україна” досі щиро вважала своїм політичним партнером.

Ми заявляємо, що вся відповідальність за стан справ, що склався в Ужгородській міськраді, лягає передусім на фракцію Блоку Юлії Тимошенко як переможця виборів до Ужгородської міськради, а також її партнерів по неформальній коаліції. Маючи можливість створити коаліцію в міськраді на справді демократичних засадах, представники БЮТ, натомість, обрали варіант блокування заради зиску, цинічно знехтувавши при цьому як загальними демократичними принципами, так і інтересами міської громади Ужгорода.

„Наша Україна” не буде простим спостерігачем такої ситуації. І тим більше не братиме участь в процесах подальшого розкрадання Ужгорода. Наша мета залишається незмінною: розбудова такого варіанту влади, коли вона працюватиме не виключно на саму себе, а на весь Ужгород, усіх ужгородців.
19 червня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини