«Добро завжди перемагає зло. Знаю із власного досвіду», — виноградівська письменниця Світлана Кедик

Нещодавно у Виноградові вкотре відбувся мітинг на підтримку масових протестів у Києві. Виходити на місцеву площу на знак солідарності з мітингувальниками виноградівці планують кожного вечора о 18-й годині. Перший мітинг відбувся місяць тому – після жорстокого розгону студентів у Києві. Організували акцію люди, далекі від політики — виноградівська письменниця Світлана Кедик та журналіст Олександр Костьо.

«Добро завжди перемагає зло. Знаю із власного досвіду», — виноградівська письменниця Світлана Кедик

«Ідея провести свою акцію протесту виникла в суботу ввечері, 30 листопада, — розповідає Світлана Кедик. – Я уважно слідкувала за подіями, як і більшість моїх друзів, і була шокована звірячим побиттям студентів. І от разом з Олександром Костьом ми вирішили зорганізувати свій мітинг у Виноградові. Буквально за кілька годин зібрали друзів у Фейсбуці, інших соціальних мережах. І вийшли на першу акцію протесту.

Наскільки ефективними є мітинги як засіб впливу на владу?

— Мітинги дають можливість продемонструвати, що у суспільстві щось відбувається «не так» і що з цим «не так» треба щось робити. Якщо спочатку нас було лише 200—300 людей, то останнього разу до протестів приєдналося до 1000 небайдужих. Зараз, окрім мітингів, ми пробуємо використовувати й інші методи впливу. Наприклад, минулої п’ятниці разом з іншими активістами прийшли на сесію міськради. І нам вдалося переконати місцевих депутатів прийняти резолюцію, в якій засуджувалися дії влади та «Беркута», закликалося повернення до Конституції 2004 року. Думаю, треба випробовувати всі законні методи.

Як ставляться до масових протестів у самому Виноградові?

— Багато хто навіть серед моїх знайомих старається робити вигляд, ніби в Україні нічого не відбувається. Я не розумію, як можна спокійно дивитися новини і не реагувати на них? Коли б’ють і знущаються з дітей і жінок, коли людей роздягають догола на морозі?..

— У тому, що маємо нині таку жахливу ситуцію, винні у першу чергу і самі люди, — приєднується до розмови Олександр Костьо. — Бо куди не глянь – дороги, медицина, освіта – у нас всюди катастрофа. Але ж люди самі до цього «довели». Ми звикли один раз на 5 років піти на вибори, і на цьому наше зацікавлення владою, питанням, куди йдуть наші з вами гроші, закінчується. А нам у цій країні жити. Тому людям потрібно вчитися контролювати органи влади, самим брати участь у покращенні свого життя.

Пані Світлатно, у Виноградові ви відомі передусім як організатор творчих вечорів…

— Нині я згадую те, чим була зайнята рівно рік тому. Приблизно десь в такий час з жовтня по лютий ми почали організовувати літературні вечори, виставки, зібрання. Спочатку це був гурток «Красне слово», організований за участі районної бібліотеки.. Згодом вдалося зконтактувати з художником Валентиною Костьо, а потім були інші вечори, видання книги, альманаху. Це був дуже насичений і світлий період. Вдавалося організовувати так звані літературні посиденьки, де збиралася місцева творча молодь, інтелігенція. А от зараз, на противагу тому періоду, маємо жахливий час.

Як вважаєте, чому люди вийшли на вулиці?

— Справа вже далеко не в тому, вступить Україна до ЄС чи ні, — каже Валентина Костьо. — Люди вийшли на вулиці не за ту умовну «трійку політиків», вони вимагають зміни усієї системи. За весь час назбиралося дуже багато «претензій» до влади, які нині неможливо вирішити правовим шляхом. Наприклад, не заплатиш 20 гривень у лікарні медсестрі, ніхто не зверне на тебе увагу. Чергу з кількох десятків людей на півдня затримує один чиновник, аби «набити собі ціну». Розповім хоча б таку побутову ситуацію – недавно оформлювала закордонний паспорт. За документ довелося викласти 570 гривень, хоча за законом (і це нещодавно підтвердив Верховний суд України) ця послуга коштує 170 гривень. Проте спробуй довести, що це так. Саме ця безвихідь, неможливість хоч якось відстояти власні права довела людей до масових протестів.

Чим завершиться нинішня складна ситуація, на вашу думку?

— Однозначно, перемогою добра над злом. За своє життя я неодноразово переконувалася в тому, що добро перемагає завжди, у всіх, навіть найбезнадійніших ситуаціях. Тому я не сумніваюся, що перемога буде за народом.

Христина Горват, Новини Закарпаття

10 лютого 2014р.

Теги: Кудик, Майдан, Виноградів

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини