Археологічні знахідки УжНУ скоро стануть доступні загалу (ФОТО)

Минув вже рік як мешканці Ужгорода щонеділі пізнають власне місто за допомогою проекту «Відкриті екскурсії Ужгородом». Зустрічі на площі Театральній біля скульптури Миколайчика недільної обідньої пори, де починається чергова екскурсія, стали традиційними і для гостей міста, які цікавляться його історією. Велику кількість цікавих зібрала тематична екскурсія “Ужгород музейний”, що пропонувала відвідати новостворений музей археології УжНУ.

Археологічні знахідки УжНУ скоро стануть доступні загалу (ФОТО)

Ведучи екскурсантів до музею, його завідувач Володимир Мойжес кілька разів кидав оком на чималеньку групу людей, що прямували за ним, і виказував стурбованість, чи помістяться всі в приміщенні. Експозиційно-конференційна  зала музею виявилася просторою для першого масового відвідувача, серед якого було кілька екскурсоводів з Мукачева та  істориків-любителів. Тож і не дивно, що розмова відразу почалася фахова.

Археологічний  музей ім. Едуарда Балагурі історичного факультету Ужгородського національного університету (така повна назва установи) створено наказом ректора у  2004 р. На початку минулого року він був реорганізований і  перенесений у нові приміщення на площі Народній, 3.  Крім експозиційно-конференційниої зали, яка знаходиться у колишньому читальному залі бібліотеки економічного факультету університету, до музею входять камеральна лабораторія та реставраційна майстерня. Головними напрямками діяльності музею є допомога в організації навчально-виховного процесу, науково-дослідна діяльність, комплектування музейних зібрань, експозиційна, фондова та пам’яткоохоронна діяльність.

Як розповів Володимир Мойжес, до минулого року музей взагалі не мав приміщення і весь матеріал, накопичений протягом десятиліть археологічними експедиціями університету, зберігався у лабораторії. Можливості його експонувати не було. Тепер завдяки зробленій навчально-експозиційній залі можна буде і експонати побачити, і навчання та конференції проводити. Зал ще недороблений повністю,  не всі експонати виставлені, але студенти тут вже побували.

В експозиції представлені  експонати різних епох, починаючи від  палеоліту аж до пізнього середньовіччя.   99 % предметів  були зібрані  після  1971 року, коли була створена науково-дослідницька група, де працювали Е. Балагурі, В.Котигорошко і І. Гранчак.  Під стелею в хронологічному порядку з 50-х років минулого століття і до сучасності розміщені фотографії з пам’яток, де проводилися археологічні розкопки на Закарпатті.

Перше дослідження пам’яток краю відноситься до  другої половину ХІХ ст.   і насамперед пов’язане з іменем історика, археолога і етнографа Тиводара Легоцького.  Він, починаючи з 1877 р., самостійно починає проводити археологічні розкопки, наприклад, відкрив і дослідив опідум-городище Галіш-Ловачка (Мукачево), це найсхідніше кельтське поселення. У  1907 р. вчений  створив музей історії в Мукачеві, зібравши найбільшу приватну колекцію археологічних знахідок на той час  в Австро-Угорщині (близько 7 тис. експонатів). Інші дослідники І половини ХХ ст., що заслуговують на увагу -  Й.Янкович і брати Зотлукали, які досліджувати і пам’ятки поховань. Поштовх у археологічному дослідженні краю розпочався після другої світової війни в 50-х роках, коли приїжджає на Закарпаття перший дипломований археолог Горнякович.  Далі естафету перейняв професор Е.Балагурі, який повернувся до Ужгороду після закінчення аспірантури і  почав працювати в університеті. Він вважається  засновником археологічної школи на Закарпатті. Детальніше ознайомитися  з археологами, які досліджували пам’ятки краю, можна у музеї, переглянувши їх  фотографії та  біографії.

Перша експозиція зали, що присвячена кам’яному віку Закарпаття, поки що остаточно не зібрана, але із вже виставлених  речей  палеоліту від 1 млн.  і до 12 тисяч років до н.е.  на увагу заслуговує зуб мамонта вагою більше 4 кг, вік якого приблизно 30 тисяч років. Знайдений він у Руському (присілок с. Ракошино) Мукачівського району. Ця знахідка засвідчує, що мамонти таки водилися в краї.  Одна із відомих  археологічних пам’яток –  Королево -  представлена 15 культурними хронологічними шарами і є однією з давніших пам’яток Центральної і Східної Європи взагалі.

Цікавим буде дізнатися, що саме кельти, що проникли на територію Закарпаття у 3 ст. до н.е., приносять до краю  гончарство, яке запозичили у греків, а також монети. До того часу грошей на Закарпатті не було. Знайдені  в  Галіш-Ловачці ливарні формочки для монет є  рідкісним явищем. Унікальним є і графітовий посуд, знайдений там же.  Він є дорогим і однозначної відповіді для чого його використовували поки що нема. Розписний посуд кельтів  на Закарпатті представлений всього двома фрагментами (Велика Бегень і Бахта).

Найбільш дослідженим в краї є городище Мала Копаня. З 1977 р. тут проходять щорічні археологічні розкопки. Із 5 га території тут вже розкопано  2,5. Тому і дивно, що найбільше знахідок саме з цього поселення. Із експонованих це: кухонний посуд характерний для даків (1 ст. до н.е. – 2 ст. н.е.), столовий посуд (імітація грецького), фотографії монет (одна із знайдених унікальна  і в науці проходить як тип Мала Копаня, ця монета більше ніде не відома, знайдено лише 3 такі), ритуальні речі, прикраси та предмети одягу: фібули -  англійські застібки-прикраси (фібула-заготівка, знайдена на Малій Копані,  свідчить, що там була ювелірна майстерня, а  фібула Словенске правно  відома лише 6 випадками знахідок у світі), скляні бусини  і скляні  фрагменти браслетів (у Малій Копані знайдено скломайстерню, що є дуже унікальним і рідкісним для варварського світу), сільськогосподарські знаряддя праці та ін.

Важливою знахідкою також є 120 гончарних печей в районі Лужанки (Астей) в Берегівському районі, що для варварського світу є колосальним. До прикладу, в Польщі знайдено 107 таких  печей, а на території Румунії - 213.

 

Оксана Яворська для Закарпаття онлайн. Фото автора

07 лютого 2014р.

Теги: археологія, музей

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини