УДО безпрецедентно посилює охорону Януковича

Управління державної охорони посилює охорону Віктора Януковича через акції протесту й навіть заборонить мати поруч із ним телефони, диктофони й відеокамери без спецдозволу.

Як пише "Комерсант-Україна", наказ УДО №35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування президента був зареєстрований у Мін’юсті 30 січня й позначений грифом "для службового користування".

Документ, оприлюднений у системі "Ліга:Закон", набуде чинності через 10 днів із моменту реєстрації.

У ньому йдеться, що місця, де тимчасово або постійно перебуває президент, вважаються "режимними територіями", оснащуються технічними засобами контролю безпеки й зв'язку, а також "повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним і радіаційним вимогам". 

В УДО пояснили, що це перша подібна інструкція. Вона була прийнята у зв'язку з "революційною" і "соціально нестабільною обстановкою в країні".

"Раніше ми користувалися нормами закону про державну охорону органів державної влади й посадових осіб, однак щоб спростити інструктаж співробітників, було вирішено підготувати окремий наказ", - розповіло газеті джерело в управлінні.

"Зараз охорона президента посилена. Це виражається, зокрема, у більш уважному огляді осіб, що допускаються до президента,особливо ретельному контролі документів, посиленій перевірці територій", - повідомив співрозмовник.

У документі говориться, що на режимну територію забороняється допуск осіб у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який "ображає людську гідність і суперечить суспільній моралі".

"Був випадок, коли на режимну територію намагався пройти чоловік із собакою. Ми повинні прогнозувати ситуацію. А раптом тварина когось вкусить або травмує? Йдеться про безпеку не тільки президента, але й інших осіб", - пояснив співрозмовник.

Згідно з наказом, у місця роботи й тимчасового перебування президента громадяни можуть входити з дозволу глави президентської адміністрації чи начальника служби безпеки президента.

До місць роботи глави держави забороняється приходити з мобільним телефон, приймально-передавальними, аудіо- и відеозаписувальними пристроями.

У місця тимчасового перебування президент, наприклад на автотрасах, забороняється проносити боєприпаси, зброю, радіаційні й легкозаймисті речовини, колючо-ріжучі предмети.  

Громадянам забороняється мати при собі портфелі, сумки, аудіо- і відеозаписувальне обладнання, мобільні телефони. Крім того, заборонені "речовини, які можуть бути використані для вчинення диверсій і терактів", а також предмети, "які викликають підозру". 

Перелік "підозрілих" предметів в УДО не уточнюють і говорять, що ступінь ризику співробітник охорони визначає самостійно.

"Наша людина, коли перебуває на службі, має вміти передбачити небезпеку, яка може критися в простих речах. Ви пам’ятаєте, як убили Степана Бандеру? Його отруїли несподіваним способом. Нам треба підозрювати все!", - сказав співрозмовник.

Робота журналістів у документі стоїть останнім пунктом: "Відвідування місць тимчасового перебування президента працівниками ЗМІ з фото-, аудіо- та відеотехнікою здійснюється за письмовим узгодженням із пред'явленням документів на постах охорони".

Директор Інституту медіа-права Тарас Шевченко прокоментував нововведення так: "Журналістів як не пускали до президента, так і не будуть пускати. Не було такого, щоб журналіст міг вільно підійти до глави держави й задати йому питання".

"Цим документом УДО готує правову базу для посилення охорони президента й виправдання своїх жорстких дій із забезпечення цієї охорони. Зараз усі силові структури так діють", - додав він. 

Колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький сказав, що розроблений УДО порядок порушує права людини. 

07 лютого 2014р.

Теги:

Коментарі

назар 2014-02-08 / 08:24:02
...тварюка оХАМіла...!

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини