Ходили по гроші в чужу хату, як у банк...

К'оли п'ятнадцятирічний юнак з села Білки Іршавського району приводив у хату трьох своїх однокласників та хизувався достатком у домі, то, мабуть, і припустити не міг, якими неприємностями обернуться для нього ці візити. Нічого поганого не подумали б про синових друзів і господарі оселі, адже всі хлопці - із заможних сімей, їхні родичі — відомі і поважані в селі люди. їхнім чадам, як мовиться, хіба що пташиного молока не вистачає.

Тож і юнак, і його батьки не приховували, де зберігають ключ від помешкання, ділилися своїми планами щодо проведення вихідних і т.д. Але саме безпечність та надмірна довірливість, як з'ясувалося пізніше, зіграли з людьми злий жарт.

Почалося все з того, що, повернувшись якось із церкви, господиня, до речі вчителька місцевої школи, вирішила заглянути у сховок на горищі, де зберігалася чимала сума грошей - близько вісімнадцяти тисяч гривень. Перераховуючи банкноти, жінка виявила відчутну недостачу. Маючи справу з підлітками і добре відаючи про усі "мінуси" так званого непростого підліткового віку, господиня відразу напустилася на сина: мовляв, зізнавайся, куди гроші подів? Хлопець, звісно, став відпиратися, божитися і клястися, що не причетний до крадіжки. Батьки, певно, недуже повірили, бо вирішили в міліцію не заявляти.

Того ж таки тижня жінка, яку чомусь мучили смутні передчуття, знову підг'ялася на горище, аби перерахувати гроші. І знову бракувало значної частини від попередньої суми. Оскільки двері помешкання після того, як господарі повернулися додому з роботи чи ще звідкись, були зачиненими на ключ і все у приміщенні лежало на своїх місцях, тобто ніщо не вказувало на візит не-прошених гостей, то потерпілі власники у черговий раз запідозрили в крадіжці свого неповнолітнього сина. Можна лише собі уявити, яка серйозна розмова відбулася того дня між хлопцем та його родичами. Однак юнак стояв на своєму - не брав і крапка. Та переконати батьків не зміг...

Тим часом злодійська «трійця», яка була в курсі всіх подій у цьому домі, відала про хибні підозри господарів і про те, що вони не зверталися у міліцію, вирішила забрати решту грошей. Щоправда, цього разу неповнолітнім зловмисникам довелося зробити на горищі своїх односельчан добрячий «шмон».

І тільки тоді, коли зникли всі заощадження, обкрадені наважилися написати заяву в правоохоронні органи. Щоб з'ясувати обставини злочину, на місце пригоди виїхала слідчо-оперативна група. Начальник ВКР Іршавського райвідділу міліції майор Володимир Івегеш та його колега оперуповноважений старший лейтенант Дмитро Антол разом з дільничним інспектором старшим лейтенантом міліції Богданом Поп'юрканичем визначили три напрями розслідування у цій справі.

Насамперед мали розмову із сином господарів: з'ясували коло його друзів, хто і коли бував у домі, що і кому той розповідав. Здійснили правоохоронці низку подвірних обходів, опитали ледь не всіх жителів села. А наостанок обійшли розважальні заклади, де найбільше полюбляла відпочивати сільська молодь. Вжиті заходи згодом дали бажані результати. Зокрема, з’ясувалося: найчастіше у будинку потерпілих бували три приятелі їхнього сина; хлопців бачили тут у дні, коли зникали гроші, а найголовніше, останній тиждень юнці просто-таки смітили грошима у місцевих «кабаках», на дискотеках та у гральних залах. До того ж один з підозрюваних напередодні хвалився перед однолітками своїми покупками - сучасним новеньким ноутбуком, двома «крутими» мобільними телефонами та музичним центром. Тож було прийнято рішення почергово запросити усіх трьох у райвідділ міліції.

Треба сказати, що неповнолітні зловмисники не відразу «розкололися». Скоріш за все, вони попередньо домовилися, що казатимуть. Однак деякі їхні показання не збігалися. Не змогли хлопці також логічно пояснити раптову появу такої суми грошей, яку вони за тиждень пустили на власні розваги. Так що довелося повідати працівникам міліції правду.

Нині підлітки перебувають на підписці про невиїзд. В одного з них вилучено придбану за поцуплені гроші апаратуру, «мобільники», комп'ютер — приблизно на суму сім з половиною тисяч гривень. Не виключено, що заможні батьки юних крадіїв відшкодують заподіяні їхніми чадами збитки односельцям. Але недобра слава про них у селі залишиться.
Ольга Стефанець, "Відомості міліції"
14 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 4
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 13
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини