Мукачево закликає до підтримки міста-побратими

Минулої суботи депутати Мукачівської міської ради зібрались на позачергову сесію, в порядку денному стояло одне питання: «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні». Відкриваючи засідання, міський голова Золтан Ленд’єл подякував депутатам, що зібрались обговорити це доленосне питання у вихідний день і відзначив, що сесію скликано на прохання громадської ради міста, яка провела зранку своє позачергове засідання з тим же порядком денним.

Мукачево закликає до підтримки міста-побратими

– Я гуманітарій за своїм світоглядом, але сьогодні бачу, що мирним шляхом цю проблему не вирішити, – сказав промовець. – І прошу, хай мешканці Мукачева не ототожнюють «Беркут» з мукачівською міліцією, Це не співставимо.

Відтак слово взяла голова громадської ради Марія Гомонай, яка сказала, що члени ради неодноразово звертались із листами з різних питань до Президента, Уряду, Верховної Ради, але від жодної інстанції відповіді не отримали, тому Громадська рада підготувала Звернення до міської ради Мукачева. Нагадала, як Віктор Янукович декларував: «Почую кожного», Що є насправді, бачить вся Україна. Депутат Іван Колядко запропонував доповнити пункт рішення сесії, де йдеться про припинення кримінального переслідування активістів Євромайданів, словами «і політичних в’язнів», а депутат Василь Швардак, колишній очільник міського осередку партії регіонів, повідомив під оплески присутніх, що написав заяву про вихід з партії і запропонував у свою чергу разом з листами до міст-побратимів на Заході, направити листа і до громади міста-побратима Харцизька Донецької області із засудження протистояння за політичними, національними, релігійними ознаками, що може призвести до розколу держави. І цю пропозицію депутати прийняли одноголосно. Депутат Михайло Лабош відзначив, що народний депутат від Мукачева Віктор Балога звертається з розумними пропозиціями щодо уникнення  загострення конфронтації, але його не чують ні в опозиції, ні у владі. Чому, приміром, Генеральний прокурор досі не дав оцінку антиконституційним законам, прийнятим 16 січня цього року? Своїми думками поділилися також депутати Євгенія Деркач та Олександр Переста.

Депутати Мукачівської міської ради ухвалили рішення підтримати пропозиції народного депутата України Віктора Балоги, які стосуються проведення позачергової сесії Верховної Ради України для вирішення нинішньої суспільно-політичної крили в Україні за наступних умов: – звільнення усіх затриманих активістів без будь-яких умов; – оголошення Президентом політичного рішення щодо припинення кримінального переслідування активістів і політичних в’язнів; – відправка Кабінету Міністрів у відставку за Указом Президента; – створення у Верховній Раді робочої групи з представників усіх фракцій та народних депутатів для узгодження порядку денного засідання Верховної Ради України, головним питанням якого має бути пакетне голосування за відміну всіх антидемократичних законів, прийнятих 16 січня 2014 року; – формування Верховною Радою разом з Президентом складу нового Кабінету Міністрів, призначеного виконувати свої повноваження до врегулювання політичної кризи.

З метою недопущення в майбутньому загострення суспільно-політичної ситуації в державі звернутись до Верховної Ради та Президента України вжити необхідні заходи для внесення змін в законодавство  та повернення до положень Конституції держави, яка прийнята в 2004 році.

Засудити будь-які прояви насильства, силового сценарію розвитку подій і вважати єдиним виходом із ситуації, що склалася, діалог, порозуміння та мирне врегулювання протистояння. Не допустити протистояння між Заходом та Сходом України

Доручити міському голові Золтану Ленд’єлу звернутися до міських голів міст-побратимів сусідніх європейських країн з прохання щодо клопотання ними перед урядами своїх держав вплинути на керівництво України по невідкладному мирному врегулюванню суспільно-політичної кризи в державі.

 

 

Микола Рішко, головний редактор газети «Мукачівська Ратуша» для Закарпаття онлайн

27 січня 2014р.

Теги: позачергова сесія, міста-побратими

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини