Буковими лісами Закарпаття зацікавилися в німецькому Бегрінгені

У рамках європейської територіальної програми співпраці Євросоюзу (INTERREG) за підтримки уряду німецької землі Тюрінгія нині розробляється міжнародний проект "Моніторинг кліматичних змін в національних парках з буковими лісами та включення цих проблем у навчальні програми".

Буковими лісами Закарпаття зацікавилися в німецькому БегрінгеніУ зв'язку з цим адміністрація німецького національного парку "Гайніх" провела 15—21 липня у місті Бегрінген робочу зустріч зацікавлених сторін з Німеччини, України, Словаччини та Польщі.
Побували там і делегація Карпатського біосферного заповідника та міський голова Рахова Ярослав Думин. Програма зустрічі передбачала знайомство з досвідом роботи національного парку "Гайніх" та органів місцевого самоврядування населених пунктів, що розташовані в зоні його діяльності, в галузі досліджень та екологічної освіти, розвитку територіальних громад і значення для цього туристичного потенціалу природоохоронних територій.

Великий лісовий масив "Гайніх" розташований в центральній Німеччині неподалік міста Айзенах, яке відоме як батьківщина Мартіна Лютера та Йоганна-Себастьяна Баха. Цю територію тривалий
час використовував Вермахт для проведення танкових навчань. У часи Німецької Демократичної Республіки там зосереджувалися великі військові полігони для Радянської Армії та війська НДР. Така ситуація сприяла, з одного боку, виключенню упродовж майже 50 років цього лісового масиву з господарського використання, втручання людини у природні процеси, а з іншого - призвела до занепаду соціально-економічного розвитку місцевих громад.

Тому в 1996 році уряд Тюрінгії створив тут національний парк "Гайніх", який покликаний, головним чином, забезпечити непорушність природних екосистем, сприяти розвитку туризму та поліпшити умови проживання населення прилеглих територій.
Десятирічний досвід співпраці адміністрації цього парку, керівників органів місцевого самоврядування та бізнесових структур дав можливість докорінно поліпшити стан природних екосистем, створити на його окраїнах потужну інфраструктуру з екоосвіти і туризму. Навколо нього виросли готелі, ресторани та різноманітні атракціонні об'єкти, які приносять значні прибутки населенню та місцевим бюджетам.

Ось один показовий приклад такої співпраці. У 2005 році адміністрація парку розробила проект еколого-освітньої стежки „У кронах дерев" вартістю 2 млн. євро. Бюджет сусіднього міста та один з німецьких фондів виділили на реалізацію цього проекту необхідні кошти. Уже в 2006 році по цій стежці пройшло понад 250 тисяч екскурсантів, кожен з яких заплатив за це задоволення по 6 євро. Всі ці немалі кошти йдуть до місцевого бюджету. В результаті отримано величезні екоосвітній та емоційний ефекти, практично не порушено природи і забезпечено суттєве соціально-економічне зростання місцевих громад. А таких проектів реалізовано багато.

Про все це детально інформували учасників зустрічі директор національного парку „Гайніх" Вальтер Кемкес, бургомістр Бегрінгена Бергард Бітоф, представники уряду Тюрінгії. На влаштованому в Європейському інформаційному центрі в Ерфурті (столиця Тюрінгії) прийомі детально обговорено можливості реалізації подібних проектів за рахунок коштів Євросоюзу в Україні, Словаччині та Польщі.

Дуже важливо, що в Тюрінгії була можливість налагодити двосторонні контакти між керівниками парків, біосферних резерватів та територіальних громад. Так, міський голова Рахова Я.Думин провів плідні перемовини з бургомістром Бегрінгена, ознайомився з туристичною та соціальною інфраструктурами цього та інших міст. Домовлено про встановлення дружніх стосунків між Раховом та Бегрінгеном, про обмін молодіжними делегаціями, співпрацю у туристичній сфері та роботі з людьми з обмеженими можливостями тощо.

У вересні цього року німецькі колеги відвідають адміністрацію Карпатського біосферного заповідника та мерію Рахова. Буде доопрацьовано проект для подачі до Європейської комісії.
Федір Гамор, директор Карпатського біосферного заповідника, доктор біологічних наук
09 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини