В Ужгороді відбудеться «Віденський бал»

Кажуть, уявлення про бал як про якесь чарівне, казкове дійство давно втратило свою актуальність. Зараз це світський захід з добре продуманою програмою, відповідним дрес-кодом та певним колом запрошених гостей. Ніяких карет, Попелюшок, зайвих сентиментів. А 200 років тому, коли ця традиція лише зароджувалася, кожного вечора впродовж карнавального сезону (з листопада по лютий) у Відні влаштовувалося до 250 балів! До того ж, участь у них брали всі: від аристократів до простих людей. Відень досі залишається бальною столицею Європи, хоча цю гарну традицію підхопили в багатьох країнах світу з Україною включно. Київ, Ялта, Львів, Луганськ вже випробували себе у проведенні «Віденського балу». А Національна опера кілька років поспіль проводить "Новорічні Штраус-Концерти", адже саме Йоганн Штраус вважається королем віденського вальсу.

Ужгород не претендує на подібні помпезні акції, однак зарядити всіх передноворічним настроєм цілком здатен. 23 грудня симфонічний оркестр обласної філармонії запрошує всіх на «Віденський бал». Солісти Мар’яна Боднар (сопрано, Італія), народний артист України Петро Матій (баритон).

Жодних вимог до дрес-коду, жодних обмежень для гостей! Вечір під супровід чарівних мелодій сімейної династії Штраусів змусить вас вмить забути про напружений трудовий ритм та  буденні справи. «Створити для глядачів атмосферу справжнього Віденського балу і наблизити до нас найвеселіші в році свята», –  таку мету ставить перед собою та колективом диригент  оркестру Вікторія Свалявчик-Цанько. А який бал без  музики Й.Штрауса-батька – творця нового типу вальсу, так званого віденського? Тож до програми концерту ввійде «Марш Радецького» -  один із кращих творів цього блискучого австрійського композитора.  Втім, титул  найвидатнішого майстра віденського вальсу та віденської оперети став Й.Штраус-син, який не просто успадкував батьків талант, а в стократ його перевершив. Романтична натхненність, краса і гнучкість мелодій, близькість до міського, побутового фольклору  - все це було потребою часу, яку тонко вловив  композитор. І цим забезпечив собі неймовірну популярність і всенародну любов.

За своє бурхливе життя Й.Штраус-молодший створив величезну кількість творів: 168 вальсів, 117 польок, 73 кадрилі, 43 марші, 31 мазурку, 16 оперет, комічну оперу та балет. Кращі з них і прозвучать в обласній філармонії: вальси «На чарівному блакитному Дунаї», «Віденська кров», «Троянди з Півдня»; польки «На полюванні», «Тік-Так», «Трік-трак», «Грім і блискавка», «Свято вогню»; уривки з оперети «Летюча миша».

Хоча вся ця музика складалася здебільшого для того, щоб під неї танцювали, вона вже давно перетворилася на символ свята і любові.  Популярність мелодій Йоганна Штрауса така, що з легкістю переступає через кордони, крізь час та стилі, зберігаючи молодість і свіжість, а ті чарівні звуки нагадують бризки шампанського!

Таїсія Грись для Закарпаття онлайн

19 грудня 2013р.

Теги: віденський вальс, філармонія

Коментарі

Анна 2013-12-19 / 15:45:44
Бал без дрес-коду - це як село без храму...

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини