Балога: Для Росії найстрашніше, що українці не спиваються, а йдуть на Майдани

Екс-глава адміністрації президента Ющенка розповів, чому Янукович не підписав угоду про асоціацію в Вільнюсі, чому вимога відставки президента – це шлях в нікуди, і яким може бути вихід з політичної кризи.

Балога: Для Росії найстрашніше, що українці не спиваються, а йдуть на Майдани

– Вікторе Івановичу, зараз груднева революція переживає активну фазу. Межі Майдану розширюються – захоплено адміністративний квартал. Але вам не здається, що ситуація зайшла у глухий кут? Зараз почнуться холоди, потім - новорічні свята. Час грає на Януковича, він може собі дозволити чекати скільки завгодно.

– Чекати заради чого? Щоб себе утримувати? Я б не радив.

Я б порадив президенту вибачитися та відпустити активістів, які або заарештовані, або зараз лежать по різних лікарнях. Якщо він і далі буде через свої страхи знущатися над людьми та діяти протизаконно, то це може привести до дуже поганих наслідків. Не хотілось би говорити  про румунський сценарій чи чилійську хунту.

Але все може бути.

– Вчора Служба безпеки України розпочала розслідування з приводу захоплення держвлади в Україні, ввечері знесли пам'ятник Леніну… До цього все це може призвести? Чи слід очікувати силового сценарію?

– Це лише квіточки… Народ радикалізується. Президенту терміново потрібно дослухатися до ініціативи групи "Першого грудня", моральних авторитетів нації: припинити ігнорувати реалії, грати в мовчанку та терміново звільнити уряд.

– До речі, опозиція обіцяє заблокувати Межигір'я, якщо протягом 48 годин уряд Миколи Азарова не буде відправлений у відставку

– Це відповідь опозиції на президентське мовчання. Якщо він почне дослухатися до свого ж народу, говорити з суспільством не як з недоумками чи непотребом, а як з людьми, то суспільство зніме радикалізм

– А власне, що окрім Межигір'я може реально вплинути на президента?

– В Партії регіонів у владі є певна кількість жінок, поважних, молодих, красивих. А головне – вони всі матері. Однак, як з‘ясувалося, їм по цимбалах, що побили дітей на Майдані.  Вибачте, які це мами, які це політики?  Чужих дітей не буває. Вони вже мали всі зібратися, піти до президента на 4 поверх, сісти там і сидіти доти, токи не накажуть винних у кровавому розгоні Майдану.

Валерія Лутковська що зробила за ці дні? Нічого! Треба людям йти в офіс такого омбудсмена і особисто організовувати роботу для свого ж захисту.

– Одна гарна жінка з Партії регіонів Ганна Герман вже заявила, що "кривава субота" - це була провокація проти президента.

– Вона в парламенті сидить біля мене, через прохід. Я їй казав: "Ви вже давно мали б піти у відставку, пані Ганя". А вона мені: "А він не сказав, що не підпише, він сказав, що пізніше підпише". Це все одно, щоб я сказав: "Я не хочу сьогодні помирати тому, що Бог сказав, що я буду ще 50 років жити".

Це називається політична проституція. Якщо говориш, що подаси у відставку у разі непідписання, то не крути сонцем. Бо чорт скільки не старався крутити – в нього нічого з того не вийшло. Ніхто президента не підставляв. Він сам себе підставив. Крім того, вона ще і як мати повинна була заявити, що я не допущу аби президент не виправив помилку з побиттям дітей.

– Все ж таки головна вимога опозиції на сьогоднішній день – це відставка президента. Наскільки це реалістично?

– Це шлях в нікуди. Це не серйозно. Так - президент поступив неправильно, так - уряд, міністр поступили неправильно, не обдумано. Але президент ще має шанс виправити помилки та зняти питання, які сьогодні для нас є світоглядними - підписання асоціації (нас там чекають) та перезавантажити уряд.

Так, нехай буде 90% урядовців, запропонованих президентом. Він має відповідне право за цією Конституцією. Але прапором уряду з достатніми повноваженнями має бути прем'єр, який влаштує не тільки президента, а й суспільство.

– І хто ж це може бути? Конкретизуйте, будь-ласка.

– От іконостас (показує на телевізор, де по каналу "Рада" транслюється брифінг Яценюка, Кличка та Тягнибока).  Хлопці, ви сьогодні боретеся за Україну, але при цьому дулю в кармані тримаєте. Думаєте, хто з вас буде президентом (звертається до трійці).

Потрібно робити реформи. Повернутися до Конституції 2004 року, тому що нинішня  - незаконна. Далі - на основі нової Конституції до президентських виборів проводимо дострокові парламентські. І це буде завершення першого етапу реформ.

– Відверто кажучи, ви мене трошки шокували. А чи не буде це виглядати, м'яко кажучи, дивно, якщо, скажімо,  Яценюк піде в уряд Януковича?

– Мене сьогодні не цікавить політичне майбутнє, ні Януковича, ні Яценюка. Мене цікавить, щоб ми все-таки підписали асоціацію і почали рухатися до європейських стандартів. І щоб десятки Яценюків, десятки Януковичів завтра стали Бальцеровичами. Можливо пішли в небуття, але в той же час Україна нарешті почала розвиватися.

– А вам не здається, що після того, що відбулося, такий варіант вже неможливий?

– Ви спитали, чи можливо, щоб Янукович пішов у відставку. Я сьогодні кажу: ні. Але, можливо, Янукович все ж дослухається до суспільства та зробить дві основні дії: підпише асоціацію і переформатує Кабмін, зробить уряд національної довіри. А далі - рух шляхом реформ, а не декларацій.

Хто боїться бути заляпаним багнюкою від коліс автомобіля на вулиці, тому нема чого робити в політиці. Якщо ти хочеш результату, ти повинен рукава засучити і працювати для цього народу. А якщо стоїть питання, що ти пройдеш не200 метрів, а лише 50 і далі тобі потрібно зійти, то нічого. Ти за ці50 метрівповинен зробити так роботу, щоб всі відчули зміни в цій державі.

– Пам'ятаєте, Ющенко теж свого часу запросив Януковича. І за це його всі нещадно критикували і нічого з цього доброго не вийшло. Можливо, не треба ставати на ті самі граблі? Може, не треба поєднувати не поєднуване?

– Коли Ющенко приймав рішення, він думав не про себе, а про те, як зшити Схід і Захід. І він все робив для цього. Без оглядки на рейтинг.  На жаль, сьогодні Янукович думає не про Україну, а про рейтинг.

Нічого страшного не буде, якщо в нього буде лише один президентський термін. Що важливіше: історія чи рейтинги? 20% на виборах, чи любов та шана і на Півдні, і на Сході, і на Заході. Хай думає. Час ще є.

– Як ви вважаєте, чи потрібні опозиції та владі європейські модератори?

– Я б хотів, щоб модерували не європейці, не Кокс і Кваснєвський, а наша інтелігенція, наша громадськість. Мені було б дуже приємно усвідомити, що в 2004 ми були одні, а в 2013 – вже інші. Ми самі можемо вирішувати суперечки.

У нас стільки поважних хороших людей, які можуть говорити те, що думають. В першу чергу – це духовні лідери, потім – президенти. Чому б не спитати? Це і письменники, і академіки… Треба їх послухати, а не казати : "Вот мы сейчас с битами привезем людей, они мозги повышибают".

– Якщо ви помітили, зараз практично всі центральні канали (крім Першого національного) дуже об'єктивно висвітлюють події на Майдані. І в цьому контексті почалися розмови про так званий "бунт олігархів". Називають, зокрема, прізвище Фірташа. Як вам така конспірологічна теорія?

– Я в усі ці теорії не вірю. Звичайно, олігархи люблять розкладати яйця в різні кошики. Це українська ментальність. Незалежно від того, якої ти національності, ти - українець, бо ти тут живеш.

– Повернімося до угоди про асоціацію. Майже рік громадянське суспільство, журналісти, більшість громадян абсолютно щиро вірили, що Янукович її підпише. Здавалося, що він щиро хоче підписати цей історичний документ і залишитися в історії. І влада пройшла досить довгий шлях – було прийнято дуже багато євроінграційних законів. І раптом за декілька днів до саміту такий "облом". Навіть багато регіоналів були в шоці від цього.

– Якщо ви помітили, всі мої пости в соціальній мережі були досить прагматичними. Я сподівався, що хоча б Бог по дорозі до Вільнюсу йому скаже: "Давай підписуй, інакше – яма". Насправді, ми всі чудово розуміємо, пан президент не хоче ні Митного союзу, ні Європейської унії. Він хоче будувати український каганат. "Я буду цар і пішли ви всі куди я думаю".  Саме тому він і не підписав.

У нього було два виходи. Або у Львові йому поставили золотий пам'ятник у весь ріст за те, що він, східняк, із своєю пострадянською ментальністю повів Україну до Європи. Або друге - він закопав ще на кількасот років Україну. В Вільнюсі вже не вимагали звільнення Тимошенко. З ним готові були підписати угоду. Тобто він два рази  обманув український народ і три рази західних лідерів.

– В суботу вранці з'явилася  чутка, що начебто Янукович підписав у Росії угоду про вступ у МС. Потім, виявилося, що це дезінформація. Але вам не здається, що для Москви, насправді,  наш Майдан навіть страшніший за нашу в євроінтеграцію?

– Ви б'єте, однозначно, в точку. Вони бояться, аби українське бажання відстоювати свої громадянські права не перекинулося на них. Для Росії найстрашніше, що тут українці не спиваються, а ідуть на Майдани боротися за свої права. Оце для них найстрашніше.

Олена Яхно, ТСН

09 грудня 2013р.

Теги: Янукович, влада, опозиція, Майдан

Коментарі

Януковичу 2013-12-10 / 14:11:13
Прочитай якщо вмієш і роби висновки ,бо підеш на дно!
Ти за свої вчинки як здохнеш в гробу не раз перекинешся.

теж місцевий 2013-12-09 / 23:58:48
Балога правий! Голосуймо за румунський сценарій 1989 року. Гонця до Румунії відрядити до тодішнього судді, він майже вже на пенсії. Запросити до нас гостарбайтером.

місцевий 2013-12-09 / 21:22:34
громадо! зберіться до купи і оголосіть зрадника держави Медведчука персоною нон грата в Україні за те що зливає Україну ворогу українського народу московії та здійснює ворожнечу між народами. При господстві есдеків на Закарпатті вельми експлуатував робочу силу з лісгоспів та інших державних і комунальних установ. Наслідками щоденної експлуатації стали збитковість підприємств. Також в краї з масово самовільно вирубували ліси та захват земель. Зраднику Медведчуку який ховається за спідницею Оксани дати великого копняка і вказати дорогу до Путіна де нього чекають щщі та лапті.

1000 процентов 2013-12-09 / 19:13:49
А я то думаю почему такая дешевая водка в УКРАИНЕ оказывается никто не пьет заразу

100% 2013-12-09 / 18:05:30
100% що українці не спиваються, а йдуть на Майдан. Золоті слова!

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини