Закарпатські цигани живуть на 10-15 гривень в день

В Ужгороді відбудеться засідання, головною темою якого стала робота в Ужгороді «Центру правової інформації та консультацій" та проблеми організації надання первинної безоплатної правової допомоги в громаді.

Закарпатські цигани живуть на 10-15 гривень в день

Марія Менджул, директор ГО КАПЛ "Вестед" розповіла, що  Законом України “Про безоплатну правову допомогу” 2011 року органи місцевого самоврядування повинні забезпечити населення первинною правовою допомогою.  «Наразі Ужгородська міська рада створила громадську приймальну та затвердила графік прийому громадян для надання безоплатної первинної правової допомоги. Але не розглядала пропозиції по утворенню установ з надання безоплатної первинної допомоги і не залучала на підставі договорів адвокатів, фізичних осіб, юридичних осіб приватного права. Це насправді було б доцільніше і залучення має відбуватися виключно на конкурсній основі», - каже Марія Менджул.

Поки що центри правової допомоги створюються за ініціативи громадських, інколи за рахунок грантів, іноді власними силами.  Центр правової інформації та консультацій, який працює у мікрорайоні Радванка, приклад співпраці кількох громадських організацій, був створений КАПЛ «Вестед» у грудні 2012 за підтримки МФ «Відродження» у партнерстві Громадськими організаціями "Карпатське агентство прав людини «Вестед»", «Товариство ромів Закарпаття «Рома» та «Закарпатське обласне ромське об’єднання «Романі черхень», Культурне товариство циган Закарпаття "Ром Сом".

Мирослав Горват, керівник  ГО «Закарпатське обласне ромське об’єднання «Романі червень» розповів, що за  11 місяців за консультацією звернулося 487 осіб, чимало запитів стосується проблеми виселення ромів, земельних питань тощо, якими державні правові центри не займаються. «Багато ромів мають самовільно побудовані житла і не знають, як законно оформити документи, не мають можливості зареєструватися,а  відтак отримати паспорти. Що є великою проблемою для ромів, - каже Мирослав Горват.   – За цей рік ми допомогли 74 ромам отримати паспорти, і це дуже велике досягнення».  До того ж, якщо раніше отримати паспорт не було складною процедурою, то тепер необхідно зібрати 11 довідок.

Сергій Чічак, юрист Центру в осередку на території м-н Радванка також зауважив, що значна частина наданої допомоги стосується ромських дітей. «Доступ до навчання серед молоді дуже малий, велика дискримінація спостерігається щодо школярів. Є ромські батьки, які залишаються дітей ще на рік у садочках, а не ведуть до школи. У 2014 році ця проблема може стати ще більшою. Ми створили створили початкові дитячі заняття, щоб покращити ситуацію з навчанням у молодшій школі».

Питання землевпорядкування – серед головних скарг закарпатських ромів. Зокрема у селі Сюрте, де компактно проживають роми, приватизовано дуже мало житла та землі. Тільки один представник ромської національності за всю каденцію Ратушняка та Погорєлова отримав дозвіл на будівництво. Про це сьогодні повідомила представниця ГО «Романі Черхень» Євгенія Навроцька. За її словами, за весь цей період тільки одному ромові вдалося отримати дозвіл на будівництво. Однак, і те тільки після звернення до Перзидента Віктора Януковича. «Людина має 22 членів сім’ї. У результаті, чоловікові довелося продати ділянку, оскільки її виділили над урвищем на радванському кар’єрі», – сказала Євгенія Навроцька.

Аладар Пап, керівник ГО "Культурне товариство циган Закарпаття "Ром Сом" додав, що зокрема у Сюрте, живе близько 640 ромів, 170 з них повинні вчитися, а вчаться тільки 50 осіб. «РДА на зустріч не йде. Для ромів важливо також спілкуватися з представниками, яким вони можуть довіряти. Тут на допомогу приходять їхні представники у правозахисних та громадських організаціях», - каже Аладар Пап.

Досліджували громадські  організації, скільки грошей ром може потратити за один день. Не більше 10-12 грн. Правозахисники кажуть, що зараз, коли така напружена ситуація з роботою,  у першу чергу звільняють з роботи ромів.  І завдання суспільства та громадських організацій домогтися зменшення дискримінації ромів у громаді, - повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі.

На Закарпатті живе близько 50 тисяч ромів, в Ужгороді їх близько 5 тис.  (2656 тих, які мають можливість голосувати).

05 грудня 2013р.

Теги: цигкни, роми

Коментарі

варош 2013-12-06 / 21:45:05
адмін видалить......

романна 2013-12-05 / 21:46:00
так живуть на сьогоднішній день не тільки роми, але й українці

Читач 2013-12-05 / 20:34:11
відбудеться? може відбулося?.....

Богдан 2013-12-05 / 18:56:56
Циган робити не вміє і не хоче,а хоче лише красти

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини